panna.marta Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Kupiłam wycieczkę do Turcji, mam trochę obaw. Wczoraj po zakupie nawet zastanawiałam się, czy słusznie mnie o tego namówiono i położyłam karty, ale wyszły takie przerażające typu diabeł a potem śmierć...dziś na nowo na spokojnie położyłam karty. 1. Jak będzie przebiegał mój urlop w Turcji 3 puchary, as pucharów, 8 denarów dołożone giermek pucharów i księżyc XVIII widać zabawę, odpoczynek, radość w księżycu widzę jakieś obawy 2. Czy będę zadowolona z wyjazdu? księżyc XVIII, papież V, cesarz III, 7 denarów i 4 mieczy dziwne karty, dużo AW, widać, że to będzie dla mnie jakieś przeżycie. Cesarz kojarzy mi się z surową oceną a dalsze karty tak jakbym już nie myślała o powrocie tam w przyszłości Cytuj
Gość Noa20 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 1. Super fajnie:) będziesz pływać i plażować. Pojedziesz na wycieczkę dodatkową, stawiam na rejs łodzią lub statkiem. Księżyc to moim zdaniem jakieś odkrycie (w sobie) dzięki tej wycieczce uzmysłowisz sobie coś o czym dotychczas nie wiedziałaś i też mi się skojarzyło żebyś uważała na słońce co by się nie spiec (poparzyć) zabardzo 2. Ogólnie będziesz zadowolona ale nie będziesz chciała już tam więcej wrócić- bo byłaś i widziałaś. Następnym razem postawisz na inny kierunek (odkryty właśnie dzięki tej wycieczce) Życzę cudownych wczasów:) Cytuj
Trida Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 1. Jak będzie przebiegał mój urlop w Turcji3 puchary, as pucharów, 8 denarów dołożone giermek pucharów i księżyc XVIII Miło, z dużą ilością zabaw, odpoczynku, lejącego się alko w postaci drinków z palemką poznasz wg mnie kilka fajnych osób (jedną co najmniej ). Księżyc wg mnie pokazuje Twoje rozmarzenie, co by urlop się nie kończył 2. Czy będę zadowolona z wyjazdu?księżyc XVIII, papież V, cesarz III, 7 denarów i 4 mieczy Będziesz choć jak wspomniałam wyżej – chciałabyś dłuższy ten urlop mieć po powrocie bd takie mocne odcięcie od marzeń i smutny powrót do rzeczywistości (4 mieczy). Ale zadowolona będziesz wg mnie nie w 100 % ale tak na 80-90% Cytuj
Arcan Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Super karty! Panna. marta księżyc to nie tylko lęki i niepokoje, ale też np. nostalgia, takie rozmarzenie się... Może będzie tak,że pod koniec w tym księżycu będziesz aż żałować,że wyjeżdżasz? Dobrze będziesz się tam bawić,możliwe,że zauroczysz się Turcją Cytuj
Gość Euterpe Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 1. Jak będzie przebiegał mój urlop w Turcji? 3 puchary, as pucharów, 8 denarów dołożone giermek pucharów i księżyc XVIII na początku w bardzo pogodnej atmosferze, przez jakiś czas nie będziesz sama, podejdziesz do tego na luzie, z optymizmem w 8 denarach widziałabym już pakowanie walizek, w paziu opowieści serwowane koleżankom, a w księżycu nostalgię 2. Czy będę zadowolona z wyjazdu? księżyc XVIII, papież V, cesarz III, 7 denarów i 4 mieczy będziesz mieć trochę wątpliwości, ale podejdziesz do tego racjonalnie (popływałaś, wypoczęłaś itd...) wspomnienia możesz mieć miłe, ale zechcesz później odwiedzić inne miejsce, a tą sprawę szybko zamkniesz udanego wyjazdu Cytuj
Vivere Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 To będzie udany urlop. Nie wiem tylko czy to to miejsce czy jakis pan Cię zauroczy. Przywieziesz dużo wrażeń i długo będziesz dochodzić do siebie. Cytuj
x-latek Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Nie obawiaj się tego Księżyca. Ten Księżyc to znaczy Turcja pod tym pytaniem Sam raz tak miałem, że karta ta pokazała mi ten kraj i zajęło mi to jakiś czas zanim to załapałem (flaga narodowa tego kraju, godło mają ten znak). No co? Dobre karty wyszły jak na urlop:) W tym drugim rozkładzie to te AW plus te 4 Miecze dają mi takie skojarzenie o temacie historyczno-religijnym. Może dowiesz się tam czegoś co Ci nie było jeszcze znane o historii tego kraju, zdobędziesz więcej wiedzy na ten temat. Może zauroczysz się w jakiś sposób budowlami historycznymi tam. Tak czy siak, te karty faktycznie dają taki jakiś specyficzny/inny klimat. BTW: Tam jest Cesarz czy Cesarzowa w drugim rozkładzie? Pisze Cesarz, a jest liczba III. Cytuj
roszpunka79 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Jak dla mnie karty w drugim pytaniu bardzo średnie na zadowolenie. Jakoś w żadnej z nich nie potrafię się doszukać radości. Bardzo one wszystkie stoickie. A 7 denarów mówi mi wręcz o poczuciu, że to nie było jednak to czego się spodziewałaś. Cytuj
Arcan Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Nie obawiaj się tego Księżyca. Ten Księżyc to znaczy Turcja pod tym pytaniem faktycznie!!!! świetne spostrzeżenie Cytuj
Lena75 Napisano 18 Sierpnia 2014 Napisano 18 Sierpnia 2014 Bedziesz dobrze sie bawic i wypoczywać Myslę ze faktycznie Turcja moze Ci nie przypaśc do gustu....ale generalnie bedziesz zadowolona z urlopu:) Pozdrawiam:) Cytuj
SacralNirvana Napisano 20 Sierpnia 2014 Napisano 20 Sierpnia 2014 1. Ogolnie fajna zabawa. Calosciowo, fajni ludzie. Moze ktos Ci wpasc tam w oko i z tego moze rozwinac sie wakacyjny/urlopowy romansik. 2. Uwazaj, zeby nie zaliczyc wpadki (ciaza). Bylby turecki souvenir na dlugie lata. Cytuj
panna.marta Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Weryfikacja: jestem bardzo zadowolona, wypoczęłam, opaliłam się. Widziałam wiele rzeczy których nigdy więcej nie zobaczę, zrobiła też na mnie wrażenie odrębna kultura. Nie wiem też jak to możliwe, ale schudłam 2 kilogramy. Pewnie to zasługa racjonalnego jedzenia i dużej aktywności. Cytuj
x-latek Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Nie wiem też jak to możliwe, ale schudłam 2 kilogramy. Kolega tam był dłużej niż Ty i też schudł. Schudł więcej. Mówił mi, że to od tamtejszej herbaty. EDIT: To poopowiadaj coś więcej. Napisz coś więcej co tam widziałaś i troszkę jak tam było. Gdzieś tam w profilu można wejść do swego bloga napisać coś. Nie musi to być w formie szkolnego wypracowania, o tak tylko, kilka zdań więcej. Ja świata zawsze byłem ciekawy Cytuj
panna.marta Napisano 7 Września 2014 Autor Napisano 7 Września 2014 Ok, zatem było pełne słońce. Jak tylko wylądowaliśmy na lotnisku w Antali było 36 stopni. Ja mieszkałam w regionie Side (Riwiera Turecka). Turcja nie jest zbyt czysta, pełno tam jakichś powyrzucanych śmieci na ulicy, nie posprzątane, ale bliżej kurortów jest dużo zieleni, palm, co już robi wrażenie. Plaża podobna do naszej tylko, że piasek ubity, woda zielono-szara, ale cieplutka, piasek pod wodą mięciutki.Ja jednak wolałam leżakować nad basenem. Pod koniec wycieczki udałam się na jednodniową wycieczkę do Pamukkale i miasteczka Hieropolis- pozostałości ze starożytnego miasteczka, w którym niegdyś mieszkała tamtejsza ludność. Dalej dotarliśmy do basenów kleopatry. Kleopatra bardzo dbała o urodę i kiedy tylko zauważyła pierwsze oznaki starzenia się skóry wysłała swoich żołnierzy w świat by szukali czegoś co jej pomoże.Jedni z nich dotarli do Pamukkale i okazało się, że próbka z tego źródła sprawiła, że proces starzenia się u niej zatrzymał xD zaraz obok basenów kleopatry znajdują się tarasy (te słynne wapienne). Czemu one są białe? Z gorącaych źródeł wypływa woda, bogata w związki wapnia i dwutlenek węgla, ochładzając się na powierzchni, wytrąca węglan wapnia, którego osady układają się w nacieki. Coś niesamowitego. Na skały wchodzi się boso, bardzo parzą stopy ale na prawdę warto!To miejsce jest wpisane w światową listę dziedzictwa Unesco! Jak za pewne wiecie religią obowiązującą w Turcji jest islam. Religijni Turcy modlą się 5 razy dziennie, ale przewodnik mówił nam, że to tylko 3% ludności ta to respektuje. Świątynia mieczet jest ich pełno w Turcji. Jeśli chodzi o jedzenie i picie. Tradycyjnie mocna kawa turcka, którą należy pić jak nasze espresso, czyli z wodą, kawę należy specjalnie parzyć i zamówić już konkretną słodką, średnią lub bez cukru.Herbata czaj.Piwo, to ich specjał Efes.Jedzenie, w Turcji mięso jest drogie szczególnie wołowina i baranina przewodnik mówił, że ceny mięsa rozpoczynają się od 52zł w zwyż, dlatego turkowie wolą jeść chleb, warzywa, sosy i owoce. Tym bardziej, że rodziny tureckie mieszkają zawsze razem, wszyscy w jednym mieszkaniu. Zazwyczaj mają duże mieszkania > 90m2. Turkowie mają jedną żonę, oprócz żony kilka kobiet, z każdego małżeństwa kilkoro dzieci. Nie ma tam przedszkoli publicznych. Są tylko prywatne, ale bardzo drogie i dziećmi zazwyczaj zajmują się mamy lub babcie. W turcji nie ma recept, leki można kupić od ręki w aptece co nie do końca jest zdrowie, ale co kraj to obyczaj. Opieka medyczna polega na tym, że mogą korzystać z państwowej i publicznej. Jeśli ktoś korzysta z prywatnej, choć jest droga to może, ale pokrywa 10% kosztów leczenia. W trucji drogie są też: paliwo, papierosy, alkohol, ponieważ środki z tego idą na podatki dla państwa.Bardzo mi się podobała muzyka na prawdę świetna, taka rytmiczna, tajemnicza. Turczynki pięknie tańczą tak seksownie i na prawdę są bardzo ładne, szczególnie te które mają urodę europejsko-turecką Wesela- to było ciekawe. W dużych miastach trwa kilka godzin, na wsiach do 40 dni. W prezencie daje się głównie złoto i pieniądze. Jeśli para nie poznała się samodzielnie. Turkowi w poszukiwaniu pomaga mama lub ciocia Fajne są zaręczyny. Kandydat na końcu dostaje kawę posoloną jeśli ją wypije tzn że ją kocha i jest zainteresowany. Pełno tam Niemców. Oni tam nie używają angielskiego w ogóle, ze względu na liczną grupę turystów z Niemiec, Austrii i Szwajcarii w zasadzie obowiązuje tam niemiecki.Z tego względu jest też duża emigracja do Niemiec. Mam nadzieję, że ukazałam Wam trochę Turcji i nie popełniłam błędu 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi