Skocz do zawartości

Tort, mała dziewczynka, płacz, zęby, lustro, tata

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sen podzielony na 3 sceny:

1. Byłam w świetlicy, w której pracuję (choć znacznie różniła się ona w wyglądzie od tej rzeczywistej) – wybierałyśmy z koleżanką tort, który chciałyśmy dać dzieciom z okazji jakiegoś świetlicowego święta. Na stołach stały dwa ogromne, kolorowe torty. Byłam podekscytowana ich wielkością i wyglądem.

2. Bawiłam się z dziećmi. Kucając niechcący dotknęłam czołem brzucha małej jasnowłosej dziewczynki w różowym sweterku. Mała zaczęła płakać, a ja zauważyłam, że ruszają mi się zęby.

3. Weszłam do łazienki (była to łazienka w moim domu rodzinnym, oddalony jakieś 120km od miejsca gdzie mieszkam obecnie) zaczęłam oglądać uzębienie. Górna prawa jedynka była wykrzywiona i ledwo co się trzymała dziąsła. 2 dolne zęby po lewej stronie tak słabo się trzymały, że były już nie do uratowania. Drażniły mnie, więc je wyrwałam. Co chwilę plułam gęstą krwią. W lustrze zauważyłam, że mając zamknięte usta nienaturalnie robi mi się grymas na twarzy po tej lewej stronie, z powodu braku zębów. Wyglądem przypominałam bezzębną staruszkę. Jeszcze raz oglądając zęby zauważyłam, że po lewej stronie na dole został mi tylko 1 ząb. Byłam załamana. Za plecami w wannie (bez wody) siedział mój tato (ubrany)- powiedział, że mam się nie martwić i jakoś poradzimy sobie z tymi ubytkami, że znajdzie dobrego stomatologa.

Co o tym myśleć? Prosze o pomoc w interpretacji i pozdrawiam.

Napisano

proszę o pomoc w interpretacji, bo sama nie umiem złożyć tego w całość....

Napisano

Jeżeli chodzi o pierwszą scenę to, gdzieś wyczytałam, że tort, który pojawia się we śnie symbolizuje zadowolenie z pracy, finansów. Zobacz też, że akcja toczyła się w miejscu Twojej pracy, warto się nad tym zastanowić.

Z resztą niestety nie umiem pomóc. Może ktoś lepszy pomoże :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję.

A może znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie zinterpretować dalszą część? Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Gość Jacek Bartnicki
Napisano

Interpretacja podzielona na 3 sceny:

1. Torty kojarzą mi się z jakimiś okazjami lub szansami (szczególnie że byłaś podekscytowana tym jak wyglądały i jakie były). Tym bardziej, że były to torty dla dzieci, możliwe że będzie to związane właśnie z Twoją pracą (i z dziećmi).

2. Różowy kolor to uniwersalny symbol miłości (kolor sweterka). Zęby to przeważnie bliscy - im bliższe zęby (jedynki, dwójki, jeśli wiesz o co chodzi) tym bliższe relacje. Zęby na przedzie mogą symbolizować najbliższe dla Ciebie osoby - zaczęły się chwiać, więc relacje z nimi mogą zacząć się chwiać. (możliwe, że przez pracę - kolor ubrania może symbolizować, że kochasz dzieci lub pracę z nimi).

3. łazienka to symbol oczyszczenia, (możliwe że z emocji). Dom rodzinny wskazuje (w nawiązaniu do tego co napisałem wyżej), że może chodzić o Twoich rodziców (jeśli są Ci najbliżsi). Prawa (strona, w tym przypadku prawy ząB) może symbolizować mężczyznę (lewa strona kobietę). Krew to w tym wypadku (wg mnie) straty. Ten grymas na twarzy może symbolizować emocje które będziesz czuć (jak piszesz byłaś załamana).

Twój tato w wannie (bez wody) to symbol, że sytuacja nie będzie oczyszczona (nie było wody a woda może być uniwersalny symbol oczyszczenia, woda może też oznaczać emocje). Twój tato pojawia się we śnie (a wcześniej pisałem, że ząb może oznaczać właśnie jego). Ta sprawa będzie dotyczyła również Ciebie i jego.

pozdrawiam Cię serdecznie ;)