Jump to content

Kurs astrologii

Guest greg639

Recommended Posts

Guest greg639

A może ktos jest zainteresowany kursem astrologii, w sieci można znaleźć masę różnych artykułów, które nieźle mieszają w głowie.

Chciałbym zebrać w jednym miejscu najważniejsze dane umożliwaijące wyliczenie i interpretację horoskopu.

Mile widziane wszelkie uwagi, pomoce i odnośniki.

Jakże mogłoby mnie tutaj nie być :)

Jestem zainteresowana!

Ze swojej strony oddam (prawie) wszystkie moje linki w dobre ręce...

Guest greg639

ok w takim razie może na poczatek przyjmijmy przykładową osobę urodzoną:

1 stycznia 1980 roku o godz 0:00 w miejscowości Adamów (siedleckie)

współ. geograf. dla tej miejscowości: 22.15'E 51.45'N

Te dane muszą nam wystarczyć do określenia położenia planet na niebie i odniesienia ich na zodiak w danym dniu

Najłatwiej byłoby wziąść jakiś program i obliczyć położenia wszystkich planet, ale chciałbym przedstawić w jaki sposób przeprowadzane są te obliczenia.

Jak są wyznaczane efemerydy.

Ja się na tym zupełnie nie znam, ani nie interesuje mnie to za bardzo ale chętnie przeczytam kilka informacjii jako ciekawostki.

Swoją drobą super pomysł - gratulacje. :piwo:

Guest winteer

Podobno kosmogramy Wojciecha Joźwiaka są równie profesjonajnie wykonane co k. Leszka Weresa.

A tu podam link, gdyby ktoś chciał poznać teorię:

Taraka: Co każdy astrolog wiedzieć powinien: kosmogram jak hologram

a tutaj można obliczyć swój kosmogram - jest rzetelny, bo sprawdzałam na sobie... Arabica - Ty doskonale wiesz o co chodzi

Mini horoskop natalny - urodzeniowy dla Ciebie - Astrologia - Ascendent - Program Astrologiczny

Polecam też książkę: "Mandala życia", L. Weres

Jeśli chodzi o warsztat - napewno pomoże

Guest greg639

tak tylko ten program jest nieskończony, ale ciekawy,

natomiast jesli chodzi o ten kurs to o.k. wykładu z matematyki nie będe prowadził,

jeśli ktoś jest zainteresowany obliczaniem dokładnego położenia planet w danej chwili to na tych stronach są wszystkie potrzebne wzory do wyliczeń:

http://www.astro.uni.torun.pl/

http://www.astro.hg.pl/wiki/algorytmy/

Algorytmy stosowane w astronomii

Osobiście do dokładnego wyliczania pozycji planet używam książkowego wydania efemeryd J.Nawrockiego.

Kolejna możliwość to bardzo fajny program, jak dla mnie najlepszy, to właśnie Urania

Tutaj jest strona tego programu: Urania - profesjonalny program astrologiczny

Jeśli jest ktoś zainteresowany starszą darmową wersją lite, to jest u mnie na Chomiku

c.d.n

Gdy już uda nam się się określić położenie planet dobrze byłoby się coś nich dowiedzieć... za co odpowiadają, co oznacza ich położenie w znakach i domach, może w tym celu będą pomocne takie strony:

Horoskopium (sporo ogólnych informacji)

ASTROMIX.PL - Horoskop, astrologia, znaki zodiaku - ZRÓB TO SAM - Horoskop urodzeniowy, partnerski i codzienny

http://proastro.wordpress.com/spis-tresci/

Edited by arabika

Guest greg639

kolejna ciekawa pozycja, która jest moją podstawową pomocą to książka

"Astrologia: Tranzyty" K. Konaszewskiej-Rymarkiewicz.

Bardzo ładnie opisane są tranzyty wszystkich planet do planet natalnych, a także sposob działania aspektów.

Guest greg639

coś nie działa ten ostatni link i podawałaś gdzieś link do bardzo fajnej stronki i gdzieś mi to umknęło, były tam wykresy wskazujące władcow horoskopu

Guest greg639

Cytat ze strony dotyczącej położeń ascendentu - "Niekoniecznie akceptują nieoczekiwane i zaskakujące zmiany." i tu ciekawostka, ja mam marsa na samiutkim końcu znaku, podlega on juz wpływom urana - to powiązanie niesie ogromną ilość energii, jeśli mars zostanie aktywowany, to przyjmując cechy urana - zerwanie z krępującymi sprawami, sprawia że właśnie tak robię, kończe nie oglądając sie na nic

Guest greg639

dzieki arabica, dotarło już do mnie, już sobie założyłem tam konto.

Widzę, że niepotrzebny ten kurs ;(

Ale może podam mój sposób na horoskop partnerski:

Na kartce papieru rysuje 15cm kręske - 30 stopni - wypisuje planety poszczególnych osób i porównuje:

planety w tym samym miejscu i aspekt między nimi wskazuje na główne sprawy w związku, rodzaj relacji, zainteresowań, napięć itp, planety samotne, wskazuje na różnice zdań między partnerami,

ważne są też pozycje 1,5,7,8,11 domu i planet w tych miejscach,

Guest greg639

a co sądzicie o progresjach,

podam wam przykład z życia wzięty, u pewnego mojego kolegi progresywny mars utworzył kwadraturę z uranem, natomiast tranzytujący tworzył koniunkcję z tranzytującym uranem, chłopak tego nie przeżył

Guest winteer

podam wam przykład z życia wzięty, u pewnego mojego kolegi progresywny mars utworzył kwadraturę z uranem, natomiast tranzytujący tworzył koniunkcję z tranzytującym uranem, chłopak tego nie przeżył

Wytłumacz mi to łopatologicznie bo nie rozumiem: co ma kwadratura z uranem i progresywny mars do życia/śmierci tego chłopaka?

Guest greg639

teoretycznie zarówno kwadratura jak i koniunkcja marsa z uranem niesie ze sobą niebezpieczeństwo - nagromadzona energia, sprawia że osoba jest bardzo pobudzona, może szukać zwady, podejmować nieprzemyślane decyzje, nie kontrolować własnych zachowań, działa pod wpływem impulsu, itd.itp. w tym wypadku ten impuls był bardzo dosłowny - zmarł od porażenia prądem - aspekt urana

Edited by greg639

Guest greg639

Medium Coeli jest to południowy punkt przecięcia płaszczyzny południka miejscowego i ekliptyki wyznaczany tak samo jak ascendent, MC symbolizuje 10 dom w horoskopie - dom kariery, ryzyka, ale też otrzymywanej rodziny, niezbędny przy określaniu szansy na wygrana w totka ;)

Ja się na tym zupełnie nieznam i nie pociąga mnie to, ale może byście mi obiaśnili to co arabika napisała mi w kosmogramie? dziękuję.

"Jowisz w Skorpionie. (BARDZO CIEKAWE!!!)"

Guest winteer

I tak niewiele mi to mówi.. równie dobrze mógłby wystarczyć sam Asc (mój jest w baranie)... a w totka i tak nie gram, więc..?

Guest greg639

Jowisz w Skorpionie – bezkompromisowość, przywiązanie do surowych zasad moralnych, stosowanie się do kanonów postępowania i wychowania, emocjonalny stosunek do wartości materialnych, skłonność do gromadzenia dóbr materialnych, zainteresowanie historią, szczególnie sprawami tajemniczymi i niewyjaśnionymi, fascynacja okultyzmem, mistyką, spirytyzmem

rzeczywiście ciekawe

Fakt gromadziłam dobra materialne, muszę przyznać że nawet nieźle mi szło na 2 etatach hihihihihi do czasu! Ale tak naprawde pieniądze nigdy nie miały dla mnie większego znaczenia, miałam je bo były mi potrzebne do realizacjii pragnień swoich i swoich blizkich.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Guest greg639

to jest właśnie sztywne wyjaśnienie pozycji planety w znaku, należałoby zadać pytanie czy rzeczywiście jowisz jest władcą 2 lub 8 domu w Twoim horoskopie, to one są odpowiedzialne za finanse - 2 za siłę chęci posiadania, umięjętności zdobywania i wydawania pieniędzy, za to odpowiedzialna jest również Wenus, pytanie: gdzie ona się znajduje i jakie tworzy aspekty z innymi planetami, Wenus wskazuje także na związki i zarządzanie finansami w związkach

i w ten sposób można ciągnąć opowieść o horoskopie, sprawdzając po kolei pozycję domów, planet, aspektów

Prosze zobacz domy.

Dla mnie to "czarna magia"

Słońce w X domu.

Księżyc w VI domu.

Merkury w XI domu.

Wenus w XI domu.

Mars w XI domu

Jowisz w IV domu

Saturn w X domu

Uran w III domu

Neptun w V domu

Pluton w III domu

O to szło?

Guest greg639

i widzisz Jowisz jest w 4 domu we władzy księzyca, który jest w 6 - dom zdrowia i pracy, Księżyc w tym domu może świadczyć o słabym zdrowiu, problemami ze znalezieniem ciekawej czy satysfakcjonującej pracy, możliwa praca zarobkowa w domu i to ona miała przynieść satysfakcje i pieniądze, ale nie będe się tu rozpisywał - raczej nie wypada.

Jeszcze tylko jedno: uran z plutonem w 3 domu daje Ci zdolności zgłębiania tajemnic, natomiast Neptun w 5 - dziecięce właściwości kontaktu z "tamtym światem"

wiesz co mnie zaciekawiło?

"natomiast Neptun w 5 - dziecięce właściwości kontaktu z "tamtym światem""

Możesz "łopatologicznie" mi to?

Dziękuję :bukiet:

Guest greg639

hmmm, chyba bardziej łopatologicznie to sie nie da, dosłownie tak jak napisałem, neptun to tajemnice, 5 dom - to charakter dziecka, władcą tego domu jest słońce, które jest w 10 domu - a ten z kolei jest łącznikiem pomiędzy przeszłością, przyszłością i teraźniejszą,

dzieci znane są z różnych niewyjaśnionych zachowań i nagłych oświeceń, wygląda na to, że masz coś takiego

Guest greg639

poszukuje skryptu lub wzoru na wyznaczenie geocentrycznej długości ekliptycznej planet i węzłów księżycowych,

może ma ktoś jakiś pomysł,

nagrzebałem sie na tych googlach i nic ciekawego nie znalazłem

Guest greg639

tam już byłem i też nie mogłem tego pojąć, dlatego zadałem to pytanie,

ale wielkie dzięki za poświęcony czas,

też się trochę naszukałem i wreszcie znalazłem super generator efemeryd, co prawda po niemiecku, ale można znaleźć to czego się szuka.

jeśli byłby ktoś zainteresowany to zgłaszać się

Witam:) Nie interesowalam się nigdy astrologią, ale zaintrygowala mnie i chcialabym ten temat zglębić. Choć na pierwszy rzut oka wszystko to dość skomplikowana, zwlaszcza akcenty. Chcialabym prosić o pomoc w interpretacji:

slońce we lwie w 11 domu

księżyc w wadze w 2 domu

merkury we lwie w 11 domu

wenus we lwie w 11 domu

mars w blizniętach w 10 domu

jowisz we lwie w 11 domu

saturn w pannie w 12 domu

uran w skorpionie w 3 domu

neptun w strzelcu w 4 domu

pluton w wadze w 2 domu

Co te 11-tki oznaczają?

Dziękuję.

Guest greg639

11 to dom przyjaciół, spałnionych marzeń, pragnień i otrzymywanej miłości, mając w tym domu słońce w lwie w koniunkcji z merkurym i wenus, wszystko wskazuje na to, że masz powodzenie w różnych przedsięwciach - w tym na czym Ci naprawde zależy

Guest winteer

Nie wiem czy komuś się to przyda (może mnie wprzyszłości), ale tu jest wiele ciekawych informacji - trzeba tylko wybierać z menu (po lewej stronie)

T A R O T, ASTROLOGIA i TV INTERNETOWA wrki Romy

A poniżej próbka:

Astrologia - horoskop - półkule, część 1.

Rozmieszczenie planet w horoskopie - analiza rozmieszczenia planet w poszczególnych półkulach, czyli hemisferach (cz.1.).

Czy widziałeś/widziałaś rysunek swojego horoskopu i wiesz w których jego częściach/półkulach rozlokowane są "Twoje planety"? Może ciekawi Cię co zobaczyłbyś/zobaczyłabyś w horoskopie swoich dzieci? Czy wyrosną z nich ludzie sami kierujący swoim życiem (na co wskazywałoby 7 i więcej planet we wschodniej półkuli, ew.mniej niż 7 planet, ale za to zdecydowanie ważniejszych), czy też na życie Twoich pociech wywierać będą silny wpływ inni ludzie (na co wskazywałoby 7 i więcej planet w zachodniej półkuli, ew. mniej niż 7 ale za to zdecydowanie ważniejszych)? Czy Twoje dziecko jest introwertykiem (dół=północ horoskopu i lewa strona=wschód horoskopu wiąże się z introwersją), czy raczej ekstrawertykiem (góra=południe horoskopu i prawa strona=zachód horoskopu wiąże się z ekstrawersją).

Jeśli przeczytasz ten rozdział, to zobaczysz ile można uzyskać informacji z rysunku horoskopu, patrząc tylko na rozmieszczenie planet w poszczególnych jego połowach.

Ponadto celowo - jako przykład - umieściłam parę uwag dot. własnego horoskopu, bo ma on bardzo jednoznaczne rozmieszczenie planet.

wreszcie znalazłem super generator efemeryd, co prawda po niemiecku, ale można znaleźć to czego się szuka.

Jakby Cię interesowały tablice efemeryd planet od 1960 do 2030 to sie polecam :)

11 wszystko wskazuje na to, że masz powodzenie w różnych przedsięwciach - w tym na czym Ci naprawde zależy

Powiało optymizmem:icon_smile2:. Może jest w tym trochę prawdy, choć nie jest znowu tak różowo. Ciekawi mnie czy to powodzenie odnosi się do całego mojego życia, czy może ujawni się na pewnym etapie.

• 1 month later...
poszukuje skryptu lub wzoru na wyznaczenie geocentrycznej długości ekliptycznej planet i węzłów księżycowych,

może ma ktoś jakiś pomysł,

nagrzebałem sie na tych googlach i nic ciekawego nie znalazłem

Witaj greg sprawdzales moze kiedys stronke astro?? co prawda jest po angielsku ale mozesz wyznaczyc horoskopy natalne tranzyty etc. no i rowniez wezly ksiezycowe pozdrawiam

• 1 year later...

teoretycznie zarówno kwadratura jak i koniunkcja marsa z uranem niesie ze sobą niebezpieczeństwo - nagromadzona energia, sprawia że osoba jest bardzo pobudzona, może szukać zwady, podejmować nieprzemyślane decyzje, nie kontrolować własnych zachowań, działa pod wpływem impulsu, itd.itp. w tym wypadku ten impuls był bardzo dosłowny - zmarł od porażenia prądem - aspekt urana

no to ja tez nie powinna już żyć ;) ...

w dyrekcjach koniunkcja Urana do Marsa natalnego (Mars wg Placidusa w VIII domu - Władca ASC) ...

tranzyt: niedawno miałam koniunkcję Marsa do Urana i domykanie cyklu marsowego ... Uran robi trygon do Marsa i po relokacji w koniunkcji z ASC ...

w progresjach sekstyl Marsa do Urana natalnego

same progresje, dyrekcje czy tranzyt nic nie zrobią jeżeli nie wskazuje na to natawnik ... jeżeli w natawniku są wskazania ku temu by zginął od porażenia prądem to wówczas przy uściśleniu aspektów może istnieć takie faktyczne ryzyko

pozdrawiam

Edited by Falco peregrinus