Skocz do zawartości

Studia - decyzja

Mijen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Postanowiłam postawić tarota na dwa kierunki między którymi się waham, ale stwierdziłam, że moja samodzielna interpretacja może okazać się bardzo mylna. Proszę o pomoc :)

Karty na I kierunek:

przełożenie - rycerz monet, 9 buław

1. Moje samopoczucie na studiach, czy ich klimat będzie mi odpowiadał - gwiazda

2. Znajomi, ludzie otaczający mnie tam na co dzień - 7 mieczy

3. Moja pozycja, reputacja, poziom jaki zdołam osiągnąć w edukacji na tle pozostałych studentów - 4 miecze

4. Przyszłość po studiach - As buław + paź pucharów

5. Postęp, progres jakiego dokonam w okresie studiów - 9 pucharów

Na II kierunek (analogicznie):

przełożenie - koło fortuny, diabeł

1. 5 buław

2. 9 buław

3. as buław

4. pustelnik

5. 8 buław

I kierunek:

z przełożenia wynika, że będę ostrożna i wycofana, będę się obawiać tego wszystkiego, ale i tak będę działać efektywnie oraz odpowiedzialnie. Może chodzić o pewnego rodzaju onieśmielenie.

Samopoczucie - gwiazda, czyli bardzo pozytywna karta. Będę się czuła dobrze w swoim środowisku, będę miała wenę do studiowania i być może będę po prostu szczęśliwa. Niestety na znajomych wyszła karta 7 mieczy, karta kłamstwa, oszustwa. Ludzie otaczający mnie albo będą zgrają nieszczerych studentów, albo mnie samą będą traktowali inaczej niż odczuwają... albo będą traktowali jak wroga, bo w końcu panuje rywalizacja. Bywało jednak, że karta ta pokazywała mi się przy kłamstwie "pozytywnym" - na egzaminie egzaminatorka podpowiadała uczniom w subtelny sposób. Na moją pozycję wyszła karta 4 mieczy - wygląda na to, że będę poza jakąkolwiek hierarchią, lub na samym jej dole. Na studiach tego typu taka hierarchia po prostu naturalnie się układa - są gorsi i lepsi, a wszyscy mają szansę przyjrzeć się pozostałym. Wydaje mi się, że to jedna z kart, których nie umiem dobrze zinterpretować.

Moja przyszłość po studiach - As buław i paź pucharów. Paź to młodzik, a asy zawsze pozytywne. W tym przypadku as buław, mowa o momencie zakończenia studiów, niemal o dniu ich zakończenia, wyjście stamtąd z ochotą do działania z poczuciem, że można osiągnąć coś wspaniałego. Dobry nastrój, możliwość działania. Z kolei paź pucharów to młoda osoba (ale nie wiem, czy w tym przypadku jest to pozytyw czy negatyw) i artystyczna dusza. Moim zdaniem lepiej skupić się na tym drugim, bo studia mają charakter artystyczny. A jednak, czy tu nie chodzi o artyzm porywczy, instynktowny i dziecięcy w pewnym sensie? Wydaje mi się że będę pełna zapału a jednak niezdolna osiągnąć czegoś wielkiego.

Na postęp 9 pucharów. Karta spełnienia czyli wygląda na to, że będę zadowolona ze swoich osiągnięć, ale czy obiektywnie te osiągnięcia będą znaczące?

II kierunek:

Przełożenie - koło fortuny i diabeł... i z tym mam spory problem. Koło fortuny oznacza zakończenie cyklu i rozpoczęcie czegoś nowego, a diabeł to przyjemność, odcięcie od świata duchowego, skupienie na materializmie, pycha. Nie wiem jednak, co z tym dalej.

Samopoczucie - 5 buław. Zdrowa rywalizacja, obrona poglądów czyli aktywne studiowanie, rozwijanie się w pewnego rodzaju wyścigu. Powinnam czuć się dobrze, ale będę stale aktywna i wkładała dużo pracy w to co będę robić. Znajomi - 9 buław czyli albo mi nie będą pasować ludzie otaczający mnie, albo ja im. Nie będzie zaufania ani współpracy, będę czuła się obco. Moja pozycja - as buław, czyli prawdopodobnie będę dobra w tym co robię, będę zauważona i być może ceniona. Przyszłość po studiach - pustelnik... Tu trochę się przestraszyłam. Pustelnik to spokojny człowiek żyjący często w samotności, indywidualista, ktoś pogrążony w smutku, nostalgii. Wydaje mi się że po prostu źle skończę - mądra, ale na przykład bez pieniędzy. Postęp - 8 buław, odpowiedź idealna, gdyż karta sama w sobie oznacza wielki postęp i to dynamiczny.

Co o tym myślicie? Bardzo proszę o korektę i może dopowiedzenie czegoś. Mi to się wydaje wciąż nie dość klarowne.

Edytowane przez Czarownica
Gość Euterpe
Napisano

rozumiem, że jesteś początkująca. Nie zaczynaj więc od tak skomplikowanych rozkładów. Polecam łatwiejszy:

- to się wydarzy, jak wybiorę kierunek A: 1. karta, 2. karta, 3. karta, 4. karta * tutaj zostawiam te karty na stole i tasuję do kolejnego pytania

- to się stanie, jak wybiorę kierunek B: 1. karta, 2. karta, 3. karta, 4. karta

można poprzestać na trzech kartach, ale jak ta ostatnia nie jest jasna (np. XIII Śmierć, X Koło fortuny, XVI Wieża, As buław, As pucharów, As mieczy, As denarów itp.), to lepiej dołożyć tą czwartą :)

Napisano
rozumiem, że jesteś początkująca. Nie zaczynaj więc od tak skomplikowanych rozkładów.

Poczatkująca tutaj a to wcale nie oznacza, że początkująca w ogóle :-)