Guest winteer Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Gdy w domu partycjuszowskiego rodu Ferberów w Gdańsku zamontowano piękne drzwi wejściowe, przechodnie i sąsiedzi zatrzymywali sie na ich widok. Zachwyt wzbudzała płaskorzeźba zdobiąca centralną część skrzydeł. Przedstawiała ona wygnanie Adama i Ewy z raju. Rzeźba powstała na zlecenie właściciela domu, znanego mecenasa sztuki, który tym razem nie kwapił się z zapłatą należną artyście. Rzeźbiarz prosił i prosił, lecz niczego nie wskórał. Po kolejnej wizycie w domu Ferberów, gdy został wyrzucony za drzwi przez siebie ozdobione, przeklął je, zleceniodawcę i całą jego rodzinę. Od tego czasu Ferberowie nie mieli spokoju. W domu zamieszkał zły duch, który straszył hałasowaniem i sprowadzaniem na mieszkańców chorób i nieszczęść. Dom zaczęła otaczać zła sława. Gdy w 1786 r. umarł ostatni potomek Ferberów, kamienica opustoszała Nikt nie chciał kupićdomu, w którym działała diabelska siła. Dopiero, gdy po prawie stu latach drzwi z kamienicy przeniesiono do Ratusza Miejskiego, w domu Ferberów zapanował spokój. Ale złe zaczęło nękać burmistrzów i rajców miejskich. Rzeźbione drzwi znikły z Gdańska w czasie II wojny światowej i być może szkodzą komuś gdzieś daleko od Polski. Tę historię opowiedział mi mój chrzestny, który mieszka na prawym brzegu Motławy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dama Trefl Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Ciekawa historia, ja słyszałam czy przeczytałam kiedyś historię przeklętego pierścionka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Tej historii nie znam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basik38 Posted September 2, 2009 Share Posted September 2, 2009 ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
avada_kedavra Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Bajka jak bajka. Nie wierzę w coś takiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iceland Posted September 22, 2009 Share Posted September 22, 2009 Jeszcze czegoś takiego nie widziałam, ale przyznam, że interesujące Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts