Skocz do zawartości

Kurtka (ZWERYFIKOWANY)

Arcan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam ładną, dość drogą kurtkę. Pytałam się dzisiaj i jej pranie kosztuje 50 zł... Nie mam kasy,żeby tyle wydać na jeden ciuch... Na metce jest napisane ''delikatne czyszczenie chemiczne w węglowodorach''... Zastanawiam się, czy nie zaryzykować i nie wrzucić jej do zwyczajnej pralki... Na 30 stopni, krótkie pranie...byle ją odświeżyć

Jaki będzie stan kurtki po wypraniu w pralce?

2 kije, 7 kieli, 9 denarów

Nic nie powinno się stać... Trochę się martwiłam, bo słyszałam,że może się np. skurczyć... Ale po kartach raczej nic złego się nie stanie... 9 den-ładna będzie, czyściutka..

Widać w 2 kijach,że bije się teraz z myślami...czy zaryzykować czy nie

Edytowane przez Arcan
Napisano

Mi się wydaje, że karty pokazały, że mimo wszystko dasz ją do czyszczenia chemicznego; w sumie jest Wieża.

Napisano

A mnie tu zastanawia 7kieli. To niezbyt pozytywna karta w takim układzie i uwazam podobnie jak Corni-trzeba bd i tak oddać do czyszczenia.

A moze pranie reczne ewentualnie?

Send from my lovely phone <3

Napisano (edytowane)

hm, a nie lepiej ręcznie? Ogólnie mnie tez 7 kielichów zastanawia. Myślałam o niebieskich migdałach na lekcjach chemii (gdy było węglowodorach :)), ale 7 kieli kojarzy mi się bardziej z jakimś gazem, parą, czymś mega delikatnym niż wodą.

ja myslę, ze oddasz kurtke w dobre ręce i nie bedziesz ryzykować

Edytowane przez emilr
Napisano

2 buławy i 7 kielichach to gdybanie, co by było gdyby, tak by na tym zyskac a nie stracić 9 den ale na poziomie myśli

brak tu zdolności podjęcia decyzji

tak, jakbyś ocenę ryzyka pozostawiła Tarotowi bez zamiaru przetestowania swojego pomysłu :)

ps. mnie się zdarza działać wbrew etykietom na ciuchach, ale najpierw testuje na skrawku, ręcznie

Napisano

U mnie 7 kielichów nazywa się "zepsucie". 2 kije dla mnie mówią, żeby się wstrzymać z działaniem (samodzielne pranie w pralce) i nie żałować grosza ( 9 denarów), bo możesz sobie kurtkę zniszczyć (7 kielichów).

Napisano

moim zdaniem karty mowia, ze mozesz zaryzykować jesli Ci na tym zalezy, ale 9 denarow odczytywalabym jako cos w stylu lepiej wydac na to pieniazki niz sie rozczarowac :)

• Maestro
Napisano

Poza kartami...Ileż ja ciuchów wyprałam wbrew zaleceniom producenta..i żaden się nie zniszczył..

Karty mówią, że będzie dobrze, kurtka ładna i czysta.

Napisano

przepłucz w rękach - nie powinno się wówczas nic stać :-)

Napisano
Poza kartami...Ileż ja ciuchów wyprałam wbrew zaleceniom producenta..i żaden się nie zniszczył..

Inez, możesz mi napisać na priv jak to zrobiłaś? Nazbierało mi się trochę tego co (w/g tego co na metce pisze) wymaga chemicznego czyszczenia, a nie chcę w ich ręce tego oddawać. A drogie też toto, więc na pewno nie będę prał tego tradycyjnie w pralce.

Napisano

Nie zdecydujesz się na pranie w pralce.

Pytasz o stan kurtki po wypraniu w pralce, ale

--- 1-sza karta to 2 buł, a więc energia która wciąż tkwi w tobie i nie działa, bo się waha co zrobić - nie jest to więc odp. na to, co będzie po praniu.

7 kieli wymyśla przeróżne scenariusze - a co będzie jeśli się kurtka skurczy, straci fason, kolor itp

9 den. zachowasz profesjonalizm - nie będziesz ryzykować i dostosujesz się do wymogów prania - wydasz te 50 zł

Napisano

Na razie się wstrzymuje z weryfką.. Jutro spróbuje ją przeprać ręcznie... Jak to nie pomoże to się zdecyduje na pralkę...

Napisano

Rozmyślałam, rozmyślałam i... wrzuciłam kurtkę do pralki :D Przyznam,że biłam się z myślami... Wchłonęła wiele wody... Jej wygląd dobrze przedstawia karta... 7 kielichów pokazało pranie:)

5fb1be1c700f7.jpg

Suszy się dopiero dzień... Ale tak na oko, to bez zmian... Jest po prostu czysta... Nie skurczyła się, nie rozpadła... Teraz wygląda 9 denarowo:) myślę,że naprawdę jest ok

• Lubię to! 1
Napisano

No to faktycznie postawiłaś na jedną kartę, ale brałaś pod uwagę sugestie innych/podpowiedzi z forum? Bez wpływu innych osób nie zdecydowałabyś się sama.

2 buław potrzebuje "kopa" aby zadziałać, a z 7 puch człowiek jest już kompletnie rozkojarzony.

Miejmy nadzieję, że w perspektywie czasu stan kurtki nie okaże się gorszy/9 den/.

Napisano

Niiwa, tak się złożyło,że mama do mnie zadzwoniła i powiedziała,że kupiła mi w prezencie...kurtkę :lol: Także wrzucając ją do pralki miałam takie ''koło zapasowe'' w postaci nowej kurtki:)

Napisano
Niiwa, tak się złożyło,że mama do mnie zadzwoniła i powiedziała,że kupiła mi w prezencie...kurtkę :lol: Także wrzucając ją do pralki miałam takie ''koło zapasowe'' w postaci nowej kurtki:)

-- w efekcie więc można powiedzieć, że co by nie było, to i tak wyjdziesz na swoje- taka powinna być interpretacja

- a w jakim stanie jest stara kurtka?