bu Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Czy ręka Fatimy ma jakieś inne znaczenie oprócz religijnego symbolu islamu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arabika Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Ręka Fatimy jest talizmanem przeciwko złemu urokowi. Umieszczana jest nad drzwiami domostw, szczególnie w Tunezji, Maroku; bądź noszona jako wisiorek na szyi. Umieszczona na drzwiach Ręka Fatimy z trzema palcami oznacza dom berberyjski, z pięcioma - arabski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bu Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
square Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Ręka FATIMY jest SILNYM TALIZMANEM ARABSKIM, symbolem szczodrości, gościnności i dobroczynnej siły Boga. Etruskowie używali tego samego symbolu dla prawa i fair play. Ręka Fatimy to talizman przedstawiający prawą dłoń (uważaną za dłoń honoru), której każdy palec reprezentuje członka rodziny Fatimy. Kciuk symbolizuje Mahometa, palec wskazujący-Fatimę, środkowy-Alego, jej męża, a pozostałe dwa-jej dwóch synów: Hasana i Husaina. Symbol otwartej dłoni przedstawia interwencję Boga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alanna Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 ja osobiście spotkałam się wyjaśnieniem iż jest to amulet chroniący przed złem i złymi urokami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts