Skocz do zawartości

Związki z sąsiednimi znakami zodiaku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Euterpe
Napisano

jak wam się układa związek (kobieta-mężczyzna, rodzic-dziecko, znajomi) z sąsiednimi znakami zodiaku? Chodzi mi tutaj o takie połączenia:

- baran-byk

- byk-bliźnięta

- bliźnięta-rak

- rak-lew

- lew-panna

- panna-waga

- waga-skorpion

- skorpion-strzelec

- strzelec-koziorożec

- koziorożec-wodnik

- wodnik-ryby

- ryby-baran

Fajnie jakbyście znali jeszcze swoje drogi życia :)

Napisano

Ja mam relację Bliźnięta - Rak, droga życia 5 - 4 i jest bardzo kiepskie porozumienie między nami...

Gość Euterpe
Napisano

to masz podobnie jak było kiedyś u mnie:

ja koziorożec 4, on wodnik 5 - i też do bani (relacja kobieta-mężczyzna)

Chociaż ze znakami powietrznymi (waga, bliźnięta, wodnik) szybciej już dojdę w jakiejś kwestii do porozumienia niż z wodnymi (rak, skorpion, ryby).

Dobrze też się dogaduję z ziemskimi (byk, panna, koziorożec), a z ognistymi różnie bywa (baran, lew, strzelec).

Napisano

Baran - Byk jako znajomość to świetna relacja. Dobrze się rozumiemy.

Napisano

Cześć, znaki sąsiadujące mają trudne porozumienie z tego powodu, że wiele je w zodiaku różni. W astrologii całkiem nieźle współpracują ze sobą znaki żywiołów:

- powietrza i ognia (czyli Bliźnięta, Wagi, Wodniki z Baranami, Lwami i Strzelcami), bo powietrze nakręca ogień,

- wody i ziemi (czyli Raki, Skorpiony i Ryby z Bykami, Pannami i Koziorożcami), bo woda podlewa ziemię.

Znaki, które są obok siebie, nie są ze współpracujących żywiołów i dodatkowo są różnej jakości. Jakość to drugi ważny podział w astrologii, który różnicuje każdy żywioł (mamy jakość kardynalną - Baran, Rak, Waga i Koziorożec), stałą (Byk, Lew, Skorpion, Wodnik) i zmienną (Bliźnięta, Panna, Strzelce, Ryby).

Znaki obok siebie to kompletnie różne sposoby działania i postrzegania świata, więc nie trudno o konflikty. O naszym znaku urodzeniowym decyduje Słońce, ale oprócz niego mamy w horoskopie jeszcze inne planety. Dwie z nich, Merkury i Wenus, są zwykle blisko Słońca, w tym samym znaku lub którymś obok. Osoby, które tak mają, będą lepiej dogadywać się ze znakami ościennymi. Np. wyobraźmy sobie Bliźniaka, który ma Wenus w Byku i Merkurego w Raku. Będzie miał dobre relacje z Bykami i wspólne tematy z Rakami. A Bliźniak z Merkurym w Bliźniętach sobie z Rakiem już tak cudownie nie pogada :)

Pozdrawiam serdecznie, Mii

Gość Euterpe
Napisano

czyli powinnam mieć więcej tematów do rozmów z Strzelcami (mam Merkurego w Strzelcu, zaś Słońce i Wenus znajdują się w Koziorożcu) i dobre relacje z Koziorożcami :)

co do znaków wodnych... przekonałam się, że są one bardzo wrażliwe i delikatne, jakby miały wszystko bardziej przeżywać. Rozmowa z nimi przypomina mi stąpanie po kruchym lodzie.

Z znakami powietrznymi szybciej się dogadam, pod warunkiem, że mam kilka logicznych argumentów w rękawie. Nie obrażą się też o byle co. Jest przyjemniej niż z znakami wodnymi. Tak sobie myślałam, że mój Ascendent ma na to wpływ, gdyż znajduje się w Bliźniętach.

Tak dla przykładu:

rozmowa z Wodnikiem (znak powietrza, leży zaraz obok mojego) jest super, jako koledzy są świetni, ale niestety bliższe związki to klapa :(

kolejny przykład pary, którą znam i cały czas są między nimi zgrzyty:

ona Skorpion 2, on Waga 8

Napisano

Cześć, ja też uważam, że dogadanie się ze znakami wodnymi do wyczyn. Ale mam silnego Merkurego, więc bardziej zwracam uwagę na komunikaty werbalne, niż minki, półsłówka i różne niuanse. Znaki wodne klasycznie należą to tzw. znaków niemych, czyli nie gadają bez potrzeby ;) Jeśli ktoś ma w nich Merkurego, jest bardziej wyczulony na pozawerbalną stronę komunikacji, czego znaki powietrzne nie rozumieją. To klasyczne dialogi w stylu "Gniewasz się? - Nieeeeee."

Pozdrawiam, Mii

Gość Euterpe
Napisano
Cześć, ja też uważam, że dogadanie się ze znakami wodnymi do wyczyn. Ale mam silnego Merkurego, więc bardziej zwracam uwagę na komunikaty werbalne, niż minki, półsłówka i różne niuanse. Znaki wodne klasycznie należą to tzw. znaków niemych, czyli nie gadają bez potrzeby ;) Jeśli ktoś ma w nich Merkurego, jest bardziej wyczulony na pozawerbalną stronę komunikacji, czego znaki powietrzne nie rozumieją. To klasyczne dialogi w stylu "Gniewasz się? - Nieeeeee."

Pozdrawiam, Mii

dokładnie Mii_Krogulska!

u tej pary, którą już wcześniej wymieniłam, też występuje kiepskie porozumienie się:

ona Skorpion 2, Merkury w Skorpionie

on Waga 8, Merkury w Wadze

ona bardziej wszystko przeżywa, przejmuje się najmniejszymi sprawami, z kolei on nie rozumie jej postawy, ma większy dystans w przeciwieństwie do niej

Czy to znaczy, że znak wodny mający Merkurego u siebie, lepiej się dogada z znakami wodnymi lub tymi, które mają u nich Merkurego?

Napisano

Czy to znaczy, że znak wodny mający Merkurego u siebie, lepiej się dogada z znakami wodnymi lub tymi, które mają u nich Merkurego?

Tak, bo ma wodny sposób komunikacji :) A może nawet nie będą gadać, tylko sobie razem posiedzą i znacząco pomilczą?

A koleżance Skorpionicy rzeczywiście musi być czasami ciężko w takim merkurowym Wagą. Gości nazaprasza, przez telefon ciągle gada, sam pięciu minut nie usiedzi ;) ciekawe, w których też to mają domach.

Pozdrawiam serdecznie, Mii

Gość Euterpe
Napisano

to dom też jest ważny?!

Jego godziny niestety nie znam, ale ona ma Merkurego w 10. domu.

A jakie ma to znaczenie w komunikacji?

Napisano

Cześć, dom zawsze ma duże znaczenie.

Merkury w domach kątowych (I, VII, IV, X) jest silniejszy. W domu VII wskazuje na zdolności do negocjacji, duża potrzebę rozmawiania, bycie wygadanym i towarzyskim. W I domu jest bardzo silny, ale czasami narzuca swoje zdanie. W X domu dąży do bycia autorytetem, chce rozmawiać o ważnych rzeczach, chce być mądry. W IV domu daje osobę, która jest osią domowych wydarzeń, niby milczek - a wszystko wie o wszystkich :)

Pozdrawiam serdecznie. Mii

• Ismer zmienił tytuł na Związki z sąsiednimi znakami zodiaku
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Ja jestem ciekawa drogie Panie jakie macie doświadczenia z kombinacją byk i lew?  Oba znaki są bardzo silne i dominujące, czy taki związek ma sens ? Ostatnio zaciekawił mnie również temat osobowości, jak dobieramy partnerów ze względu na podobieństwa cech osobowości czy może różnice :) zachęcam do poczytania  [regulaminu Ezoforum ]

Napisano

Ja mam relację przyjacielską zarówno z Wagą, jak i Lwem (Jestem Panną) i znakomicie się dogadujemy w obydwu przypadkach. 

• 3 miesiące temu...
Napisano

10 lat jesteśmy razem. 

Ja Panna on Lew. 

Związek zgodny, udany, harmonijny. 

Widoczne oczywiście znaczące różnice w charakterach - ja planuję nawet na tydzień do przodu, analizuję finanse, wydatki, co zrobić kiedy i gdzie.... 

A on to trochę rozładowuje swoją spontanicznością i podejściem "bezproblemowym". 

Oczywiście zostawianie z jego strony różnych przedmiotów w miejscach gdzie nie powinny być, doprowadza mnie do szału. Tak samo jak wieczne przekonanie że jego racja jest zawsze słuszna.... Ale wtedy wystarczy przedstawić konkretny przykład dlaczego tak nie jest i odpuszcza :wink: