agasha27 Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Jechałam pociągiem, chyba z jakąś bliską mi osobą, koleżanką. Nagle z przerażeniem zobaczyłam, że w naszym kierunku zmierza drugi pociąg i za chwile dojdzie do katastrofy. Złapałam koleżankę za rękę i zaczęłam biec na koniec pociągu, bo pomyślałam sobie, że im dalej od bezpośredniego zderzenia, tym bezpieczniej. Potem, chyba gdzieś zgubiłam towarzyszkę. Pamiętam tylko, że pociąg się wykoleił, ale zanim to się stało, zdążyłam z niego wyskoczyć przez okno. Miałam dylemat, czy wyskoczyć (co również mogło skończyć się tragicznie), czy zostać w pociągu. Postanowiłam w końcu wydostać się na zewnątrz. Ledwie przecisnęłam się przez wąskie otwór okna, ale nie zginęłam. Cytuj
OazaSpokoju Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Jedziesz z koleżanką, bo nasze ja zwykle we śnie pojawia się w towarzystwie innych kawałków naszej osobowości. Twoja koleżanka, która potem znika, to ta sama osoba, z którą rozmawiasz, kiedy mówisz do siebie. Poza tym wiele osób nie lubi chwil spędzanych tylko ze sobą i nawet we śnie jest przyzwyczajonych do towarzystwa. Pociąg ma wiele znaczeń. Symbolicznie to rozwój jakiemu się poddajemy, podróż przez życie, wyznaczonymi przez los ścieżkami. Pociągi jeżdżą tylko po szynach, nie mogą podążać inną trasą, bo są zbyt ciężkie, wypadnięcie z szyn grozi wykolejeniem, katastrofą. Podobnie jest z ludźmi, jeżeli los pcha nas w pewnym kierunku, a my usiłujemy oszukać go, nagiąć na siłę i nie być sobą, udawać kogoś innego – wtedy nasz pociąg (rozwój) też ulegnie wykolejeniu. A wykolejony pociąg ciężko przywrócić na właściwy tor. Przeciwstawianie się własnej osobowości jest czasami równie bolesne jak zatrzymywanie pociągu gołymi rękoma. Jednak pociąg jadący we właściwym kierunku może nas zawieźć bardzo daleko. Nadchodząca katastrofa to inny pociąg, co oznacza, że jesteś na złym torze. Być może z jakiegoś względu usiłujesz podążać inną drogą niż ta, która jest dla ciebie przeznaczona. Może robisz coś przeciwko sobie, niezgodnie ze swoja wolą, lub potrzebami. Wyobraź sobie dziecko, które kocha tańczyć, ale nie ma talentu do matematyki – posłane przez rodziców na studia ekonomiczne, bo według nich dają świetną przyszłość. Ono będzie właśnie na złym torze. Wielu ludzi podąża złymi torami, mając nadzieję, że jakoś to będzie i dziwią się, czemu nie są szczęśliwi. Pociąg jadący z przeciwka może być próbą podświadomości przerzucenia cię na właściwy tor, zepchnięcia z tego, po którym jedziesz, albo po prostu konsekwencją tego, co robisz nie tak. Złapałaś za rękę swoją koleżankę i uciekacie. Ucieczka jest naturalna, kiedy zbliża się katastrofa, ale dlaczego musisz ciągnąć koleżankę za sobą? Czy nie może ona biec sama? Być może świadczy to o tym, że lubisz kontrolować sytuację i masz doświadczenie w kontrolowaniu również samej siebie, tak aby robić to do czego nie jesteś, w głębi, przekonana ale do czego świadomie dążysz. Ale niektórych części nas nie możemy kontrolować, dlatego twoja towarzyszka znika. Decyzja o wyskoczeniu jest dobrą decyzją, świadczy o tym, że podjęłaś jakąś akcję. Nie jesteś bierna i zaryzykowałaś, żeby się ratować. Może to też świadczyć, że jeżeli zdasz sobie sprawę, że jesteś na niewłaściwym dla siebie torze, to nie będziesz szła w zaparte ze szkodą dla siebie, ale podejmiesz słuszne, choć trudne, decyzje. Cytuj
agasha27 Napisano 2 Stycznia 2014 Autor Napisano 2 Stycznia 2014 Dziękuję za interpretacje. Myślę, że pokrywa się ona z moja obecną sytuacją życiową. Niedawno rozstałam się z chłopakiem, z którym byłam prawie cztery lata. Być może sen ten mam mi pokazać, że nie ma sensu na siłę wracać do tego, co było, bo nie takie jest moje przeznaczenie. Istnieje też druga możliwość - podjęta przeze mnie akcja (wyskoczenie z pociągu) sygnalizuje, że dobrze robię próbując na nowo nawiązać z nim kontakt i przekonać, by dał nam drugą szansę. Trudno jednoznacznie stwierdzić... Cytuj
OazaSpokoju Napisano 2 Stycznia 2014 Napisano 2 Stycznia 2014 Możliwe, chociaż dla mnie wyskakiwanie jest opuszczeniem dotychczasowego miejsca. Pewnie musisz się zastanowić co przemawia do ciebie bardziej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi