eilena Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 znalezione gdzieś na internecie Mloda kobieta przyszła do swej matki i opowiedziała jej jak ciężkie jest dla niej życie. Nie wiedziała co robić, miał myśli samobójcze. Była już zmęczona ciągłą walką i zmaganiami, by przeżyć. Kiedy rozwiązywał jeden problem, w kolejce czekał już drugi. Matka wprowadziła ją do kuchni. Wypełniwszy trzy garnki wodą, położyła je na kuchenkę gazową, na wysoki ogień. Po chwili woda zagotowa się. Do pierwszego włożyła kilka marchewek, do drugiego jajka, a do trzeciego wsypała kilka ziarenek zmielonej kawy. Obserwowała jak się gotują, nie mówiąc ani słowa. Po dwudziestu minutach zgasiła gaz pod garnkami. Wyciągneła marchewki i jajka i położyła je na osobnych talerzach. Potem nabrała chochlą kawy i wylała ją na następny talerz. Zwracając się do córki, zapytała "powiedz mi co widzisz?" "Marchewki, jajka i kawe" - odpowiedziała. Matka przyciągnęła ją bliżej, by dotknęła marchwi. Dotknąwszy ja stwierdziła, że były miękkie. Następnie matka poprosiła córke, aby obrała jajka. Po obraniu skorupy zobaczyła jajka ugotowane na twardo. Na koniec matka poprosiła córkę, by wzięła łyk kawy. Córka uśmiechnęła się i wypiła łyk orzeźwiającej kawy. Córka zapytała "co to wszystko oznacza, mamo?" Matka wyjaśniła jej, że każdy z tych produktów został poddany tej samej próbie - gorącej wodzie. Każde zareagowało w inny sposób. Marchew - silna i twarda - wystawiona na gorącą wodę, zmiękła i stała się słaba. Jajko było kruche . Jego zewnętrzna skorupa ochraniała płynną zawartość, ale po gotowaniu w gorącej wodzie, jego wnętrze stało się twarde. Zmielona kawa była unikalna. Po wsypaniu do gorącej wody, to ona zmieniła wodę. "Kim ty jesteś?" - spytała matka "Kiedy przeciwności zapukają do twych drzwi jak zareagujesz? Jesteś marchewką, jajkiem czy kawą?" 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josephina Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 bardzo ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rejkun Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 Heh fajne^^ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest alathea Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 jestem jajkiem w proszku XD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudlisekola Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 ja jestem najczęściej niestety marchewką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToosT Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 kafffka : 3 koffeinka mhmhm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Josephina Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 Szczerze mówiąc nie wiem, czym jestem mam problem z ocenieniem samej siebie xD Choć coś mi się wydaje, że nie jestem jajkiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudlisekola Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 gratuluję też nad tym pracuję ale nie wiem czy najpierw trzeba przejść etap jajka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chill Posted June 19, 2009 Share Posted June 19, 2009 jak na razie jeszcze jajko hmmmm... ) moze kiedys bedzie ze mnie kawka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vello Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 kapitalne to jest, proste, a jakie mądre ja nie mam pojęcia, ale wydaje mi się, że kiedyś byłem jajkiem, teraz bardziej marchwią niestety:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urshulek Posted July 19, 2009 Share Posted July 19, 2009 ..a mnie się zdaje, że jestem kawuchą choć kto wie... w każdym razie rewelacyjne opowiadanie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Nessy Posted August 19, 2009 Share Posted August 19, 2009 Zdecydowanie jajko .. Ale mysle,że jestem na dobrej drodze do kawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
helgas Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 ja myślę ze kawą jestem ) bo już tyle przeszłam i żyję z uśmiechem:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
guzik Posted August 24, 2009 Share Posted August 24, 2009 kilka ziarenek zmielonej kawy? Jak taka lura moze orzezwic? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basik38 Posted September 2, 2009 Share Posted September 2, 2009 Suuper opowiadanko ))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
niuta Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 fajne być kawą i zmieniać wode.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agor-ia Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 ja jestem jajkiem - tym twardym w srodku juz ;P teraz probuje byc kawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Animka Posted January 8, 2010 Share Posted January 8, 2010 Ja jestem kawą lubię zmiany i sama zmieniać to co mnie otacza, wtedy czuję ze mam energię, że sie rozwijam. Jestem też jajkiem, twarda w środku , choć ludzie myślą że w danej sytuacji jest we mnie zbyt wiele emocji, a ja je po prostu wyrzucam z siebie żeby jak najszybciej ochłonąć, a w środku jestem twarda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mega60 Posted January 13, 2010 Share Posted January 13, 2010 Bardzo mądre Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asmardires Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Fajne, fajne ale ja to chyba marchewka albo jajko? Sam nie wiem, bo kawa to na pewno nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wit70 Posted January 14, 2010 Share Posted January 14, 2010 Interesujące opowiadanko jestem chyba marchewka przechodzącą w jajko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aura Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Dobre, mi wyszło jajko w kawie ciekawe połączenier, a jak smakuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
laverita Posted January 16, 2010 Share Posted January 16, 2010 Jam jest zdecydowanie jajo,które sobie cichutko pod skorupką marzy,że jak dorośnie zostanie kawą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frezja Posted February 28, 2010 Share Posted February 28, 2010 a ja sama nie wiem kim jestem staram sie byc silna i tak tez sie pokazac a jak widze ze komus zle to wszystko bym oddala i przez to chyba mi jest tak zle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lukrusia Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 Ja to jestem jajeczkiem:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uśmiechnięty kłamca Posted June 5, 2010 Share Posted June 5, 2010 Ja jestem garnkiem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gratere Posted June 8, 2010 Share Posted June 8, 2010 Uśmiechnięty kłamca Ja jestem garnkiem To jest dobre:-)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MessyRed Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Ja jestem raczej marchewka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Indhi Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Zdecydowanie jestem kawą piję kawę nałogowo i dodatkowo jem ciasto kawowe:)nie wiadomo czy w moich żyłach nie płynie kawa;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrienneb Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 ja jestem raczej jajko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudlisekola Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 ja jestem najczęściej niestety marchewką po roku czasu stwierdzam e jestem jednak kawką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Page Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 A ja jestem człowiekiem i nie zmieściłabym się do garnka =P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Soviel Posted March 29, 2011 Share Posted March 29, 2011 Jestem trochę marchewką bo nie potrafiłem znieść tej próby i trochę jajkiem bo wyzuty z uczuć się stałem, oschły. Ehh... gdybym był kawą to problemu by nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boilerek Posted March 30, 2011 Share Posted March 30, 2011 zdecydowanie kawa ;D mocne espresso ktoś się odważy skosztować bez mleka i cukru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Varis Posted September 6, 2011 Share Posted September 6, 2011 A ja jestem... Też kawą ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest dziarka Posted September 8, 2011 Share Posted September 8, 2011 A ja...jajkiem...czasami... częściej jajkiem niż marchewką o tak;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saritha_86 Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Zdecydowanie jajkiem... Jedne problemy gonią drugie i za każdym razem staję się silniejsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Vampirella Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 kawa, kawka i jeszcze raz kawusia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tika Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 a ja jestem na zewnatrz jajkiem, w srodeczku marchewka ale jakos czesto kawa mi wychodzi z tego miksu bardzo fajna historyjka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mala_83 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 A ja jestem.. marchewką Rewelacyjna historyjka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amalu_pl Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Kawa. Zdecydowanie jestem kawą. Poza tym, gdy tylko rzucił mi się w oczy tytuł, to pierwsza myśl w mojej głowie "kawa"... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts