kasiulinek87 Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, bo nie chce sie juz truc ale zawsze mialam baaardzo nieregularne mesiaczki (nawet co 3-4 miesiace ;/) czy bede miala regularne cykle po odstawieniu? mag kaplanka 6 bulaw dupa blada, bo kaplanka to problemy hormonalne. czyli powrot bedzie do tego co bylo Cytuj
Seid Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Niestety regularnych miesiączek w tym rozkładzie za bardzo nie widać. Cytuj
kasiulinek87 Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 no tak no, spodziewalam sie tego... Cytuj
Seid Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Tutaj leczenia potrzeba po prostu - 6 buław wskazuje na to, że te miesiączki mogą być regularne, ale potrzebna jest raczej długotrwała terapia. Mieszane mam nieco uczucia odnośnie tego rozkładu, raczej jestem na nie (czyli na brak miesiączek regularnych), ale za kilka miesięcy zweryfikujesz i zobaczymy. Cytuj
kasiulinek87 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 No nic, no. Będę się leczyć. Chciałabym w przyszłości mieć dzidziusia Cytuj
Rozi11 Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Miesiaczki regularne nie będa , potrzebna jest wizyta u ginekologa. Dobrze abys dostała skierowanie na specjalistyczne badania narządów rodnych tym bardziej że masz w planach maleństwo. Cytuj
kasiulinek87 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 usg mialam robione kilkakrotnie i wszystko ok. a dziecko mam w planach za ok 3 lata. ale wiadomo, ze najlepiej jak najszybciej wziac się za siebie. Cytuj
Davisa Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 usg mialam robione kilkakrotnie i wszystko ok. Jeśli tylko usg, to za mało. W sumie dziwne, że lekarz nie zlecił innych badań ..i z tak trochę lekkomyślnie przepisywał Ci tabletki antykoncepcyjne ( chyba licząc , ze one cykl wyregulują i po sprawie). a dziecko mam w planach za ok 3 lata. ale wiadomo, ze najlepiej jak najszybciej wziac się za siebie. Weź się weź, bo inaczej możesz mieć dzidziusia szybciej, niż planujesz;-) Cytuj
kasiulinek87 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 szybciej? ja zawsze myślałam właśnie, ze będę miała problem z zajściem w ciążę... Cytuj
Davisa Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Przy tak nieregularnych cyklach wszystko jest raczej możliwe. Mało to kobiet w okresie menopauzy matkami zostawało? A robiłaś jakieś inne badania? Cytuj
kasiulinek87 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 prolaktyne mialam za wysoką. ale ostatnio bylo ok. Cytuj
Davisa Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 prolaktyne mialam za wysoką.ale ostatnio bylo ok. Czyli badasz się;-) Nie wiem, może wpływ na to, że poziom się unormował, miały tabletki anty, ktore przyjmowałaś? Nie znam się na tym, bo nie jestem lekarzem, ale wiem, że z prolaktyną nie ma żartów, bo w duzej mierze odpowiada za Twoją płodność, prawidłowe cykle.. Moim zdaniem, powinnaś być pod stałą obserwacją lekarza, jak wyżej napisał nasz nadworny lekarz;-) A ciekawa jestem, czy zdiagnozowano u Ciebie przyczynę wysokiego poziomu prolaktyny? Cytuj
Seid Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Przy tak nieregularnych cyklach wszystko jest raczej możliwe. Mało to kobiet w okresie menopauzy matkami zostawało? Z drugiej strony nieregularne miesiączki mogą być skutkiem cykli bezowulacyjnych. Upraszczając można powiedzieć, że tabletki antykoncepcyjne nie regulują cyklu miesiączkowania, bo w czasie ich przyjmowania takiego cyklu po prostu nie ma. Jest tylko krwawienie z odstawienia po skończeniu opakowania. Tabletki zresztą podwyższają poziom prolaktyny, która jak zauważyła Davisa bardzo wpływa na cykle (w skrajnych przypadkach miesiączki nie ma w ogóle, a z piersi zaczyna lecieć mleko). Jeśli chcesz mieć dziecko za 3 lata najlepiej wziąc się za leczenie już teraz. Cytuj
kasiulinek87 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 jak brałam tabletki to miałam prolaktyne w porządku. teraz po odstawieniu tabletek porobię badania ale też mi się wydaje, że ma bezowulacyjne cykle... ;/ Cytuj
Seid Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Pisałaś, że była podwyższona dlatego napomknąłem o tym, że tabletki mogą ją podwyższać. Wracając do tematu kart: po 3 kartach niewiele można powiedzieć i nie chcę się tu bawić w strzelanie czy diagnozowanie, ale Kapłanka, jak wynika z mojego doświadczenia, mówi o problemach hormonalnych, które dzieją się w tzw. wyższych piętrach układu hormonalnego - w podwzgórzu i przysadce. Czasami też może wskazywać na tarczycę jako przyczynę problemów miesiączkowych. Gdyby przyczyna tkwiła dokładnie w jajnikach spodziewałbym się raczej Cesarzowej/Cesarza, ewentualnie 2 lub 5 kielichów. To tak z obserwacji własnej. Cytuj
Davisa Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 w skrajnych przypadkach miesiączki nie ma w ogóle, a z piersi zaczyna lecieć mleko To ja przy okazji zapytam, co może oznaczać nie tyle mleko co płyn przypominający wyglądem tzw. siarę, w minimalnych ilościach, który jest wciąż wytwarzany(?) przez organizm ładnych parę lat po okresie laktacji a cykle są regularne? Czy to może być objaw wysokiego poziomu prolaktyny? Cytuj
kasiulinek87 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 dziękuję za ten opis. prolaktynę miałam podwyższą kiedys, zanim brałam tabletki. czyli jakies 3 lata temu. moja wczesniejsza lekarka stwierdzila ze to moze byc zespol wielotorbielowatych jajników (chociaz na USG wychodzi ze mam jajniki w porzadku). w czasie jak bralam tabletki (czyli ostatnie 2 i pół roku) praktycznie nie robiłam badań, bo podobno wyniki wychodzą przekłamane. i wlaśnie podczas stosowania tabletek anty zrobiłam raz tylko badania i prolaktyna wyszla ok. lekarz powiedzial ze tabletki antykoncepcyjne nie maja zadnego wplywu na poziom prolaktyny, co mnie ucieszylo. i powiedzial ze uwaza, ze nie mam wieloterbielowatych jajnikow. pociesza mnie to co piszesz, bo z dwojga złego lepiej jak z hormonami jest coś nie tak niż z janikami czy jajowodami. acha, i tarczyce mam ok. Cytuj
Seid Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Davisa - tak, mlekotok może być skutkiem podwyższonej prolaktyny. Najczęściej od oznaczenia jej poziomu zaczyna się hormonalną diagnostykę w takich przypadkach. Edytowane 21 Maja 2014 przez Seid Cytuj
Davisa Napisano 21 Maja 2014 Napisano 21 Maja 2014 Widzisz Kasiulinek, ja się tu wymądrzam a okazuje się, że obie lecimy się badać. Cytuj
Rozi11 Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 dziecko mam w planach za ok 3 lata. ale wiadomo, ze najlepiej jak najszybciej wziac się za siebie. To bardzo rozsadne z Twojej strony że juz teraz o tym myslisz. 3 lata do długi okres czasu, poczekaj kilka miesiecy , zobaczysz czy miesiączki będą regularne czy nie. Tak naprawde to wszystko sie okaże jak juz będziesz chciala zajść w ciążę, może do tego czasu miesiaczki sie unormują i nie ma co sie martwić na zapas. Cytuj
Gość Daffne Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 myślę,że może byc nieco lepiej niżeli było kiedyś, ale moga mimo wszystko być jeszce nieregularne. Cytuj
SacralNirvana Napisano 22 Maja 2014 Napisano 22 Maja 2014 Pisałaś, że była podwyższona dlatego napomknąłem o tym, że tabletki mogą ją podwyższać. Wracając do tematu kart: po 3 kartach niewiele można powiedzieć i nie chcę się tu bawić w strzelanie czy diagnozowanie, ale Kapłanka, jak wynika z mojego doświadczenia, mówi o problemach hormonalnych, które dzieją się w tzw. wyższych piętrach układu hormonalnego - w podwzgórzu i przysadce. Czasami też może wskazywać na tarczycę jako przyczynę problemów miesiączkowych. Gdyby przyczyna tkwiła dokładnie w jajnikach spodziewałbym się raczej Cesarzowej/Cesarza, ewentualnie 2 lub 5 kielichów. To tak z obserwacji własnej. Cesarzowej nie ma wprawdzie w rozkladzie, ale pojawia sie w piramidce. I Mag, II Kaplanka, 6 Bulaw ---> IX Eremita, HB IX Eremita III Cesarzowa VIII Sprawiedliwosc XI Moc Moje pierwsze odczucie bylo takie, patrzac na te karty, ze przez jakis czas te miesiaczki moga sie nawet pojawiac i z czasem znowu zaczna tracic na regularnosci. Cytuj
Trida Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 czy bede miala regularne cykle po odstawieniu?mag kaplanka 6 bulaw pierwsze wrazenie - wrócą do normy ale po chwili tak doszłam do wniosku: organizm (mag) sobie - Ty (Kapłanka) sobie... Więc różnie moze być. proponuję przyjrzeć się diecie, czy masz odpowiedni poziom żelaza itp składników. Czy nie masz anemii. Cytuj
kasiulinek87 Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 no faktycznie ta moja morfologia nie jest za bogata... ;/ ale anemii nie mam. Cytuj
Trida Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Jeśli anemii nie masz to duży plus. Proponuję jakieś suplementy brać. Z tych 'lepiej przyswajalnych' to Body Max - do tanich nie należy ale wart swojej ceny (jakoś 20-25 zł za miesiąc). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi