Skocz do zawartości

Sen- dziwne zjawisko w rzeczywistości, jak je wytłumaczyć ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od kilku lat zapisuje swoje sny, ponieważ chciałam ćwiczyć ich interpretacje. Zdarzyło się coś dziwnego..i to 2 razy, nie jest to deja vu...a mianowicie 1 Sytuacja miała miejsce, kiedy poszłam 1 raz do liceum, weszłam po raz pierwszy do jednej z sal, nagle czułam, że już tutaj byłam ( wtedy pomyślałam o deja vu) ale po pewnym czasie przeglądałam zeszyt, w którym zapisywałam sny...okazało się,ze ta sala, własnie ta, w której byłam juz mi się kiedyś śniła, 2 zdarzenie miało miejsce dziś, byłam na pewnym pogrzebie( nie bliskiej mi osoby) i po raz 1 w życiu byłam wewnątrz tego kościoła...i znów to uczucie, ze już tutaj byłam, co jest kompletnie niemożliwe, pozniej spojrzałam na ołtarz a tam były 3 obrazy, wtedy aż stałam w miejscu nie mogąc się poruszyć znów to uczucie....oczywiście okazało się, że to też mi się śniło, nie jestem osobą wierzącą, więc nie widzę powiązania z religią itd. szukam tutaj jakiegoś racjonalnego wyjaśnienia tych zdarzeń, to zaczyna mnie przerażać. Pilnie prosze o pomoc!

Napisano

Wiesz, że ja mam podobnie. Nie miewam normalnych deja vu, tylko zawsze mam poczucie, że to już śniłam. Nie, że widziałam, ale że śniłam. Zawsze mam wrażenie, że chodzi o sen. Nie jesteś odosobniona. Ale zdaję sobie sprawę, że u mnie nie ma mowy o poprzednich wcieleniach, bo pamiętam dokładnie tę scenę teraz, a nie coś podobnego z przeszłości.

Mam dwie teorie

a) być może deja vu jest tak naprawdę pamięcią proroczego snu, a większość ludzi nie zapisuje snów, więc nie kojarzy o co chodziło. Myślą, że to pamięć przeszłości. My zapisujemy więc wychwyciłyśmy to.

B) ponoć czasoprzestrzeń nie jest taka stała jak się wydaje, i można mieć przebłyski we śnie, kiedy nie kontroluje nas świadomość tego co się ma stać. I te błyski sobie przypominamy w deja vu.

W sumie to jedna teoria, ale w dwóch kawałkach.

• Lubię to! 1
Napisano

Moim skromnym zdaniem, nie może być mowy o pamięci poprzednich wcieleń z prostego, jak sadzę, logicznego wniosku - zarówno sala jak i kościół w ewentualnych, poprzednich życiach miał zapewne inny wygląd.

Jeżeli już, są to sny prorocze.Poza tym nasz mózg kryje w sobie jeszcze mnóstwo niezbadanych tajemnic i możliwości.Ogólnie pojęcie czasoprzestrzeni nadal pozostaje tajemnicą i gdybaniem na temat.

Napisano

sny prorocze owszem, ale niekoniecznie nawiązujące do naszego świata.

Napisano

Sądzę, że weryfikacja snu mogłaby rozwiać wątpliwości; czy sen zwiastował jakieś szczególne wydarzenie w życiu ?

Napisano

Nie, tyko w 2 przypadkach, nagle wiedziałam sporo rzeczy o osobach, których nie znałam. Później dowiedziałam się,ze to wszystko prawda a co do tych miejsc nie mają one dla mnie szczególnego znaczenia, dlatego zastanawiałam się jak wyjaśnić takie oto zjawisko :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Proszę o pomoc. W przeciągu kilku tygodni miałam 2 podobne sny. Pierwszy: byłam w nim ja i mój prawie były mąż, byliśmy w lesie, była jesień ,staliśmy koło małej nory. Mój mąż wziął patyk i zaczął grzebać w norze ,wyganiając z niej wielkiego kosmatego pająka. Szczuł mnie nim, bardzo się bałam. Mój mąż dobrze wiedział, że w norze jest pająk. Chciał żebym się bała.

Kolejny sen również dotyczył pająka i mojego byłego męża. Tym razem pająk zalągł się w naszym mieszkaniu. Zrobił sobie pajęczynę i siedział w niej. Był wielki i czarny. Chciałam go zabić kapciem ale stwierdziłam że kapcie są zbyt małe zeby zabić pająka. Znowu bardzo się go bałam.

Proszę o pomoc. Ponoć pająk oznacza kłopoty i nieprzyjemności ze strony kobiety. Zawsze pająki śnią mi się w parze z prawie byłym mężem. Mąż ma kilka przyjaciółek. Czy któraś nich chce mi zaszkodzić? Czy mam być szczególnie ostrożna?

• Ismer zmienił tytuł na Sen- dziwne zjawisko w rzeczywistości, jak je wytłumaczyć ?