Guest greg639 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 A może ktos jest zainteresowany kursem astrologii, w sieci można znaleźć masę różnych artykułów, które nieźle mieszają w głowie. Chciałbym zebrać w jednym miejscu najważniejsze dane umożliwaijące wyliczenie i interpretację horoskopu. Mile widziane wszelkie uwagi, pomoce i odnośniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arabika Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Jakże mogłoby mnie tutaj nie być Jestem zainteresowana! Ze swojej strony oddam (prawie) wszystkie moje linki w dobre ręce... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patsy Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 jestem jak najbardziej zainteresowana:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 ok w takim razie może na poczatek przyjmijmy przykładową osobę urodzoną: 1 stycznia 1980 roku o godz 0:00 w miejscowości Adamów (siedleckie) współ. geograf. dla tej miejscowości: 22.15'E 51.45'N Te dane muszą nam wystarczyć do określenia położenia planet na niebie i odniesienia ich na zodiak w danym dniu Najłatwiej byłoby wziąść jakiś program i obliczyć położenia wszystkich planet, ale chciałbym przedstawić w jaki sposób przeprowadzane są te obliczenia. Jak są wyznaczane efemerydy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Ja się na tym zupełnie nie znam, ani nie interesuje mnie to za bardzo ale chętnie przeczytam kilka informacjii jako ciekawostki. Swoją drobą super pomysł - gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Podobno kosmogramy Wojciecha Joźwiaka są równie profesjonajnie wykonane co k. Leszka Weresa. A tu podam link, gdyby ktoś chciał poznać teorię: Taraka: Co każdy astrolog wiedzieć powinien: kosmogram jak hologram a tutaj można obliczyć swój kosmogram - jest rzetelny, bo sprawdzałam na sobie... Arabica - Ty doskonale wiesz o co chodzi Mini horoskop natalny - urodzeniowy dla Ciebie - Astrologia - Ascendent - Program Astrologiczny Polecam też książkę: "Mandala życia", L. Weres Jeśli chodzi o warsztat - napewno pomoże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 tak tylko ten program jest nieskończony, ale ciekawy, natomiast jesli chodzi o ten kurs to o.k. wykładu z matematyki nie będe prowadził, jeśli ktoś jest zainteresowany obliczaniem dokładnego położenia planet w danej chwili to na tych stronach są wszystkie potrzebne wzory do wyliczeń: http://www.astro.uni.torun.pl/ http://www.astro.hg.pl/wiki/algorytmy/ Algorytmy stosowane w astronomii Osobiście do dokładnego wyliczania pozycji planet używam książkowego wydania efemeryd J.Nawrockiego. Kolejna możliwość to bardzo fajny program, jak dla mnie najlepszy, to właśnie Urania Tutaj jest strona tego programu: Urania - profesjonalny program astrologiczny Jeśli jest ktoś zainteresowany starszą darmową wersją lite, to jest u mnie na Chomiku c.d.n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arabika Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 (edited) Gdy już uda nam się się określić położenie planet dobrze byłoby się coś nich dowiedzieć... za co odpowiadają, co oznacza ich położenie w znakach i domach, może w tym celu będą pomocne takie strony: Horoskopium (sporo ogólnych informacji) ASTROMIX.PL - Horoskop, astrologia, znaki zodiaku - ZRÓB TO SAM - Horoskop urodzeniowy, partnerski i codzienny http://proastro.wordpress.com/spis-tresci/ Edited March 9, 2009 by arabika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 kolejna ciekawa pozycja, która jest moją podstawową pomocą to książka "Astrologia: Tranzyty" K. Konaszewskiej-Rymarkiewicz. Bardzo ładnie opisane są tranzyty wszystkich planet do planet natalnych, a także sposob działania aspektów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 coś nie działa ten ostatni link i podawałaś gdzieś link do bardzo fajnej stronki i gdzieś mi to umknęło, były tam wykresy wskazujące władcow horoskopu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arabika Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 edytowałam , powinno "chodzić" Zaglądam też tutaj: http://labeata.w.interia.pl/asc_znaki.html Tytuł strony Thema Mundi - Leszek Szuman - Cechy matrymonialne znaków w horoskopach indywidualnych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Cytat ze strony dotyczącej położeń ascendentu - "Niekoniecznie akceptują nieoczekiwane i zaskakujące zmiany." i tu ciekawostka, ja mam marsa na samiutkim końcu znaku, podlega on juz wpływom urana - to powiązanie niesie ogromną ilość energii, jeśli mars zostanie aktywowany, to przyjmując cechy urana - zerwanie z krępującymi sprawami, sprawia że właśnie tak robię, kończe nie oglądając sie na nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 dzieki arabica, dotarło już do mnie, już sobie założyłem tam konto. Widzę, że niepotrzebny ten kurs ;( Ale może podam mój sposób na horoskop partnerski: Na kartce papieru rysuje 15cm kręske - 30 stopni - wypisuje planety poszczególnych osób i porównuje: planety w tym samym miejscu i aspekt między nimi wskazuje na główne sprawy w związku, rodzaj relacji, zainteresowań, napięć itp, planety samotne, wskazuje na różnice zdań między partnerami, ważne są też pozycje 1,5,7,8,11 domu i planet w tych miejscach, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 a co sądzicie o progresjach, podam wam przykład z życia wzięty, u pewnego mojego kolegi progresywny mars utworzył kwadraturę z uranem, natomiast tranzytujący tworzył koniunkcję z tranzytującym uranem, chłopak tego nie przeżył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 a co sądzicie o progresjach, podam wam przykład z życia wzięty, u pewnego mojego kolegi progresywny mars utworzył kwadraturę z uranem, natomiast tranzytujący tworzył koniunkcję z tranzytującym uranem, chłopak tego nie przeżył Wytłumacz mi to łopatologicznie bo nie rozumiem: co ma kwadratura z uranem i progresywny mars do życia/śmierci tego chłopaka? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 (edited) teoretycznie zarówno kwadratura jak i koniunkcja marsa z uranem niesie ze sobą niebezpieczeństwo - nagromadzona energia, sprawia że osoba jest bardzo pobudzona, może szukać zwady, podejmować nieprzemyślane decyzje, nie kontrolować własnych zachowań, działa pod wpływem impulsu, itd.itp. w tym wypadku ten impuls był bardzo dosłowny - zmarł od porażenia prądem - aspekt urana Edited March 9, 2009 by greg639 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 To dobrze że ja nie mam czegoś takiego. A wiesz może po co (do czego) oblicza się Medium Coeli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Medium Coeli jest to południowy punkt przecięcia płaszczyzny południka miejscowego i ekliptyki wyznaczany tak samo jak ascendent, MC symbolizuje 10 dom w horoskopie - dom kariery, ryzyka, ale też otrzymywanej rodziny, niezbędny przy określaniu szansy na wygrana w totka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Ja się na tym zupełnie nieznam i nie pociąga mnie to, ale może byście mi obiaśnili to co arabika napisała mi w kosmogramie? dziękuję. "Jowisz w Skorpionie. (BARDZO CIEKAWE!!!)" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 I tak niewiele mi to mówi.. równie dobrze mógłby wystarczyć sam Asc (mój jest w baranie)... a w totka i tak nie gram, więc..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Jowisz w Skorpionie – bezkompromisowość, przywiązanie do surowych zasad moralnych, stosowanie się do kanonów postępowania i wychowania, emocjonalny stosunek do wartości materialnych, skłonność do gromadzenia dóbr materialnych, zainteresowanie historią, szczególnie sprawami tajemniczymi i niewyjaśnionymi, fascynacja okultyzmem, mistyką, spirytyzmem rzeczywiście ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Fakt gromadziłam dobra materialne, muszę przyznać że nawet nieźle mi szło na 2 etatach hihihihihi do czasu! Ale tak naprawde pieniądze nigdy nie miały dla mnie większego znaczenia, miałam je bo były mi potrzebne do realizacjii pragnień swoich i swoich blizkich. Dziękuję za wyjaśnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 to jest właśnie sztywne wyjaśnienie pozycji planety w znaku, należałoby zadać pytanie czy rzeczywiście jowisz jest władcą 2 lub 8 domu w Twoim horoskopie, to one są odpowiedzialne za finanse - 2 za siłę chęci posiadania, umięjętności zdobywania i wydawania pieniędzy, za to odpowiedzialna jest również Wenus, pytanie: gdzie ona się znajduje i jakie tworzy aspekty z innymi planetami, Wenus wskazuje także na związki i zarządzanie finansami w związkach i w ten sposób można ciągnąć opowieść o horoskopie, sprawdzając po kolei pozycję domów, planet, aspektów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Prosze zobacz domy. Dla mnie to "czarna magia" Słońce w X domu. Księżyc w VI domu. Merkury w XI domu. Wenus w XI domu. Mars w XI domu Jowisz w IV domu Saturn w X domu Uran w III domu Neptun w V domu Pluton w III domu O to szło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 i widzisz Jowisz jest w 4 domu we władzy księzyca, który jest w 6 - dom zdrowia i pracy, Księżyc w tym domu może świadczyć o słabym zdrowiu, problemami ze znalezieniem ciekawej czy satysfakcjonującej pracy, możliwa praca zarobkowa w domu i to ona miała przynieść satysfakcje i pieniądze, ale nie będe się tu rozpisywał - raczej nie wypada. Jeszcze tylko jedno: uran z plutonem w 3 domu daje Ci zdolności zgłębiania tajemnic, natomiast Neptun w 5 - dziecięce właściwości kontaktu z "tamtym światem" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 wiesz co mnie zaciekawiło? "natomiast Neptun w 5 - dziecięce właściwości kontaktu z "tamtym światem"" Możesz "łopatologicznie" mi to? Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 hmmm, chyba bardziej łopatologicznie to sie nie da, dosłownie tak jak napisałem, neptun to tajemnice, 5 dom - to charakter dziecka, władcą tego domu jest słońce, które jest w 10 domu - a ten z kolei jest łącznikiem pomiędzy przeszłością, przyszłością i teraźniejszą, dzieci znane są z różnych niewyjaśnionych zachowań i nagłych oświeceń, wygląda na to, że masz coś takiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 aaa to dzięki temu kontaktuje się z Aniołami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 ooo widzisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 poszukuje skryptu lub wzoru na wyznaczenie geocentrycznej długości ekliptycznej planet i węzłów księżycowych, może ma ktoś jakiś pomysł, nagrzebałem sie na tych googlach i nic ciekawego nie znalazłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arabika Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Strasznie to skomplikowane jak na moją blond głowę... ale może tutaj coś znajdziesz: Strona główna - AstroAlgorytmy Błękitny Pałac Neptus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 tam już byłem i też nie mogłem tego pojąć, dlatego zadałem to pytanie, ale wielkie dzięki za poświęcony czas, też się trochę naszukałem i wreszcie znalazłem super generator efemeryd, co prawda po niemiecku, ale można znaleźć to czego się szuka. jeśli byłby ktoś zainteresowany to zgłaszać się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irga Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 Witam:) Nie interesowalam się nigdy astrologią, ale zaintrygowala mnie i chcialabym ten temat zglębić. Choć na pierwszy rzut oka wszystko to dość skomplikowana, zwlaszcza akcenty. Chcialabym prosić o pomoc w interpretacji: slońce we lwie w 11 domu księżyc w wadze w 2 domu merkury we lwie w 11 domu wenus we lwie w 11 domu mars w blizniętach w 10 domu jowisz we lwie w 11 domu saturn w pannie w 12 domu uran w skorpionie w 3 domu neptun w strzelcu w 4 domu pluton w wadze w 2 domu Co te 11-tki oznaczają? Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted March 24, 2009 Share Posted March 24, 2009 11 to dom przyjaciół, spałnionych marzeń, pragnień i otrzymywanej miłości, mając w tym domu słońce w lwie w koniunkcji z merkurym i wenus, wszystko wskazuje na to, że masz powodzenie w różnych przedsięwciach - w tym na czym Ci naprawde zależy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest winteer Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Nie wiem czy komuś się to przyda (może mnie wprzyszłości), ale tu jest wiele ciekawych informacji - trzeba tylko wybierać z menu (po lewej stronie) T A R O T, ASTROLOGIA i TV INTERNETOWA wrki Romy A poniżej próbka: Astrologia - horoskop - półkule, część 1. Rozmieszczenie planet w horoskopie - analiza rozmieszczenia planet w poszczególnych półkulach, czyli hemisferach (cz.1.). Czy widziałeś/widziałaś rysunek swojego horoskopu i wiesz w których jego częściach/półkulach rozlokowane są "Twoje planety"? Może ciekawi Cię co zobaczyłbyś/zobaczyłabyś w horoskopie swoich dzieci? Czy wyrosną z nich ludzie sami kierujący swoim życiem (na co wskazywałoby 7 i więcej planet we wschodniej półkuli, ew.mniej niż 7 planet, ale za to zdecydowanie ważniejszych), czy też na życie Twoich pociech wywierać będą silny wpływ inni ludzie (na co wskazywałoby 7 i więcej planet w zachodniej półkuli, ew. mniej niż 7 ale za to zdecydowanie ważniejszych)? Czy Twoje dziecko jest introwertykiem (dół=północ horoskopu i lewa strona=wschód horoskopu wiąże się z introwersją), czy raczej ekstrawertykiem (góra=południe horoskopu i prawa strona=zachód horoskopu wiąże się z ekstrawersją). Jeśli przeczytasz ten rozdział, to zobaczysz ile można uzyskać informacji z rysunku horoskopu, patrząc tylko na rozmieszczenie planet w poszczególnych jego połowach. Ponadto celowo - jako przykład - umieściłam parę uwag dot. własnego horoskopu, bo ma on bardzo jednoznaczne rozmieszczenie planet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lexi Posted March 25, 2009 Share Posted March 25, 2009 Czy ktos mi powie co to znaczy ze moja Mc-os główna jest w stopniu bogactwa ?Dla mnie to czarna magia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arabika Posted March 26, 2009 Share Posted March 26, 2009 wreszcie znalazłem super generator efemeryd, co prawda po niemiecku, ale można znaleźć to czego się szuka. Jakby Cię interesowały tablice efemeryd planet od 1960 do 2030 to sie polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irga Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 11 wszystko wskazuje na to, że masz powodzenie w różnych przedsięwciach - w tym na czym Ci naprawde zależy Powiało optymizmem:icon_smile2:. Może jest w tym trochę prawdy, choć nie jest znowu tak różowo. Ciekawi mnie czy to powodzenie odnosi się do całego mojego życia, czy może ujawni się na pewnym etapie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mephala Posted May 6, 2009 Share Posted May 6, 2009 poszukuje skryptu lub wzoru na wyznaczenie geocentrycznej długości ekliptycznej planet i węzłów księżycowych, może ma ktoś jakiś pomysł, nagrzebałem sie na tych googlach i nic ciekawego nie znalazłem Witaj greg sprawdzales moze kiedys stronke astro?? co prawda jest po angielsku ale mozesz wyznaczyc horoskopy natalne tranzyty etc. no i rowniez wezly ksiezycowe pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest greg639 Posted May 7, 2009 Share Posted May 7, 2009 dzięki za chęć pomocy , ale już znalazłem to czego szukałem, pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falco peregrinus Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 (edited) a co sądzicie o progresjach, podam wam przykład z życia wzięty, u pewnego mojego kolegi progresywny mars utworzył kwadraturę z uranem, natomiast tranzytujący tworzył koniunkcję z tranzytującym uranem, chłopak tego nie przeżył teoretycznie zarówno kwadratura jak i koniunkcja marsa z uranem niesie ze sobą niebezpieczeństwo - nagromadzona energia, sprawia że osoba jest bardzo pobudzona, może szukać zwady, podejmować nieprzemyślane decyzje, nie kontrolować własnych zachowań, działa pod wpływem impulsu, itd.itp. w tym wypadku ten impuls był bardzo dosłowny - zmarł od porażenia prądem - aspekt urana no to ja tez nie powinna już żyć ... w dyrekcjach koniunkcja Urana do Marsa natalnego (Mars wg Placidusa w VIII domu - Władca ASC) ... tranzyt: niedawno miałam koniunkcję Marsa do Urana i domykanie cyklu marsowego ... Uran robi trygon do Marsa i po relokacji w koniunkcji z ASC ... w progresjach sekstyl Marsa do Urana natalnego same progresje, dyrekcje czy tranzyt nic nie zrobią jeżeli nie wskazuje na to natawnik ... jeżeli w natawniku są wskazania ku temu by zginął od porażenia prądem to wówczas przy uściśleniu aspektów może istnieć takie faktyczne ryzyko pozdrawiam Edited October 31, 2010 by Falco peregrinus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts