Skocz do zawartości

Bitwa, zakładnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Byłabym wdzięczna za pomoc w interpretacji takiego snu:

Rozgrywa się jakaś wojna czy bitwa. Jestem jednym z wielu zakładników, znajdujemy się na jakimś odludziu w pociągu. Pilnują nas ludzie z karabinami i inną bronią, ale nigdzie nie widzę agresji jako takiej - nikt nikogo nie rani itd.

Jest ze mną dobra koleżanka z czasów licealnych - raczej nie utrzymujemy już kontaktu. W pewnym momencie udaje mi się uciec, jednak wracam do zakładników, ponieważ nie chcę jej zostawiać samej.

Po jakimś czasie ma dojść do starcia z "naszymi" - pociąg rusza, my, zakładnicy, opracowujemy plan ucieczki, jednak zdajemy sobie sprawę, że po dojechaniu do celu nie uda nam się uciec, bo znajdzie się tam więcej wojska. Na miejscu okazuje się jednak, że "nasi" (niestety nie potrafię określić kim "nasi" dokładnie są. Wydają się być znajomi, ale kojarzą mi się też z postaciami z filmów...) nas obronią. Formują w tym celu krąg, ci których wpuszczą do środka są już bezpieczni (chociaż "nasi" nie mają żadnej broni, niczego nie trzymają w rękach). Jednak nie każdy z zakładników może dostać się do środka kręgu, są poddawani jakiejś niewidzialnej próbie? Mnie i przyjaciółce udaje się tam wejść, zaczynamy płakać ze strachu, ale i ulgi.

I na tym sen się kończy. Nie ma tu niby żadnej agresji, walk bezpośrednich, ale wszędzie aż czuć strach. Twarzy ludzi, którzy wzięli nas jako zakładników nie widać, nie wiem kim oni są, tak samo jeśli chodzi o "naszych". Wszyscy z nich są młodzieżą lub młodymi dorosłymi.

Będę wdzięczna za interpetację tego snu, pozdrawiam.