Skocz do zawartości

konsekwencje błędu. (ZWERYFIKOWANY)

NarratorkaHorrorow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kilka miesięcy temu rozkładałam karty na prace. Faktycznie,jest zmiana. Przeniosłam się do nowego,lepszego działu w którym robie poważniejsze rzeczy.Nie mniej jednak spadło na mnie tyle obowiązków,że z czasem zaczełam niestety popełniać błędy z uwagi na brak czasu na ogarniecie wszystkiego i brak jakichkolwiek wskazówek przełożonych.Absolutnie mnie to nie tłumaczy, nie mniej jednak popełniłam spory błąd. Dziś miałam rozmowę w tej sprawie. W skrócie- nie są mi znane konsekwencje tego co się wydarzyło. Temat dość mocno mnie stresuje,wszakże było kilka przypadków zwolnień dyscyplinarnych z błachszych powodów.

Jakie czekają mnie konsekwencje popełnionego błędu?

4 Pałek

Głupiec

Papieżyca.

Przyznam, nie rozumiem.Karty nie są złe. Mam wrażenie że karty pokazały dzisiejsza rozmowę( pogawędka w ciepłej atmosferze,lekkie upomnienie i można przyjąć,że pewna troska-nic porozumienia) Jeśliby czytać karty jako odpowiedz, konsekwencje będą materialne- brak premii. Nie widzę nagany,upomnienia,czy też rozwiązania umowy z skutkiem natychmiastowym(wraz z dyscyplinarką)

Inaczej,więc- skoro karty nie są złe, warto zapytać jak będzie wyglądać( w domyśle-czy będe tam dalej zatrudniona) moja praca w w/w firmie do końca br.

Jak będzie wyglądać praca w firmie do końca br dla mnie ( niezbyt poprawnie skonstruowane zdanie)

8 mieczy

rydwan

świat.

Raczej nie będę pracować już w tej firmie do końca roku.Mam wrażenie,że stanie się coś złego(być może zostane kozłem ofiarnym) zdecyduje się na wyjazd i zmiany pracy.

Mam nadzieje,że się jakoś ułoży.

Co sądzicie?

Napisano

Jak będzie wyglądać praca w firmie do końca br dla mnie ( niezbyt poprawnie skonstruowane zdanie)

8 mieczy

rydwan

świat.

Poczujesz się uwiązana, uziemiona, odniesiesz wrażenie, że ta praca jednak cię ogranicza ( 8 mieczy) ale uda ci się z tym zerwać, oswobodzić się i ruszysz w świat (rydwan + świat) czyli nie będziesz tam juz pracować.

Napisano

Przepraszam, że źle to widzę, ale chyba ta rozmowa nie będzie miła. Ktoś potraktuje cię jak "nieuka" robiącego błędy. Będzie chciał nad tobą gurować, pouczać. Nie będziesz czuć się tam dobrze, ogranicza cię ta praca, czujesz się jak uwieziona. Będziesz chciała zacząć coś nowego, wyfrunąć w świat. Chyba zmienisz pracę lub będziesz poszukiwać czegoś innego, lepszego.

Życze Ci powodzenia i przede wszystkim spokoju

Napisano

4 Pałek

Głupiec

Papieżyca.

Myślę, że to Ty odebrałaś tę rozmowę jako "miłą pogawędkę" coś jeszcze z tego wyniknie

8 mieczy

rydwan

świat.

Poczujesz się osaczona i coś zmienisz, pójdziesz w Świat.

Powodzenia!

Napisano

4 Pałek

Głupiec

Papieżyca.

Rozmowa na pewno i powiedziałabym, ze nie jedna. Z kimś wysoko postawionym. Ty niestety nie db czuła się komfortowo. Jak ten głupiec, który przytakuje tylko na swoje błędy.

8 mieczy

rydwan

świat

Kicia nie widze dobrze tych kart :/

Nadchodzi zmiana, radziłabym Ci się rozejrzeć za pracą szczerze mówiąc.

Mam nadzieję, że nie bd tak źle.

Trzymam kciuki.

• Moderator
Napisano

4 Pałek

Głupiec

Papieżyca.

Papieżyce bym tu traktowała jako pozory tego, że jest dobrze. Zostaniesz prawdopodobnie pouczona i poczujesz się jak takie dziecko, które jeszcze niewiele wie...

8 mieczy

rydwan

świat.

Nie wygląda za wesoło.. Powiedziałabym, że nawarstwi się dużo rzeczy, na które nie będziesz mieć wpływu. Poczujesz się przytłoczona i bardzo możliwe, że będziesz musiała się rozglądać za czymś innym :c

Napisano

Nie będę się powtarzać.Uważam jak koleżanki powyżej...do końca roku odejdziesz z pracy.

Zycze powodzenia.

Napisano

dziękuje.

Odejść będę musiała. Obawiam się,że konsekwencją błedów które faktycznie się już nawarstwiają( związane są z tym,że pozostałam jedyną osobą w zespole na cały miesiąc i niestety nie udało mi się wszystkiego zrobić) będzie dyscyplinarka. Po zwolnieniu dyscyplinarnym będę miała małe szanse na znalezienie dobrej pracy w zawodzie.Dlatego też zapytałam.

Szczerze mówiąc, nie wiem co powinnam zrobić. Proszę o radę, co byście zrobiły na moim miejscu.

Napisano

Jeśli do tej pory się dobrze sprawdzałaś pogadałabym z pracodawcą, żeby się jednak dogadać. Wypowiedzenie za porozumieniem stron itd. Po prostu bym poprosiła.

Napisano (edytowane)
dziękuje.

Odejść będę musiała. Obawiam się,że konsekwencją błedów które faktycznie się już nawarstwiają( związane są z tym,że pozostałam jedyną osobą w zespole na cały miesiąc i niestety nie udało mi się wszystkiego zrobić) będzie dyscyplinarka. Po zwolnieniu dyscyplinarnym będę miała małe szanse na znalezienie dobrej pracy w zawodzie.Dlatego też zapytałam.

Szczerze mówiąc, nie wiem co powinnam zrobić. Proszę o radę, co byście zrobiły na moim miejscu.

Tak bez kart to ci powiem, że wątpię żeby zwolnili cie dyscyplinarnie są trzy powody takiego zwolnienia: popełnienie przestępstwa, utrata uprawnień do wykonywania zawodu czyli np jesteś zatrudniona jako kierowca a zabrali ci prawko i pracownik dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych a z tej przyczyny pracodawcy unikają zwolnień, bo mogą trafić na pracownika, który jest upierdliwy i pójdzie do sądu pracy. A skoro w tej firmie jest tak, jak jest że dołożono ci obowiązków a nie dano nikogo do pomocy i nie przeszkolono dokładnie z wszystkiego a nie mają pisemnej podkładki, bo rzadko ja miewają - to przegrają w każdym sądzie i pewnie o tym doskonale wiedzą. Sąd pracy nic cie nie kosztuje a ich może sporo. Ja bym ich postraszyła :) Nie masz nic do stracenia skoro i tak cię chcą zwolnić.

Edytowane przez Ceres
Napisano
Tak bez kart to ci powiem, że wątpię żeby zwolnili cie dyscyplinarnie są trzy powody takiego zwolnienia: popełnienie przestępstwa, utrata uprawnień do wykonywania zawodu czyli np jesteś zatrudniona jako kierowca a zabrali ci prawko i pracownik dopuścił się ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych a z tej przyczyny pracodawcy unikają zwolnień, bo mogą trafić na pracownika, który jest upierdliwy i pójdzie do sądu pracy. A skoro w tej firmie jest tak, jak jest że dołożono ci obowiązków a nie dano nikogo do pomocy i nie przeszkolono dokładnie z wszystkiego a nie mają pisemnej podkładki, bo rzadko ja miewają - to przegrają w każdym sądzie i pewnie o tym doskonale wiedzą. Sąd pracy nic cie nie kosztuje a ich może sporo. Ja bym ich postraszyła :) Nie masz nic do stracenia skoro i tak cię chcą zwolnić.

Zgadzam się...

Napisano

Zgadzam się z Ceres. Ale każdy ma prawo do błędu, nie ma ludzi nieomylnych. Musisz pokazać im, że nie jesteś "chłopcem do bicia", masz swoją wartość. A sąd pracy jest dla ludzi i napewno wygrałabyś z nimi. Powodzenia i bądź dobrej myśli.

Gość paulinqa123
Napisano
Kilka miesięcy temu rozkładałam karty na prace. Faktycznie,jest zmiana. Przeniosłam się do nowego,lepszego działu w którym robie poważniejsze rzeczy.Nie mniej jednak spadło na mnie tyle obowiązków,że z czasem zaczełam niestety popełniać błędy z uwagi na brak czasu na ogarniecie wszystkiego i brak jakichkolwiek wskazówek przełożonych.Absolutnie mnie to nie tłumaczy, nie mniej jednak popełniłam spory błąd. Dziś miałam rozmowę w tej sprawie. W skrócie- nie są mi znane konsekwencje tego co się wydarzyło. Temat dość mocno mnie stresuje,wszakże było kilka przypadków zwolnień dyscyplinarnych z błachszych powodów.

