Skocz do zawartości

Własny biznes.

NarratorkaHorrorow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu kiełkuje we mnie myśl, o założeniu czegoś swojego. Badam rynek pod względem zapotrzebowania oraz konkurencji. Na kształt tego co chcielibyśmy zrobić (sam pomysł, nazwa, zakres działalności ) wpadł mój parter.Pierwotnie miałaby być to jednoosobowa działalność gospodarcza, w której pomagałabym mu kilka godzin dziennie. Następnie spółka.

Korzyści które przyniesie biznes w pierwszym roku.

4 Denarów

8 mieczy

Świat

Działalność przyniesie drobny dochód, taki na zasadzie- starczy do końca miesiąca, bez rozrzutności.Mam wrażenie że w 8 mieczy będziemy od czegoś uzależnieni, dosłownie spętani ( oby nie kredytem ), jednocześnie sądzę że dobra passa długo nie potrwa i trzeba będzie działalność zamknąć.

Czy do końca br powstanie planowany przez nas biznes? tzn-czy zostanie założony.

4 kielichów

5 kielichów

Śmierć

Wygląda na to że to nie jest jeszcze czas na wymarzony biznes. Narazie brak jest środków,konkretnych działań.Wszystko jest w fazie rozmyślań,porównań- brak konkretnego działania. Stoją na drodze jakieś ograniczenia, być może podejście " i tak się nie uda ". W śmierci doszukuje się końca planów,co do własnej działalności. Domniemuję że skończy się na rozmyśleniach,albo ruszymy z kopyta-zawezmiemy się,byle tylko coś swojego stworzyć.

Co sądzicie ?

Napisano

4 Denarów

8 mieczy

Świat

Mysle, ze korzysci beda wymierne, 4 denarow zawsze mi mowi o bogaceniu sie. Ale nie podoba mi sie ta 8 mieczy z tym swiatem. Tak jakby ktos z otoczenia mial Was zastraszac i wpedzac w sytuacje, ktora bedzie sie Wam wydawac bez wyjscia..

Czy do końca br powstanie planowany przez nas biznes? tzn-czy zostanie założony.

4 kielichów

5 kielichów

Śmierć

Mysle, ze nie. 4 kielichow to rozterki, watrliwosci, niedostrzeganie szans, ktore w koncu przechodza kolo nosa. POtem zal i placz w 5 kielichow i w koncu smierc, czyli koniec. Mysle, ze w pewnym etapie zabraknie impulsow by sfinalizowac wszystko, ale sad w podsumie moze sugerowac, ze powrocicie do tego pomyslu za jakis czas...

Gość Euterpe
Napisano

patrząc na te karty, nie widzę biznesu :( Za dużo tutaj wahań, niezdecydowania, wątpliwości... Śmierć na końcu może mówić, że:

- porzucicie ten plan i weźmiecie się za coś innego

- sposób organizacji tego pomysłu ulegnie transformacji, może na lepsze...

Ale na razie te 4 kielichy z pięcioma nie są zbyt zachęcające. Mogły też pokazać Twoje uczucia w czasie wróżenia, może wewnętrznie czujesz się w jakimś dołku, z którego nie ma ucieczki...

Co do pierwszego pytania, to tam również nie jest zbyt optymistycznie :( Ja bym się jeszcze wstrzymała; może trzeba zaciągnąć u kogoś rady.

Napisano

Dziękuje, faktycznie karty nie są pozytywne. Mam nadzieje że czas sam sprawę rozwiąże z korzyścią dla nas obojga.

Napisano

4 Denarów

8 mieczy

Świat

Oj wg mnie więcej początkowo w to włożysz pieniędzy niż zarobisz. Pod koniec pierwszego roku, jak już nabierzesz renomy etc zacznie się coś ladnie ruszać. Ale przygotuj zapas gotówki.

4 kielichów

5 kielichów

Śmierć

Będzie trochę za dużo załatwiania wg mnie i w tym roku jeszcze nie beziesz na to gotowa. Ale spokojnie, wszystko przychodzi z czasem:)

Napisano

4 Denarów

8 mieczy

Świat

moje pierwsze skojarzenie to zamrożone środki. Mi świat na problemy w biznesie pokazał kiedys konieczność szukania innych źródeł, rozszerzenia oferty, rozwijania się. Ale byłam zmuszona i musiałam działać bardzo precyzyjnie, dokładnie zbadać rynek, moje możliwości. Udało się. Moze tutaj więc pozytywnie. Na biznes świat jest świetną kartą. Chociaż intuicyjnie w tym przypadku myśle, ze to koniecznoć wyjścia w świat, rozejrzenie się. Tak myślę patrząc na poniższe karty.

4 kielichów

5 kielichów

Śmierć

Tutaj myśle, ze nie tak predko. w czwórce kiel jakieś nieopracowanie widzę (choc z ta karta mam problem). Stąd moze pojawic sie rozczarwanie (5 kiel) i zniechęcenie( śmier c). Dobrałabym do smierci. Łątwo jest zacząć, ale później jeszcze trzeba to utrzymać i zarobić. Wg mnie karty wyraźnie tu podpowiadają konieczność sporządzenia porządnego biznes-planu, nie opieranie sie na oczekiwaniach, ale zbadanie rynku, dokładnie. Czy wiesz jakie koszty miesieczne Cię czekają, żebys nie była później niemile zaskoczona ile tak naprawdę kosztuje własna działalnosć gospodarcza.

Napisano

Emilr, no właśnie. Temat jest ciężki. Wolałabym nie ryzykować niepewne biznesu na wykorzystanie preferyjnego ZUS-u. Na chwile obecną badam rynek, zapotrzebowanie. Podobne koncepcje juź są tylko, mówiąc szczerze- utworzone przez doświadczonych prawników. Przy ludziach z kilkunastoletnim doświadczeniem,wypadam gorzej niż blado, i nie ważne jak dobra może być oferta- może zabraknąć zaufania, a może i ludzi chcących skorzystać z oferty. Zaczełam dodatkowo odkłądać na działalność, aby nie pchać się w niepotrzebne zobowiązania.

Dziękuje wam ;)

Napisano

Po tych kartach widzę, że do końca roku raczej nic z tego, karty nie wskazują by miało się coś ruszyć. Jeśli byście mieli bazować na tym co teraz jest, to widać też, że nie byłoby to bardzo korzystne: w 4 monet i 8 mieczy widzę bierność, niemożność wyrwania się z jakiegoś impasu, a w świecie uwolnienie i ostatecznie rezygnacja. W podsumie również Świat.