Zerdyl Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 Od jakiegos czas zastanawialo mnie to czy nadal istnieje Zakon Templariuszy. Czy juz zaginal i nie ma po nim sladu? Nie kreciloby mnie bycie ksiedzem, gdyz nie utrzymalbym Celibatu, a chcialbym sie poglebic w wiarze Chrzescijanskiej Z gory dziekuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seid Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 Zakon nie istnieje, bo doszło do jego kasacji - są zakony potomne np. w Hiszpanii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zerdyl Posted July 1, 2014 Author Share Posted July 1, 2014 A sa jakies zakony Chrzescijanskie, bo na ksiedza sie nie nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trida Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 Szukasz zakonu dla siebie? Czemu chrześcijańskie nie są dla Ciebie? Celibat ;>? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zerdyl Posted July 1, 2014 Author Share Posted July 1, 2014 No wlasnie, szukam Chrzescijanskiego zakonu jakiegos, a ksiedzem nie chce byc, bo Celibat :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trida Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 No wlasnie, szukam Chrzescijanskiego zakonu jakiegos, a ksiedzem nie chce byc, bo Celibat :/ To raczej nie znajdziesz. Edit: Ewentualnie "Zakon Świecki' (życie konsekrowane etc) ale u nich zasady wiem, ze się zmiatały i nie do końca orientuję się jak to teraz z tym ich celibatem wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zerdyl Posted July 1, 2014 Author Share Posted July 1, 2014 Znow pomoglas. Dziekuje bardzo (a tak nie zwiazane z tematem wiecie, jak na taptalk pisac prywatne wiadomosci) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koteł Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 Nie musisz wstępować do zakonu i żyć w celibacie, żeby pogłębić się w wierze chrześcijańskiej. Rozmawiaj z Bogiem. Pytaj go o swoje powołanie. Są rodziny żyjące na misjach, w krajach nie-chrześcijańskich. Podobno mega sprawa. Są rodziny lub samotni ludzie prowadzący życie wędrowne. Wędrują po świecie od wspólnoty do wspólnoty i głoszą swoje świadectwo. Poczytaj o ruchach katolickich - Neokatechumenat, Odnowa w DŚ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackol Posted July 8, 2014 Share Posted July 8, 2014 Można głosić Słowo Boże i mieć żonę, rodzinę czemu nie? W Ameryce są pastorzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seid Posted July 10, 2014 Share Posted July 10, 2014 Grekokatoliccy księża też mogą mieć żony, podobnie zresztą jak np. prawosławni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
51%Devil49%Angel Posted July 13, 2014 Share Posted July 13, 2014 Wiem, że są grupy historyczne odtwarzające templariuszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davisa Posted July 16, 2014 Share Posted July 16, 2014 (edited) Nie kreciloby mnie bycie ksiedzem, gdyz nie utrzymalbym Celibatu,(...) I słusznie. Przecież wiadomo, czemu celibat miał służyć - tym wszystkim zakłamanym dostojnikom religijnym i ochronie wszelkiego mienia. Edit: korzystniej jest powołać fundusz alimentacyjny, niż oddać połowę Królestwa;-) Edited July 16, 2014 by Davisa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megabat Posted September 17, 2014 Share Posted September 17, 2014 Ja mysle, ze sa i ukrywaja przed nami swoje klejnoty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiedziem Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Absolutnie są i grupy odtwarzające Templariuszy (wiem, znam z racji hobby), i tacy z przekonania templum, tu rzecz jasna nie powiedzą mi, czy też z historii (jak tajemnica, to tajemnica). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts