Skocz do zawartości

Alergia (ZWERYFIKOWANY)

Ceres

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak rozrywkowo :)

Dostałam jakiejś wysypki paskudnej na dziubie i plecach w sensie paskudne, bolące, ropiejące (fuj ) syfy. I skóra mi złazi :( To, że to jest uczulenie na coś (bo to nie pierwszy raz) to wiem tylko nie bardzo wiem z czego tym razem: z jedzenia, od jakiegoś kosmetyka czy z czymś przesadziłam. Poszłam się zarejestrować do dermatologa i ...aaaa termin na listopad :(

Od czego mi to wylazło? ( I MAG, X Buław, X Monet)

Dalej nie wiem :) Albo zła dieta, zbyt monotonna czyli przesadziłam z białkowymi chyba (trenuję znowu więc pożeram więcej białka) osłabiła organizm i doprowadziło to do infekcji. Albo Mag zawsze mi w zdrowiu coś z gardłem pokazywał a od chorych migdałków też miewałam wysypkę. W każdym razie obstawiam, że to jedzenie a nie kosmetyk.

Kiedy się tego pozbędę/wyleczę? V Buław, IX PUSTELNIK, III Monet i sama z siebie do denarów przykleiło się V Kielichów

Te buławy sugerują mi, że chyba szybciej niż się spodziewam a z pustelnikiem, że sama sobie z tym poradzę czyli przed wizytą u dermatologa, 3 denarów + 5 kielichów jako zamartwianie się i uwolnienie się od trosk (a martwi mnie to bardzo bo za 1,5 tyg idę na imprezę z pracy).

Napisano

"Wylazło":lol::lol:

Udani jesteście tu z tym wyłażeniem, włażeniem, przyłażeniem smiley-laughing002.gif

Mi Mag pokazał już co najmniej 2X kuchnię. Więc może to od żarcia? W 10 Buławach nastąpiło to przeciążenie w organizmie, 10 Monet przesyt (tych dóbr), za dużo zjadłaś.

Sam pamiętam jak byłem młodszy, to jak zjadłem czegoś za dużo ponad normę to już w następny dzień dostawałem jakichś tam opryszczek na buzi, albo już zaledwie w kilka godzin po. I nawet wtedy nie miałem żadnej alergii.

Tym bardziej teraz tego tłumockiego żarcia - jak ja to nazywam - przybywa na rynku, że aż strach. Z dużą ilością konserwantów i takich tam, jeszcze do tego dodają syntetyczne witaminy, tak jakby ktoś ich o to prosił. Słowem - zgroza!

Kiedy się tego pozbędę/wyleczę? V Buław, IX PUSTELNIK, III Monet i sama z siebie do denarów przykleiło się V Kielichów

Z takim pytaniem to może do Pretorki?:icon_smile: Tam wiesz gdzie ona ma wątek we Wzajemnej.

Ale z tego co słyszałem nie raz, to Pustelnik przedłuża sprawy w czasie.

W ogóle to - od czego mi to wylazło? - jest trudnym pytaniem. Tu trzeba byłoby dobrze znać się na kartach, jak i na samej medycynie.

Gość paulinqa123
Napisano

Dostałam jakiejś wysypki paskudnej na dziubie i plecach w sensie paskudne, bolące, ropiejące (fuj ) syfy. I skóra mi złazi :( To, że to jest uczulenie na coś (bo to nie pierwszy raz) to wiem tylko nie bardzo wiem z czego tym razem: z jedzenia, od jakiegoś kosmetyka czy z czymś przesadziłam. Poszłam się zarejestrować do dermatologa i ...aaaa termin na listopad :(

Dalej nie wiem :) Albo zła dieta, zbyt monotonna czyli przesadziłam z białkowymi chyba (trenuję znowu więc pożeram więcej białka) osłabiła organizm i doprowadziło to do infekcji. Albo Mag zawsze mi w zdrowiu coś z gardłem pokazywał a od chorych migdałków też miewałam wysypkę. W każdym razie obstawiam, że to jedzenie a nie kosmetyk.

z czyms przesadziłas, przedawkowałaś, może przewitaminowanie - jest gorsze od niedoboru witamin...

Te buławy sugerują mi, że chyba szybciej niż się spodziewam a z pustelnikiem, że sama sobie z tym poradzę czyli przed wizytą u dermatologa, 3 denarów + 5 kielichów jako zamartwianie się i uwolnienie się od trosk (a martwi mnie to bardzo bo za 1,5 tyg idę na imprezę z pracy).

myślę że do 5ciu dni
Napisano

Jakaś zmiana chyba miała miejsce u Ciebie ostatnio w odżywianiu, trybie życia i takie aż nad wyrost, wszystko na raz. Jak dla mnie wyszło tutaj zmieszanie dwóch antagonistycznie działających składników, które w połączeniu z Twoją skórą dały taki a nie inny efekt.

Oj trochę się pomęczysz. Tzn same syfy mogą zejść dość szybko ale obawiam się, czy blizny po tym nie zostaną :/

Napisano

Trida niestety za każdym razem po tym u mnie jakieś zostają, bo to nie pierwszy raz. Podejrzewam, że zostaną mi z dwie na szczęście na linii szczęka - szyja więc nie będzie widać :)

Napisano
"Wylazło":lol::lol:

(...)to już w następny dzień dostawałem jakichś tam opryszczek na buzi

No wolę, że kolokwialnie sobie coś "wylazło" niż żeby to były "opryszczki" :lol:

opryszczka to od wirusa, a nie od jedzenia =/=pryszcze :P

Mag mi też się kojarzy z kuchnią, ale także z chemią, więc prawdopodobnie coś co było w jedzeniu Ci nie przypasowało, może za dużo jakiś sztuczności, glutaminianów sodu etc?

tzn rozumiem, że pytanie odnosi się do zaleczenia widocznych skutków alergii, a nie samej alergii? To dośc szybko, jednak musisz bardzo uważać na to, co jesz, bo na pewno za każdym razem już będzie się pojawiać taka reakcja na dany produt i należałoby go kategorycznie unikać. I nie zdąży się zaleczyć do wspomnianego spotkania... (3den+5kieli)

Napisano
opryszczka to od wirusa, a nie od jedzenia =/=pryszcze :P

No to w takim razie miałem na myśli syfy, tak kolokwialnie mówiącsmiley-laughing002.gif nie chciałem tylko w ten sposób pisać

Napisano

mnie 10 monet pokazała kiedyś obfity stół i najedzenie się do syta, no... może ciut ponad miarę :mniam:

więc też stawiam na jedzenie, a że ostatnio musisz jeść więcej białka, to stawiam na ten składnik

myślę, że w miarę szybko, ale na przyszłość nie obejdzie się bez większej ostrożności (pustelnik + 3 denary).

Napisano (edytowane)
może za dużo jakiś sztuczności, glutaminianów sodu etc?

Jedyne skojarzenie to, że skończył mi się słodzik na bazie sacharynianu sodu więc przerzuciłam się na stevie. Ale podobno stevia o niebo zdrowsza.

A z chemii to zauważyłam, że największe skupisko nazwijmy to "nieprawidłowości" jest w miejscach gdzie psikam się perfumami te też ostatnio zmieniałam używałam podróbki Euphorii ale mój brat dał mi na urodziny prawdziwe Versace i tego używam od tygodnia.

Edytowane przez Ceres
Napisano
Jedyne skojarzenie to, że skończył mi się słodzik na bazie sacharynianu sodu więc przerzuciłam się na stevie. Ale podobno stevia o niebo zdrowsza.

Zdrowsza ale nikt nie napisał nigdzie, że nie może być alergenem ;)

Napisano

Współczuję ci strasznie.. Sama.jestem alergikiem i te małe Siedzące babki doprowadzają do.szaleństwa.. od czego? mi się skojarzyło z.przyprawa albo z roztoczami - wg mnie jest tego dużo ale.jest małe . Kiedy? dla mnie pustelnik szuka i szuka ale błądzi w.ciemności.obstawiam 3-5 tygodni

Napisano

A to koniecznie musi być (coś tam) słodkie? Daj spokój dziewczyno:)

Można bez cukru i słodzików żyć.

Np. ja nie słodzę ni herbaty, ni kawy już długie lata i jest mi z tym dobrze i żyję:)

Cukier/słodzik zrobiłby mi napój wstrętnym. Tak gdyby ktoś zmusił mnie do wypicia słodzonej herbaty/kawy to raczej zrzygałbym się wtedy :rzygi:

Na widok ludzi słodzących sobie arbatę/kawę (i to ile łyżek!) już przewraca się mi w żołądku :_szok:

Można żyć bez tego, a cukru tak jest wystarczająco dostarczane w owocach, warzywach, pieczywie itp., o ile jesteś na tyle zdrowa ma się rozumieć.

Gość paulinqa123
Napisano

cukier brązowy jest pyszny i zdrowszy od cukru białego i słodzików.... :)

Napisano

Nadmiar białka tak działa. Kiedyś byłam na diecie białkowej, a ta jak sama nazwa wskazuje zawiera produkty białkowe i efekt był taki jak opisujesz. Zwrócił mi na to uwagę dermatolog każąc odstawić WSZYSTKIE produkty białkowe. Odstawiłam, organizm się oczyścił, przestałam mieć takie problemy... Co ciekawe nawet w tym temacie zdania dermatologów są podzielone, ponieważ inny dermatolog powiedział, że nadmiar białka tak nie działa. No nie mniej ja dawkuję sobie nabiał, a mleko piję tylko bez laktozy lub sojowe/ryżowe.

Napisano

Ja lubię mleko :) kartonik na dzień wypijam. Tez kiedyś byłam na diecie białkowej i nie miałam problemów z cerą ale to było lato i wypijałam do tego z 3 l niegazowanej wody a teraz jak jest zimno to góra litr na dzień i może to właśnie tu jest problem, że za mało się nawadniam.

Napisano
A to koniecznie musi być (coś tam) słodkie? Daj spokój dziewczyno:)

Można bez cukru i słodzików żyć.

Np. ja nie słodzę ni herbaty, ni kawy już długie lata i jest mi z tym dobrze i żyję:)

Bez herbaty można z tym się zgodzę ale bez kawy ?/ niewykonalne dla mnie wstaje rano i mam ciśnienie 90/70 po 2 kawie podnosi mi się do 115/75 i żeby to utrzymać muszę wypić ich jeszcze kilka na dzień. Wyżej się nie podnosi. Uwielbiam smak kawy z mlekiem, jem cukierki o smaku kawy, jogurt o smaku kawy, ciastka kawowe, i jedyna herbata jaka lubię to taka na wagę o smaku kawy :)

Napisano
cukier brązowy jest pyszny i zdrowszy od cukru białego i słodzików.... :)

Zdaje się, że to jednak mit i cukier brązowy jest tak samo niezdrowy jak pozostałe :P (a słodzik to już w ogóle syf nad syfy...) Ale co do smaku - z kawunią - trzcinowy, nierafinowany, ah...! :serce:

Herbata z kolei jednak musi być gorzka;)

Ale my nie o tym tu...

Ceres, to nie musiało przecież wcale być coś nowego. Równie dobrze mogło zacząć uczulać Cię coś co jesz od dawna. I weronka ma rację, to może być kwestia nadmiaru białka. No ale tak póki nie zrobisz badań to sobie możemy gdybać i rozprawiać o kawach czy herbatach...;)

Napisano

Tak teraz popatrzyłem na ten pierwszy rozkład. Może jednak coś nowego zjadłaś, lub coś takiego co zjadasz raz na długi czas. Albo załapałaś nową alergię na jakiś tam składnik (oby nie to!).

Tam wszystkie karty, które Ci wylazły to numerologicznie 1.

"Wylazły" :lol:

• Maestro
Napisano

zła dieta,źle zbilansowana, nadmiar czegoś (słodyczy, konserwantów, fast foodów)

jakiś czas powalczysz z wypryskami, widać długie zmagania,leczenie, uciekanie sie do pomocy kogoś doświadczonego, 5 kielichów może mówić om potrzebie oczyszczenia organizmu i rezygnacji z dotychczasowych przyzwyczajeń

• 2 tygodnie później...
Napisano

Weryfikacja

A to jednak był kosmetyk :) Odstawiłam puder Mineralny, którego używałam przez ostatnie 2 lata (miewam tak, że jakiś kosmetyk mi odpowiada ale jak go używam za długo to dostaje uczulenia ) i wysypka przestała się powiększać. Czyli tak Mag pokazał, że będę kombinowała od czego to wyszło a X buław i X Monet nadmiar, zbyt długie używanie tego pudru.

Niecałe 2 tyg mi to zajęło i poradziłam sobie sama. Odstawienie uczulającego produktu i kuracja wapno + alantan

• Lubię to! 1
Napisano
Czyli tak Mag pokazał, że będę kombinowała od czego to wyszło

Czyli od żarcia to wyłazi, a od kosmetyków to wychodzi.

No dobrze, przynajmniej tyle będę wiedział.