4 Pałek

Głupiec

Papieżyca.

niestety moją pierwzą myśla było że 4 buław i głupiec pokazują tutaj, wolność od pracy i rozpoczęcie czegoś nowego...

obym sie mylila i oby karty pokzaly tylko twoje obawy

Przyznam, nie rozumiem.Karty nie są złe. Mam wrażenie że karty pokazały dzisiejsza rozmowę( pogawędka w ciepłej atmosferze,lekkie upomnienie i można przyjąć,że pewna troska-nic porozumienia) Jeśliby czytać karty jako odpowiedz, konsekwencje będą materialne- brak premii. Nie widzę nagany,upomnienia,czy też rozwiązania umowy z skutkiem natychmiastowym(wraz z dyscyplinarką)

Inaczej,więc- skoro karty nie są złe, warto zapytać jak będzie wyglądać( w domyśle-czy będe tam dalej zatrudniona) moja praca w w/w firmie do końca br.

8 mieczy

rydwan

świat.

Raczej nie będę pracować już w tej firmie do końca roku.Mam wrażenie,że stanie się coś złego(być może zostane kozłem ofiarnym) zdecyduje się na wyjazd i zmiany pracy.

kurcze i te karty potweirdzają to co powyżej ;/ jak dla mnie powinnas szukac nowej pracy

Mam nadzieje,że się jakoś ułoży.

Co sądzicie?

Napisano

No właśnie, pytanie tylko czy rozejdziemy się " za porozumieniem stron" czy też dyscyplinarnie.Mam świadomość,iż mogę skierować roszczenie do Sądu Pracy- żądać przywrócenia lub/i odszkodowania,a sądy są przychylne pracownikowi. Jest jedno ale- to była by 4 sprawa która znajdzie swój finał w Sądzie.Polityka firmy jest bardzo prosta- zawsze znajdzie się coś co można przeciw pracownikowi znaleźć.

koniec końców,zastanawiam się czy sama nie złożyć wypowiedzenia,czy też czekać co los przyniesie.

Gość paulinqa123
Napisano

Szukaj szybko innej pracy, jak znajdziesz coś odpowiedniego to w tej firmie złóż wypowiedzenie.

Napisano

Masz racje, jednak dalej zjada mnie od wewnątrz stres.

Napisano

4 Pałek

Głupiec

Papieżyca.

Nie wiem jakie konsekwencje wyciągnie pracodawca. Ale w tych kartach widzę na pewno, że ta sytuacja będzie osobistą lekcją dla Ciebie. Wyciągniesz z niej wnioski na przyszłość, po to, żeby już błędów nie popełniać. Tu widać „ewolucję” z etapu głupca, który nie wie i błądzi do kapłanki, która już wie i 100 razy się zastanowi zanim coś zrobi.

W tej 8 mieczy widać Twój potworny lęk o przyszłość w pracy. Może być tak, że na fali tej niepewności i strachu o to co będzie zaczniesz szukać nowego celu (rydwan) i faktycznie Twoja współpraca z firmą skończy się (świat). Choć jak dla mnie równie dobrze może być tak , że z czasem wyzwolisz się z samopoczucia 8-mieczowego i wszystko wróci do normy. Przyszło mi też do głowy, że możesz zacząć szukać innej pracy z powodu przeciążenia obowiązkami w aktualnej pracy.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Napisano

Hej Trida, moge potwierdzić iż powoli odbywam karę. Otóż,najprawdopodobniej do końca roku nie otrzymam premii.

Ktoś niepotrzebnie zrobił sztuczną afere z niczego. Wiesz, sądzę że do końca roku nie zabawie tu, nie z względu na "karę", tylko z uwagi na awansowanie osób nie mających bladego pojęcia o tym co robi.

Nie wiem co powiedzieć.

• Lubię to! 1
Napisano

8 mieczy-blokada..w tej kwesti jak widac finansowa.. mi 8 mieczy pokazywała sie gdy byłam zamknieta w domu..zablokowana przez sama siebie..ale to fajna karta bramy gdy sie juz przez nią przejdzie:) Buziaczki