Skocz do zawartości

Kupno samochodu(ZWERYFIKOWANY)

Gość LA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój mąż chce kupić używany samochód rodzicom. Ma juz konkretny na oku, ale sie waha.

Czy kupić ten samochód?

z przełożenia XVIII Wieża - decyzja o kupnie może być pochopna.

1. Dana sytuacja: AS Pucharów - to ma być prezent.

2. Ostrzegająca: Król Pałek - to mój mąż, własnie jest na warsztacie z tym autem. Sprawdza go. Działa w pojedynkę. Może powinien mieć doradcę. Jest za pewny siebie.

3. Jak działac: 3 Miecze - Być szorstkim i konkretnym

4. Przeszłość: VII Rydwan - bardzo oczywista karta, samochód jeżdził i uważam, że jest bezkolizyjny. Jest ok.

5. O sprzedającym: 9 Kielichów - mówi, że to firma rodzinna, chyba nie kantują, przynajmniej w tym przypadku.

6. Rezultat: 9 Pałek - doprowadzić do końca sprawy ,czyli go kupić.

Jako rezultat widziałabym tu inna kartę, ale podsumowując można go kupić.

Jak jest przeszłośc tego auta?

X Koło Fortuny + Królowa Mieczy + 8Monet

Samochód jeździł codziennie (nie duże odległości), używała go kobieta lub do niej należał, mogł byc samochodem służbowym. Był garażowany.

Czy bedziemy zadowoleni z tego auta?

Król Pałek + 6 Mieczy + VII Rydwan

Tak.

Jak oceniacie?

Myslę, że weryfikacja na dniach. I za rok, jak sie sprawuje.

Gość Euterpe
Napisano

mnie się tutaj najbardziej nie podoba rezultat 9 buław - na mojej karcie osoba stoi z boku i chociaż mogłaby coś zrobić (ma energię, w końcu to buławy), nic nie zadziała. Dodatkowo ma opatrunek na głowie. Tutaj tego kupna nie widzę.

król ten jest jak najbardziej zadowolony, ale w 6 mieczach już tego nie widać. Druga karta może mówić o tym, że albo kupicie inny, albo ten już zakupiony pójdzie w odstawkę. Rydwan mógł pokazać już samo jeżdżenie pojazdem (jakimkolwiek) albo tak samo jak poprzednia karta zakręt w przeciwną stronę. Z HB masz XIII Śmierć, więc jakaś zmiana się szykuje naturalna za sprawą królowa buław.

3 miecze jak działać? kierować się głównie chłodną logiką, ale że to miecze, to może też odciąć się od tego i porozglądać się za jeszcze innym autkiem.

Ostrzegająca: Król Pałek - uważać na pana, który ładnie mówi, ale też nie kierować się samą potrzebą posiadania, spojrzeć na to z dystansu.

O sprzedającym: 9 Kielichów - a ten z kolei będzie patrzał głównie własnej przyjemności i kieszeni (9, podobnie jak 7, bliżej jej do introwertyzmu czy egocentryzmu)

Napisano

Ja bym tego auta nie kupiła. Na moje oko był walnięty lub osoba jeżdżąca tym autem nie szanowała go. Nie jest też wart swojej ceny. Triumfujący z 9 kielichami sprzedawca też dobrze tu nie wygląda- liczy, że go kupicie a on zrobi na tym super biznes.

Zadowoleni będziecie początkowo aż zorientujecie się, że nie było/jest ono warte zakupu.

W ogóle te karty są bardziej na nie niż na tak, więc może ostatecznie zrezygnujecie. A jeśli zdecydujecie się na kupno to na pewno targujcie się.

Napisano

]Mój mąż chce kupić używany samochód rodzicom. Ma juz konkretny na oku, ale sie waha.

Czy kupić ten samochód?

z przełożenia XVIII Wieża - - samochód może okazać się ruiną

1. Dana sytuacja: AS Pucharów - to ma być prezent.

2. Ostrzegająca: Król Pałek -Jest za pewny siebie. - tez to widzę, że może powinien iść ze znajomym mechanikiem lbo sprawdzić w dwóch warsztatach oddalonych od siebie (wieża wyszła mojej przyjaciółce , która kupiła auto kilka lat temu. Ze swoim facetem była, auto podobno nigdy nie miało stłuczki pojechali sprawdzić auto na stację diagnostyczną oględziny wyszły ok. po 2 miesiącach zdechło, wpakowała w niego ok 5 tys a i tak mechanik powiedział jej, że to ruina i nie przejdzie przeglądu, po pół roku zapaliło sie jak jechała i poszło na złom. Okazało się, że facet ze stacji diagnostycznej to znajomy sprzedającego i tak był ustawiony, że miał stwierdzić, że z autem ok a z auta po kilku miechach odpadł na dachu lakier, zrobiły się dziury w podwoziu, że stopu szło wsadzić. Wyszło na to, że nietłuczone auto brało udział w niezłym dachowaniu)

3. Jak działac: 3 Miecze - Być konkretnym, dogłębnie przeanalizować sprawę

4. Przeszłość: VII Rydwan -Auto było na chodzie - jeździło

5. O sprzedającym: 9 Kielichów - mówi, że to firma rodzinna, chyba nie kantują, przynajmniej w tym przypadku. Sprzedający ma na cetu tylko i wyłącznie własny interes czyli pozbyć się auta za jak najwyższą cenę.

6. Rezultat: 9 Pałek - Albo wstrzymać się , zachować ostrożność aczkolwiek ktoś z was może upierać się przy kupnie i wbrew radom kupicie. Facet na karcie ma jedną buławę i broni się przed pozostałymi. Ale jest poobijany czyli nie wyszło mu to na zdrowie.

Jako rezultat widziałabym tu inna kartę, ale podsumowując można go kupić.

X Koło Fortuny + Królowa Mieczy + 8Monet Z autem było raz lepiej, raz gorzej te 8 monet może sugerować, że był regularnie używany albo, że regularnie trzeba było w nim coś naprawiać. Wiadomo im częściej cos używasz tym szybciej coś się zużywa. Jestem zawodowym kierowca na poczcie i dużo jeżdżę z autopsji ci powiem, że te małe odległości mnie martwią. Sama tak jeżdżę sprzęgło mam wciśnięte prawie non stop, bo poruszam sie pomiędzy 1 a 2 biegiem czasami uda mi się wrzucić 3 dla sprzęgła to masakra wystarcza max na 2 lata. Jak jeździła często na małe odległości i gasiła silnik to zmasakrowany może być rozrusznik, alternator i kilka innych rzeczy. Podsumowując małe odległości a częste, są zabójcze dla samochodu.

Król Pałek + 6 Mieczy + VII Rydwan I tak i nie, może być zadowolenie z posiadania samochodu, możliwości jeżdżenia ale 6 mieczy to też niezadowolenie coś w stylu skóra nie warta wyprawki, bo np ceną za możliwość jeżdżenia będą wydatki na naprawy.

Napisano (edytowane)

Ja uważam dokładnie jak dziewczyny, koniecznie przemów facetowi do rozsądku, bo tak się nakręcił na to auto i na to, że to był JEGO pomysł, że stracił kontakt z rzeczywistością :P

Ceres rozpisała to idealnie...

9 buław to zdecydowanie wstrzymanie się i obiektywny ogląd kogoś trzeciego z boku.

Te karty używania (koło, QM, 8den) kojarzą mi się z moją jazdą samochodem - "różnie to bywa" + ta mieczowa z denarami...to raczej wymęczone sprzęgło. Mój samochód to odkupiony 18latek więc nie dbam o to czy się coś zajeździ, czy zarysuje, zużywam, czasem popełniam drobne błędy, nic poważnego, ale jakoś się to tam kumuluje. Ja bym po sobie auta nie kupiła. A powiedziałabym po tym Rydwanie, że to o które pytasz to się najeździło i to właśnie taką 'moją' stylówą...

Edytowane przez Czarownica
Napisano

1. Dana sytuacja: AS Pucharów

On naprawdę już sobie upatrzył ten samochód.

2. Ostrzegająca: Król Pałek

Się dobrze już napalił na to auto. W tym wypadku to są cienie Króla Buław.

3. Jak działac: 3 Miecze

3 Miecze to sytuacja kiedy emocje ustępują miejsca rozumowi. Widzenie spraw/rzeczy takimi jakimi naprawdę są, używanie logiki przede wszystkim. Kolokwialnie mówiąc - nie podniecać się, a podejść do sprawy odcinając się od emocji, zdroworozsądkowo.

5. O sprzedającym: 9 Kielichów

Przecież ten facet dba o swój interes przede wszystkim, na zasadzie: każdy Żyd swój towar chwali.

Nawet nie chce mi się tu już pisać więcej. Do tej pory po tylko tych kartach, które podałem/zinterpretowałem to można wyrobić spokojnie opowiedź na to. Też w/g kart to nie kupowałbym tego auta.

Napisano

Czy kupić ten samochód?

z przełożenia XVIII Wieża

Broń Cię bose przed zakupem… Przynajmniej tego auta, na które był tak napalony…

1. Dana sytuacja: AS Pucharów

Dużo emocji, tych pozytywnych, bo to prezent, i tak jejka taki pomysł.

2. Ostrzegająca: Król Pałek

Żuławowy to ogień, działanie. Robić robić robić, czasem nawet na oślep.

3. Jak działac: 3 Miecze

Zastanowić się 5 razy z innymi, bardziej doświadczonymi osobami (miecze to intelekt a 3 to najczęściej więcej niż dwie osobny wiec ja stawiam na konsultację z kimś ogarniętym w temacie)

4. Przeszłość: VII Rydwan

Było duuuużo jeżdżone. Nie zdziwiłabym się, gdyby licznik był przekręcony ;)

5. O sprzedającym: 9 Kielichów

9 kieli zawsze mi się kojarzyła z osobą towarzyską. Wiec chyba rzetelny człowiek.

6. Rezultat: 9 Pałek

Echem… No nie bd zadowoleni za bardzo. Zobacz na boski Tarot

537499_m.jpg

X Koło Fortuny + Królowa Mieczy + 8Monet

Pierwsze skojarzenie – było bite. Powypadkowe. I trzeba cały czas kasę dokładać.

Na początku tak ale później wg mnie zaczną się kłopoty i też bd próbowali sprzedać auto.

Ogólnie, taka mała rada - nie kupować w komisie. Postarajcie się gdzieś od osoby prywatnej kupić auto.

Napisano

Rezultat w 9 buław nie jest korzystny. To karta rezerwy. Moim zdaniem karta nie zachęca do kupna. Co do przeszłości auta - coś było z nim na rzeczy, mogła być jakaś stłuczka przez co auto było reperowane. 3 mieczy mówi także o tym, by nie kupować - to decyzje wbrew sercu(mówisz, że mężowi się spodobał, więc powinien odłożyć na bok zachwyty i spojrzeć trzeźwo na sprawę. Nie jestem pewna czy Twój mąż jednak nie odstąpi od kupna (6 mieczy + rydwan).

Napisano

9 kijów-wstrzymaj się z decyzją...Daj sobie jeszcze czas...

Chociaż powinniście być zadowoleni w gruncie rzeczy

Napisano

Dziękuję wszystkim zaangażowanym w mój wątek. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Jeszcze tego samego dnia mój mąż przyjechał tym autem do domu.

Samochód fajny, radości co niemiara. Jeszcze nie miałam okazji prowadzić.

To 4-latek, samochód poleasingowy, pracował dla banku. Autoryzowany serwis potwierdził jego książkę gwarancyjną oraz przebieg. Na warsztacie nic podejrzanego nie znaleziono. Teraz tylko jeździć, a czas pokaże. Dam znać.

PS Wieży nie zinterpetowałam negatywnie, gdyż poprzednie auto rodziców spaliło sie. Karta ta zobrazowała dla mnie tą sytuacje.