Jump to content
Davisa

Zupy

Recommended Posts

Davisa

Krupnik inaczej:-)

 

podgotowujemy serca (oczyszczone), dodajemy włoszczyznę - dużą ilość - im więcej, tym bardziej "smakowa" zupka wychodzi, następnie dodajemy kaszę jęczmienną i kilka ziemniaczków. na sam koniec doprawiamy czym lubimy (świeżo zmielony pieprz obowiązkowo!) i do już ugotowanej zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Aha, ugotowaną marchew dobrze jest zetrzeć na dużych oczkach tarki:-)

Wszystko w zupie ma być jędrne, więc trzeba uważać, by nie rozgotować za bardzo składników.

Zamiast serc, można zrobić mini pulpeciki z mielonego mięsa - przygotowujemy mięso jak na kotlety mielone, robimy "kulki", podsmażamy i wrzucamy do wrzącej wody. Dalej działamy, jak wyżej:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
bogutyr

Lekka zupa rybna

Najpierw na rybie gotuję wywar, potem odcedzam i dodaję warzywa. Robię tak, gdy gotuję "na resztkach".

Dodaję przyprawy i gotuję aż warzywa będą miękkie. Dodaję też kaszę i gotuję całość.

Na koniec dodaję groszek i mleko lub śmietankę i podgrzewam. Podaję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mokkata

Ja gotuję wege krupnik:

-włoszczyzna bez kapusty

-ziemniaki

-kasza mazurska

-duża kostka serka topionego

-przyprawy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...