Jump to content

Recommended Posts

marta1982

Przepis na zupe grzybowa:

ziemniaki pokrojone w kostke zagotowac w osobnym naczyniu, pieczarki pokroic i podsmazyc na patalni i w osobnym naczyniu zagotowac bulion: kostak rosołowa z woda.

gdy ziemniaki juz sa miekkie, z niewielka zawartosia wody po ziemniakach wlac to do bulionu i pogotowac. Pieczarki smazyc i delikatnie zalać winem czerwonym wytrawnym najlepsze jest Eqri Biqawer moze byc sophia az wyparuje. Nastepnie pieczarki wsypac do gotujacego sie na wolnym ogniu bulinu z ziemnakami i na sam koniec przyprawic zaklucic smietana 18% i jeszcze dobre do tego jest juz jak sie zakuci dodac szczypte papryki czerwonej (słodkiej) pycha zupa z przepsu R.Makłowicza wiem co pisze warto spr.

 

[ Dodano: 2006-05-19, 13:15 ]

ilosci pieczarek, ziemniakow to juz wedle uznania kto ile woli i zje :grin:

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...
stay_in_light

sposób przygotowania jest prosty :) mnie czasem zajmuje nawet 1,5h

warzyw tyle ile komu wygodnie, robię tak: w maleńkie kostki kroję całą główkę czosnku, czerwonej cebuli, standardowej cebuli oraz białej gotuję już w gotującej się wodzie z dwiema kostkami rosołowymi warzywnymi, następnie obraną już marchewkę (jak dla mnie 5-7 grubszych naenergetyzowanych sztuk :D ) ciacham, do tego kalafior, brokuły, kalarepa, seler, pietruszkę, fasolę szparagową, koperek, liście pietruszki, i wszystko co nam przychodzi z apetytem by dodać :D oczywiście warzywa są niedogotowane, prawie surowe by zachowały jak najwięcej składników odżywczych, witamin, itp makaron dodaję tylko ryżowy. po takim obiedzie czuję się zregenerowany, odmłodzony, lżejszy, przytomniejszy :serduszka_na:

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Krupnik inaczej:-)

 

podgotowujemy serca (oczyszczone), dodajemy włoszczyznę - dużą ilość - im więcej, tym bardziej "smakowa" zupka wychodzi, następnie dodajemy kaszę jęczmienną i kilka ziemniaczków. na sam koniec doprawiamy czym lubimy (świeżo zmielony pieprz obowiązkowo!) i do już ugotowanej zupy wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Aha, ugotowaną marchew dobrze jest zetrzeć na dużych oczkach tarki:-)

Wszystko w zupie ma być jędrne, więc trzeba uważać, by nie rozgotować za bardzo składników.

Zamiast serc, można zrobić mini pulpeciki z mielonego mięsa - przygotowujemy mięso jak na kotlety mielone, robimy "kulki", podsmażamy i wrzucamy do wrzącej wody. Dalej działamy, jak wyżej:-)

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Lekka zupa rybna

Najpierw na rybie gotuję wywar, potem odcedzam i dodaję warzywa. Robię tak, gdy gotuję "na resztkach".

Dodaję przyprawy i gotuję aż warzywa będą miękkie. Dodaję też kaszę i gotuję całość.

Na koniec dodaję groszek i mleko lub śmietankę i podgrzewam. Podaję.

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...