Jump to content

Dziwne odczucie podczas medytacji

mats0202

Recommended Posts

Witajce,otóż od jakiegoś tygodnia, raz dziennie medytuję.Właczam odpowiednią muzyke siadam lotosem, zamykam oczy i skupiam się na oddechu.przez 6 dni wszytsko było ok,lecz dzisiaj po jakichś 3-4 minutach medytacji zaczęłem się bardzo dziwne czuś.W jedyn momencie na całym ciele zaczęłem czuć gorąc, i zaczęłem się pocić.czułeem jak duże ilości czegos przepływały przez moje ciało natomiast w głowie miałem mentlik.No nie powiem przestraszyłem się i natychmiast przerwałem medytację.I szczerze mówiąc boje się troche ponieważ naczytałem się o róznych duszach,wędrowcach itp którzy lubią wchodzić do ciał początkujacych w tych sprawach ludzi.Czy ktoś miał podobnie lub wie oco chodzi i mi to wyjaśni?:(

Witam, myślę że nie ma w tym nic problematycznego. W takich wypadkach warto o samoobserwację w trakcie i kontynuowanie (obserwując siebie, swoje odczucia), rozluźniając np. oddech. Ogólnie w takich przypadkach potrzeba właśnie obserwacji i kontynuowania, jeśli poziom lęku nie zniewala. Jeśli problem nie jest natury zdrowotnej a tylko objawy psychosomatyczne w reakcji na medytację, to zwykle zanikają wraz z praktyką.

Dziękuje za odpowiedz.Teraz patrząc na to z góry wydaje mi się, że poprostu moja wyobraźnia zadzaiłało ponieważ przed medytacja naczytałem się o dziwnych rzeczach.

Poznawaj siebie również w medytacji, obserwuj to co się dzieje- też w ciele, to myślę że z czasem będziesz mógł rozróżnić, gdy coś się będzie chciało podczepić itp. i łatwiej sobie poradzić nawet jakby się zdarzyło.