Kedrigern Posted July 26, 2014 Share Posted July 26, 2014 (edited) Boisz się wszelkich nad naturalnych zjawisk? A może sam czujesz się często słaby jak by ktoś/coś wysysało z Ciebie energię? Przejawiasz zdolności parapsychologiczne? Chcesz ochronić bliskich,znajomych,rodzinę czy siebie? A może masz dość archetypowego podejścia do zjawisk paranormalnych i chcesz ujrzeć sprawę z nowej świeżej perspektywy? Więc ta książka jest dla Ciebie! Książkę tą można nazwać zarówno praktycznym jak i teoretycznym podręcznikiem jak sama nazwa wskazuje Magii Ochronnej.Dość dokładnie wyjaśnia zalety i słabości mocy metapsychicznych a tak,że pozwala na sprawdzenie osobiście czy przejawia się je. Podaje tak ,że charakteryzacje wampirów oraz wszelkie sposoby mentalnej obrony które są bardzo przydatne, gdyż dziś tych osobników jest tak wiele(i nie, nie mowa tu o wampirach wypijających krew). Opowiada o duchach,zjawach, upiorach z całkowicie nowego punktu widzenia, przez co można to lepiej zrozumieć, a także, bezpieczniej przeciwdziałać.Wypisane są w niej szczególne rytuały, techniki czy zaklęcia, często połączone z żywiołami. Każdy rozdział zaczyna cytatem np: „Ktokolwiek zachwyca się osamotnieniem, ten jest albo dziką bestią, albo bogiem.”- Arystoteles Książka ma 2 duże plusy. Po pierwsze przyjemnie się ją czyta. W przeciągu chwili można zagłębić się w jej wiedzę, zapominając o otoczeniu. Za pewne, jest to spowodowane odpowiednim doborem słownictwa oraz przyjaznym, często żartobliwym tonem który jednak nie koliduje z przekazywaną wiedzą. Człowiek czytając ją nie tylko zyskuje wiedze i możliwości ale również dobrze się bawi. Drugim plusem jest fakt ,że przedmioty rytualne, proponowane do użycia w książce są łatwo dostępne, są to rzeczy typu kamienie, runy, kadzidła czy świece. Często oprócz zaangażowania nic nie potrzeba przez co, każda osoba może sam wypróbować zawarte w książce techniki, rytuały czy zaklęcia. Usiłowałem znaleźć coś co mogłoby przemawiać negatywnie za tą książką w kontraście do tych wszystkich plusów jakie wymieniłem… ale nie dałem rady. Ta książka nada się zarówno dla nowicjuszy jak i osób starszych stażem którzy chcą sobie odświeżyć wiedzę. Książka nie narzuca nic na czytelnika więc nie ogranicza wolnej myśli, rozwija ją w zamian. Jest lekka ale zarazem nie ma w niej zakłamania czy fantastyki co powoduje że jest pozycją dobrą. Moim zdaniem książka ta jest warta uwagi, bardzo dobrze się ją czyta (przeczytałem ja w ciągu 8 godzin jedynie z przerwami na papierosa), bywa żartobliwa a wiedza w niej zawarta jest zarówno prosta, przydatna jak i dobrze przyswajalna. Ocena 7/10 Edited July 26, 2014 by Seid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seid Posted July 26, 2014 Share Posted July 26, 2014 Książka była już recenzowana na forum i opinie na jej temat były raczej średnie: http://www.ezoforum.pl/recenzje/66093-dugan-ellen-magia-ochronna-w-praktyce.html Jako proste, łatwe i przyjemne wprowadzenie może być, ale tym bardziej zaawansowanym raczej nie pomoże pogłębić wiedzy, jest po prostu za płytka. Najgorsze są chyba te wierszowane zaklęcia mocno trącące grafomanią, które po polsku są jeszcze bardziej grafomańskie niż w oryginale. Generalnie: ten sam poziom co np. Cunningham. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kedrigern Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 O widzisz akurat Cunningham to mój ulubiony autor i przepraszam za powtórzenie recenzji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kobalt60 Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 To masz dziwne upodobania ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts