Skocz do zawartości

Płynełam statkiem bez scianek jeynie z poręczami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śniłam, że płynełam statkiem bez ścianek. Jedynie z poręczami. Byla chyba noc.. abo wieczór. Na statku byla moja kolezanka nikogo poza nami. Najpierw wpadł jej portfel do wody, a pozniej moja komórka. Probowalam ją ratować, tzn krzyknelam by kolezanka ją zlapala, ona zlapala i polozyla na podlodze a ze nie bylo scianek, tel zeslizgnal sie do wody...

Taki dziwny jakis ten sen. Zastanawiam się czy może niesc jakiekolwiek przeslanie :)

Będę wdzięczna za Wasze interpetacje :) Moze być ich kilka :)

Pozdrawiam serdecznie

Napisano

Kiedy stajemy na moście, na wysokim budynku czy wieży, mamy często takie poczucie, że moglibyśmy spaść, albo coś należącego do nas mogłoby się nam wyślizgnąć i upaść. A wtedy już byśmy tego nie odzyskali. Statek to życie, woda, to świat nad którym nie mamy kontroli. Sen pokazuje, że znalazłaś się w sytuacji, która nasunęła ci myśl o utracie kontroli nad życiem. Portfel i komórka to dwie rzeczy, bez których ciężko jest funkcjonować. W portfelu mamy nie tylko środki do życia, ale naszą tożsamość - dokumenty. Komórka symbolizuje kontakt z innymi ludźmi - mamy w niej telefony do innych, kontakt z siecią, maile, smsy. Bez portfela i komórki nie mamy nazwiska, możliwości wyżywienia się, nie możemy skontaktować się z bliskimi. To jak śmierć. Być może sen mówi właśnie o strachu przed ostateczną utratą kontroli, kiedy już nic nam nie pozostaje. Wbrew pozorom wiele sytuacji prowadzi do takich skojarzeń, wystarczy że zobaczymy jak coś ulega zniszczeniu, zagubieniu, przemija, a już zastanawiamy się gdzieś w głębi, jakby to było gdyby to przytrafiło się nam.