mats0202 Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, to znów ja, z kolejnym pytaniem.Otóz po jakichś 5-7 minutach medytacji stopniowo wzrastaja ''wibracje?''.Głownie na całej głowie, w pewnym momencie są tak duże, że musze przerwać medytacje.Ktoś wie co mogą one oznaczać? Cytuj
Witek D. Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 Jak nie mdlejesz i krew Ci nie buzuje w głowie do granic możliwości, to raczej jest to nieszkodliwy efekt W takich momentach możesz rozluźnić oddech i pozwolić by proces się dokończył, który zachodzi. W medytacji pojawia się szeroka gama efektów psychosomatycznych które zazwyczaj wygasają gdy ich proces/przebieg się dokończy. Jest to jakaś forma przepływu energii a takie - w formie nowych, nieznanych odczuć, potrafią się pojawiać w trakcie pracy z medytacją. Z czasem i doświadczeniem człowiek zazwyczaj uczy się rozróżniać z czego wynikają, z czym są związane. Cytuj
mats0202 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Napisano 7 Czerwca 2014 Niestety krew buzowała i nawet oczy zaczęły łzwaić, jakbym nie przerwał to by mi głowe rozsadziło. Rozumiem ze jakieś zmiany zachodzą ale, że aż takie? Skąd to się wzieło Cytuj
Gość Noa20 Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 być może Twoje czakry nie pracują kompatybilnie względem siebie? górne czakry mogą być znacznie bardziej rozwinięte od dolnych i stąd te "zaburzenia" Cytuj
mats0202 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Napisano 7 Czerwca 2014 Czy to może mi w jakiś sposób zaszkodzić? Cytuj
Gość Noa20 Napisano 7 Czerwca 2014 Napisano 7 Czerwca 2014 tak. jeśli nie panujesz nad tym i nie potrafisz w medytacji dojść do równowagi/harmonii to owszem, możesz sobie chcący/niechcący zaszkodzić. Cytuj
mats0202 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Napisano 7 Czerwca 2014 A jaka jest szansa, że jest to tężyczka?.Wydaje mi się iż podczas tej medytacji za głeboko oddychałem, nie robiłem tego swobodnie. Cytuj
Kobalt60 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Ogromna hiperwentylacja moze zaburzyc rownowage kwasowo-zasadowa. Raczej historie o czakrach wsadzilbym do bajek. Popracuj nad kontrola oddechu. Zreszta hiperwentylacja zmienia rowniez prace swiadomosci, wiec uczucie wibrowania to nic dziwnego. Z technikami oddechowymi trzeba ostroznie Edytowane 8 Czerwca 2014 przez Kobalt60 Cytuj
mats0202 Napisano 8 Czerwca 2014 Autor Napisano 8 Czerwca 2014 Wielkie dzięki, teraz będe ostrożniejszy Cytuj
Witek D. Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Tężyczki bym nie demonizował. Przy praktykach oddechowych sama zanika zazwyczaj po parokrotnym pojawieniu się, potem pojawia się w nieznaczących ilościach (mrowienie w rękach itp. u niektórych całkiem znika). Ja miałem parenaście (no może troszkę mniej) epizodów z silnymi objawami tężyczkowymi przy technikach wykorzystujących pracę z oddechem i już w zasadzie mi nie towarzyszą, chociaż czasem zamrowi w rękach : )) Cytuj
Kobalt60 Napisano 8 Czerwca 2014 Napisano 8 Czerwca 2014 Same zjawisko hiperwentylacji nie się że soba zagrozenia zdrowotne. Organizm się przyzwyczaja, bo w koncu wszyscy mamy jaki zakres adaptacji, kazdy troche inny. Wlasnie z powodu tej roznicy powinno zachowac się ostroznosc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi