Skocz do zawartości

Dawne przyjaciółki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poprzedniej nocy miałem sen w którym idąc ulicą razem z rodzicami widziałem dwie przyjaciółki z którymi nie mam kontaktu od ponad roku (z niewiadomych przyczyn). Wychodziły one z jednego ze sklepów i w pewnym momencie zatrzymały się, opierając się o witrynę sklepową. Zaczekały aż przejdę by mi się przyglądnąć, nie było żadnego powitania ani tym bardziej uśmiechu bądź innego przyjaznego gestu, na tym się skończyło. Dodam jeszcze że były to moje przyjaciółki które znałem ponad 10 lat, przeżyliśmy razem wiele wspaniałych chwil i właśnie rok temu kontakt jak gdyby nigdy nic się urwał, ostatnio zaczepiają mnie w taki czy inny sposób przyglądając mi się, bądź trącając mnie w ramie. Z góry dziękuję za interpretację snu.

Napisano

Hubercie, bardzo się cieszę, że tak dokładnie opisałeś to, co łączyło Ciebie z bohaterkami swojego snu, bo dzięki temu jest nam łatwiej go zinterpretować. Jak sam twierdzisz przez wiele lat się przyjaźniliście, byliście przyjaciółmi, ale nagle Wasz kontakt się urwał i nie masz pojęcia dlaczego. Opisując ten sen będziemy się posiłkować symboliką sklepu, jako miejsca, do którego przychodzi się w "poszukiwaniu" konkretnego towaru. Co robi najpierw zanim wejdzie do środka? Staje na zewnątrz i przygląda się wystawie - patrzy, czy rzeczy, które go interesują znajdują się w nim. Tak samo jest w Twoim przypadku. Poszukujesz prawdy - chcesz się dowiedzieć dlaczego Twoje przyjaciółki tak z Tobą postąpiły, czemu już się do Ciebie nie odzywają? Brak jakichkolwiek gestów z ich strony, powitania - pokazuje, że mimo wszystko czekasz na ocieplenie stosunków z ich strony. Nadal, mimo ich zachowania, darzysz je ciepłymi uczuciami i liczysz na to, że uda Wam się odbudować łączące Was niegdyś relacje. Kompozycja tego snu - sklep, witryna, brak gestów (oziębłość) - pokazuje, że raczej nie jest możliwe, abyście nadal się przyjaźnili. W waszej relacji mogła dominować bowiem stagnacja - a przede wszystkim nuda (to symbolizuje opieranie o witrynę sklepową, i często, beznamiętne w nią spoglądanie). Być może w pewnym momencie dla swoich przyjaciółek byłeś za mało rozrywkowy, nie nadążałeś, lub nie chciałeś za ich stylem bycia?

Pamiętaj, że rozdrapywanie starych ran nic nie pomoże. A im więcej, i intensywniej, będziesz o nich myślał, tym częściej będą one bohaterkami Twoich snów. Jeżeli jesteś gotowy, to pozwól im odejść.

Napisano

Problem właśnie jest w tym, że zaczepiają mnie wzrokiem, dosłownie czasem mnie szukają i starają się o to bym w jakiś sposób zareagował. Czasem przyglądają się bardzo natrętnie, oczekując działania z mojej strony.

Napisano

W takim razie, skoro sam piszesz, że wygląda to tak, jakby czekały na Twoją reakcje, to może rzeczywiście chciałyby nawiązać z Tobą kontakt? A może tylko chcą Ciebie sprowokować? Nie przekonasz się, jeśli nie spróbujesz. Skoro byliście przyjaciółmi tak wiele lat, to sam wiesz najlepiej, czy warto dać im drugą szansę i pierwszemu się do nich odezwać. Czasami ludzie odchodzą od nas bez powodu i potem nie potrafią wrócić.

W ramach ciekawostki, brak uśmiechu w snach na twarzy osób, które nam się śnią (poważna twarz, czasami mówi się "usta w dzióbek") - w tym przypadku przyjaciółek - pokazuje często, że skrywamy jakiś uraz do tej osoby (wyrządziła nam krzywdę, coś przeskrobała, była dla nas wyjątkowo niemiła np. szef nas ostro skrytykował, pokłóciliśmy się z tatą, dziecko narozrabiało w szkole).

Napisano

Nie wiem tylko, jaka będzie ich reakcja. Możliwe jest to że prowokują mnie, by mnie wyśmiać bądź mieć temat do rozmów, od roku jestem w tym zagubiony.