senna42 Napisano 28 Stycznia 2014 Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) śniło mi sie, że widziałam jak płacze bliski mi chłopak ( kiedyś sie spotykaliśmy). Obecni tam moi znajomi, mowili mi żebym go pocieszyła. Wyglądał żałośnie, pamiętam, że sama bardzo chciałam mu pomoc i pewnie bym to zrobiła gdyby sen sie nie skonczył. Jeśli to możliwe, proszę o interpretacje W jednym z senników wyczytałam, że w takim przypadku, bliski potrzebuje pomocy. Martwię sie i zastanawiam czy do niego nie napisac. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez senna42 Cytuj
Momma Marie Napisano 29 Stycznia 2014 Napisano 29 Stycznia 2014 Zazwyczaj sny, w których występują nasi ukochani czy znajomi należy zaliczyć do tych z kategorii bardzo pomyślnych - takiego zdania jest np. Muriel Grey, która jednak wyraźnie zaznacza, że wszystko zależy od kontekstu. Jak sama piszesz, Twój były chłopak płacze - ale nie są to łzy szczęścia, raczej rozpaczy (wskazuje na to również jego wygląd). Już od czasów biblijnych przyjmuje się, iż łzy mają charakter oczyszczający i są związane z wyzbyciem się negatywnych emocji (np. płacz Józefa, Rdz 37, 1-36; 39-45), co ciekawe - często wielu interpretatorów przyjmuje, iż kiedy w śnie pojawia się nasz były ukochany, szczególnie gdy wiązała nas z nim silna więź, to przeżywamy na nowo daną relacje lub sami się z nim utożsamiamy - stajemy się nim. Co to oznacza? Osoba ukochanego może nas ostrzegać, że ponownie popełniamy ten sam błąd - wiążemy się ze złym partnerem, tkwimy w niedobrym związku, lub nieświadomie sprawiamy komuś ból. Chłopak ze snu może też być naszą swoistą "kulą u nogi", szczególnie w momencie, gdy brutalnie zakończyliśmy z nim relacje i czujemy się z tego powodu winni, co zresztą często rozpamiętujemy. Może on również symbolizować to w jakim miejscu obecnie się znajdujemy - nie jest to dla nas dobry czas (stąd płacz, mizerny wygląd - zastanów się, czy sama się przypadkiem o coś nie martwisz, czegoś nie przeżywasz), ale daje też wyraźną nadzieje, że zły czas minie i żebyśmy się nie poddawali, bo mamy przyjaciół, którzy będą nas wspierać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi