Skocz do zawartości

Stara księga

Eilidh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój prapradziadek był znachorem i posiadał bardzo starą księgę spisaną po łacinie. Owa księga była w moim domu, ale kiedy zmarł mój tata (19 lat temu) rodzina z jego strony zabrała tę księgę do siebie. Podobno teraz jest u mojej babci (mama mojego taty) Nie utrzymujemy za dobrych stosunków z tą częścią rodziny, ale w okolicach Wszystkich Świętych mamy ich odwiedzić. Chciałabym spróbować odzyskać tę księgę.

Stąd moje pytanie czy ją odzyskamy

Tarot uniwersalny, wróżone z całej tali

Wieża, kapłanka, wisielec

Myślę, że niestety jej nie odzyskam: albo książka jest już zniszczona (wieża), albo babcia (kapłanka) nie chce jej oddać i będę musiała poczekać (wisielec)

Z podsumowania wyszła moc, więc myślę że w przyszłości ją dostanę (na co bardzo liczę)

Napisano

Nie no księga należy do babci obecnie i ewentualnie musisz poczekać aż jej się umrze. Możesz delikatnie zasygnalizować, że pamiętasz tę księgę i np. chciałabyś ją odnowić u introligatora (przy pkazji, jakby co, mogłabyś ją sobie wtedy skopiować na wypadek gdyby babcia nie była chętna Ci ją podarować) i co ona na to, ewentualnie żeby babcia miała w pamięci, ze Ci na niej zależy.

• Lubię to! 1
Napisano

też myślę, że jej nie odzyskasz, ale pomysł Czarownicy jest świetny :)

Wieża - to gwałtowne zmiany

kapłanka - nie chętnie dzieli się wiedzą, z księgą może być podobnie

wisielec - odwlekanie w czasie

Napisano

zgadzam się, teraz jej nie odzyskasz, Kapłanka jej strzeże, musisz poczekać

swoją drogą nie dziwię się, że chcesz ja odzyskać, toż to prawdziwy skarb

Napisano

Super sprawa taka księga :) U nas niestety wszystko ustnie :(

Moim zdaniem sprawa się odwlecze dość znacznie

Napisano (edytowane)

Mi się wydaje, że w czasie, w którym planujesz porozmawiać z babcią nt. nie będzie ku temu okazji. Może w tym dniu panować takie zamieszanie, że porozmawiać się nie da - to bym widziała w tej Wieży. W Kapłance spraw się nie wyjaśnia, zostają nadal tajemnicą a Wisielec - trzeba poczekać i do sprawy wrócić w innych okolicznościach.

Inna opcja: Wieża to również zaskoczenie. Może z tą księgą zadziało się już coś, czego się nie spodziewasz (może jest poza domem rodzinnym, strzeżona jako okaz w bibliotece czy cos?)

Edytowane przez Vivere
Napisano
Stąd moje pytanie czy ją odzyskamy

Nie tym razem ale z czasem będzie to możliwe.

Pogadaj z babcią, ze zależy Ci na tej księdze.

Teraz usłyszysz, wg mnie, kategoryczne nie ale babcia, jak na moje oko, zacznie się nad tym zastanawiać.

Gość paulinqa123
Napisano

Wieża, kapłanka, wisielec odzyskasz ale jeszcze nie teraz

Napisano

Byliśmy w piątek po południu u babci, nadarzyła się okazja i kiedy byłam sama z babcią zapytałam o ową księgę. Babcia zaczęła kręcić, że to było dawno i sama już nie pamięta gdzie jest dokładnie ta księga, że leży gdzieś na strychu, itd. Oczywiście nawet jej nie zobaczyłam :(