Żywa Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Witam, mam pewnien problem. Chciałabym wykonać własny Futhark na kamieniach. Wiem, że można je po prostu namalować, ale lepiej wyglądają jak są wyryte. Da się samodzielnie w domu wyryć runy na kamykach? Jeśli tak, to jakim sposobem? Jeśli ktoś ma jakis pomysł, proszę o odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forsetio Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 Dłutko do reki i powodzenia ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Żywa Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 Ehhh, taaa, dłutkiem to ja się mogę w głowę postukać... przecież na małych kamyczkach i to w domowych warunkach to jest praktycznie niewykonalne :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagaz Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 na kamieniach? :> jedynie możesz dłutkiem to wykonać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runekenner Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Spróbuj frezarką z diamentowym ostrzem. Są takie do kupienia w różnych obi'ch i innych castoramach, na działach narzędziowych. Słyszałam od człowieka, który zajmuje się obróbką kamieni (w tym również w celach magicznych), że to dobry sposób i dużo prostszy niż dłuto. Jak jest w praktyce - nie wiem, ja swój futhark dłubałam w drewnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miczkusia Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Tak ciekawy temat a tak mało wpisów. Ja jestem ciekawa jakie wy macie drodzy użytkownicy Runy ? Jakiego alfabetu używacie ? Na czym macie zrobione ? Gdzie przechowujecie ? Jak wyglądało ich powstawanie ? Może macie jakieś ciekawe historie z tym związane ? Mi się bardzo podobają osobiście zrobione Runy wróżbity Macieja (WRÓ?BITA MACIEJ Wa?brzych - tarot, wró?enie, wró?ka, numerologia.). zrobione na drewnianych klocuszkach a znaki wypalone ... tylko gdzie tu znaleźć drewno (25szt) w tych samych rozmiarach żeby były chociaż trochę do siebie podobne ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Ja pierwszy futhark miałąm z mahoniowego drewna Dostałam klocki mahoniowe od znajomego. Jednak teraz mam nowy Futhark z masy solnej. Bardzo go sobie cenię i chwalę. Używma tradycyjnie starszego futharku z 24 runami, bez runy wyrd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Ja tez w woreczku, zapomniałąm dodać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bavarka Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 Futhark starszy,z masy solnej,znaki czerwone namalowane flamastrem.Woreczek robiony samodzielnie,ale wyszedł paskudnie (nie umiem szyć). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jaga_Wiedzma Posted March 4, 2010 Share Posted March 4, 2010 na kamieniach? :> jedynie możesz dłutkiem to wykonać. Mozna pomalować kamyczki farbami i nie ma problemu. Futhark starszy,z masy solnej,znaki czerwone namalowane flamastrem.Woreczek robiony samodzielnie,ale wyszedł paskudnie (nie umiem szyć). To tak jak ja ale mój woreczek wyszedł cacy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
justy Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 ja swój futhark robiłam kilka dni temu... Wybrałam kamień i wyryłam w nim znaki. Użyłam do tego rysika do ciecia płytek ceramicznych. Miałam kamienie znad morza, więc jedne były bardziej miękkie a inne trochę twardsze, więc nie na każdym wyrycie wyszło tak głęboko jak bym chciała i w związku z tym chce jeszcze pomalowac znaki na czerwono (tak dla lepszego efektu). Narazie moje runy są nienaładowane ale zamierzam to zrobic na dniach. A przechowuuje je w lnianym woreczku (materiał kupiłam w zwyklym sklepie z tkaninami). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf Posted April 16, 2010 Share Posted April 16, 2010 (edited) A moze jednak drewniane ? Zywsze i cieplejsze sa... http://www.asatru.pl/run_zest.html Edited April 16, 2010 by Ulf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
justy Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 jakoś zawsze "ciągnelo" mnie do kamieni, więc postanowiłam że to będzie kamień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Skalat maðr rúnar rista, nema ráða vel kunni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Weles Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Święte słowa Ulf... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wyrd Posted May 15, 2010 Share Posted May 15, 2010 Podrzucam taki skromny tutorial - jak zrobić runy z drzewa, w bardzo domowych warunkach, bez profesjonalnych narzędzi: Queen of the cups: 2009-08-02 Queen of the cups: 2009-08-03 Oczywiście dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia, które można kupić chociażby w Obi czy Praktikerze, czy innych budowlanych marketach. Całkiem tanio można kupić lutownicę i zestawy modelarskie: wiertareczka, szlifierka, frezy. Z kamykami jest o wiele prościej, chociaż niezłym wyzwaniem jest znalezienie 24 w miarę podobnych, ładnych, gładkich. Ale potem już jest "z górki" ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szerszen Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Jak z drewna - to papier ścierny też by się przydał, aby po cięciu wygładzić i wyszlifować... tak ze trzy grubości... 80-120-240... powinny być ok. Dremel z tarczką diamentową, do zrobienia żłobień w kamykach wystarczy aż nadto...ino na palce radzę uważać. A swoje runy mam na kłach dzika. ryte i malowane. Przechowuję w woreczku a czasem w formie naszyjnika na szyi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szerszen Posted August 22, 2010 Share Posted August 22, 2010 Wstyd się przyznać... kupiłem. Łatwiejsze to niż zostać myśliwym i co tu dużo mówić - tańsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomaszasz Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 Witam, Przeszukałem prawie wszystko (bo mogłem coś pominąć) i postanowiłem skierować pytanie tutaj. A mianowicie.. Zaczęły mnie runy interesować rzekłbym nawet pociągać i postanowiłem sie czegoś na ten temat dowiedzieć. I tak dotarłem tutaj ale również na inne fora i poczytałem sobie. i wiele informacji podanych na różnych forach mnie trochę zagina. Po pierwsze jak to właściwie jest z tym materiałem z którego wykonać runy? Czy jest to obojętne, są jakieś materiały związane z żywiołami/znakiem zodiaku czy cokolwiek innego? Czy są jakieś materiały niewskazane? Po drugie.. uświęcanie. Co jak i którędy bo tutaj się trochę pogubiłem. Jeśli ktoś mógłby mi to wyjaśnić w sposób klarowny tak od początku do końca będę wdzięczny. No i po trzecie.. męczone wszędzie pytanie. pusta runa. co z nią? używać nie używać? Jako że jest to mój pierwszy post to jeżeli powinienem pisać coś w innym temacie to proszę o wybaczenie Pozdrawiam wszystkich i liczę na wyrozumiałość wobec raczkującego w tym temacie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hrefna Posted December 27, 2010 Share Posted December 27, 2010 (edited) TUTAJ za wiele nie znajdziesz... zalogowałeś się też na Futharku - i tam jest znacznie lepsze miejsce - właściwie najlepsze... Co do wykonania - a zerknij tu na przykład: ASATRU - czyli nordyccy bogowie i my [edit] ooo, nie zauważyłam wcześniejszych wypowiedzi... kłaniam, kłaniam Edited December 27, 2010 by Hrefna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lex Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ja sobie zrobiłem takie: kamyki znad jeziora + lakier do paznokci biały i czerwony (a woreczek mama uszyła ) Ale ja to z zamiłowania do rękodzieła, bo raczej nie używam run Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts