kamii1303 Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Jeśli, ktoś się na tym zna, niech pisze Chodzi o to, jakie karty oznaczają jaką chorobę(np.grypa), powikłania, wyzdrowienie itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest paulinqa123 Posted October 13, 2013 Share Posted October 13, 2013 podbijam, również chciałabym się dowiedzieć jak odczytywać zdrowie, i choroby. Może ma ktoś posczególne znaczenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciastko08 Posted July 15, 2014 Share Posted July 15, 2014 Choroby i ogólne zdrowie w kartach klasycznych najczęściej pokazują trefle i piki. Sam treflowy o często lekarz. Jeśli np mamy Asa treflowego i waleta pikowego musimy uważać na drogi oddechowe. Jeśli do asa treflowego i waleta pikowego dojdzie nam 9 kier, to mamy do czynienia z np astmą itd Najważniejsze są jednak trefle i piki. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator Ismer Posted January 7, 2015 Administrator Share Posted January 7, 2015 Sic. Tak właśnie jest: trefle i piki, bo to one pokazują zagrożenia, w tym dotyczące stanu zdrowia i wypadki. I może na tym poprzestańmy. Temat medyczny jest bardzo delikatną kwestią. Ogólnie informujemy klienta, że np. może mieć kłopoty ze zdrowiem i warto o siebie zadbać, wykonać badania, udać się na konsultację do specjalisty, zacząć leczenie albo profilaktycznie zażyć grypolin. Nigdy nie mówię, że ktoś jest chory tylko że może mieć np. kłopoty z serduchem i w związku z tym dobrze by było, gdyby poradził się kardiologa, bo lepiej teraz zapobiec niż potem leczyć. Jeśli widzę duże zagrożenie to krótko mówię, że moim zdaniem wizyta u lekarza jest konieczna, bo ja w kartach widzę pogorszenie się stanu zdrowia i może trzeba będzie zacząć się leczyć, to trzeba szybko sprawdzić, tym bardziej, że lekarzem nie jestem i mogę się mylić w ocenie jego stanu zdrowia. Tu jestem bardziej stanowcza, bo choć ja "swoje wiem", to nie mogę i nie chcę wypowiadać się z pozycji medycznego autorytetu, którym przecież nie jestem. Zresztą nie czarujmy się, w rozkładzie ogólnym widać zagrożenie zdrowia (i życia także) ale taki rozkład nie służy określaniu szczegółów. Jeśli widzę, że jest z tym zdrowiem niefajnie to wtedy poświęcam temu tematowi oddzielny specjalistyczny rozkład, w którym karty są przyporządkowane do określonej grupy funkcyjnej organizmu wg swego żywiołu i każda z nich ma jakiś narząd pod opieką. A jeśli widzę pilną potrzebę to jeszcze zaglądam do horoskopu, by upewnić się, czy nie popełniam błędu. A to wszystko i tak nie zabezpiecza ani mnie ani nikogo przed pomyłką, więc ja dlatego przenigdy nie mówię, "że coś jest" tylko że "prawdopodobnie" lub "przypuszczam". 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts