Skocz do zawartości

jaka będzie odpowiedź?

agaMAJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Miasto załątwiło mnie na cacy. Ściąga ze mnie nienależną opłatę za przedszkole. Odwoływałam się do sądu, ale jak widac z miastem nie idzie wygrać. Nie dostałam odpowiedzi z sądu, a jedynie dziś zawiadomienie o wszczęściu egzekucji od komornika. Mogłabym się odwołać, ale wtedy i tak mnie udupią.

Napisałam żeby przynajmniej komornik rozłożył mi to dziadostwo na raty, pytanie - Jaka bedzie odpowiedź?

Król Buław--4 denary--Świat oj wydusi ze mnie tą kase i to pewnie na raz

Jak zakończy się dla mnie ta sprawa?

Wieża--5 mieczy--as mieczy zburzyłą się moja wiara, że sąd urzyma moje podniesienie wniosku o przedawnienie, poniose konsekwencje a as to wszystko odetnie

EDIT

Dodam

Dlaczego pismo z sądu do mnie nie dotarło?

9 buław--2 puchary--4 buławy nie wysłali?

Edytowane przez agaMAJ
Napisano

Napisałam żeby przynajmniej komornik rozłożył mi to dziadostwo na raty, pytanie - Jaka bedzie odpowiedź?

Król Buław--4 denary--Świat

to chyba będzie bardziej zależeć od jego widzi mi się i zechce zabrać to, co uzna, że do niego należy.

Przeczytaj sobie przepisy prawne na ten temat albo, jak masz trochę na boku, to wyjedź kilka miast dalej i skontaktuj się z jakimś prawnikiem w tej sprawie.

Wieża--5 mieczy--as mieczy

może szala zwycięstwa się przechylić na Twoją stronę, ale potrzebne tu będą dość mocne i logiczne argumenty najlepiej właśnie poparte odpowiednimi artykułami. Nie daj się zastraszyć, pokaż, że potrafisz walczyć o swoje.

Powodzenia :przytul:

Napisano

od tego roszczenia wniosłam skuteczny sprzeciw, powołałam się na przedawnienie sprawy później nic z sądu nie dostawałam. Musze upewnić się czy w ogóle musze to spłacać

Napisano
od tego roszczenia wniosłam skuteczny sprzeciw, powołałam się na przedawnienie sprawy później nic z sądu nie dostawałam. Musze upewnić się czy w ogóle musze to spłacać

im się to czasami zatraci w papierach. Spróbuj się upomnieć.

Napisano

ehh bardziej klika, małe miasto, każdy tu każdemu plecy myje, co jeden sąd uchylił, inny jednak narzucił, tylko dziwne, że o niekorzystnym dla mnie wyroku nie raczyli mnie powiadomić a przecież sąd powinien to zrobić.

Napisano

A nie możesz się odwołać do sądu, który jest nad tym, do którego składałaś papiery?

Napisano

nie wiem, właśnie czytam o tym. Ogólnie to sąd zasądził ściągnięcie ze mnie przeterminowanej opłaty za przedszkole. Najlepsze jest to, że moja córka już wtedy do przedszkola nie chodziła. owoływałam się, ale trafiłam na zwykłą klikę miejską. Ogólnie chyba dla świętego spokoju to spłacę, a nóż widelec będę chciała jeszcze w tym mieście coś załatwić.

Napisano
Jaka bedzie odpowiedź?

Król Buław--4 denary--Świat

Wg mnie na raty rozłożą ale chyba 'z odsetkami'.

Oni na pewno odzyskają to, co ich ale powinni 'łaskawie' się zgodzić na raty (4 denków mi się tak skojarzyła).

Wieża--5 mieczy--as mieczy

Nerwów to Ty się najesz, nie ma co... Ale uda Ci się za jakiś czas zakończyć tą sprawę. Odciąć od tych problemów.

Wytrwałości życzę :)

• Lubię to! 1
Napisano
nie wiem, właśnie czytam o tym. Ogólnie to sąd zasądził ściągnięcie ze mnie przeterminowanej opłaty za przedszkole. Najlepsze jest to, że moja córka już wtedy do przedszkola nie chodziła. owoływałam się, ale trafiłam na zwykłą klikę miejską. Ogólnie chyba dla świętego spokoju to spłacę, a nóż widelec będę chciała jeszcze w tym mieście coś załatwić.

jak to nie wielka kwota, to czemu nie. Ale chyba wiesz, że niektórzy ludzie są jak gołębie - dasz jednemu, zleci się kilkanaście/kilkadziesiąt.

przejedź się jednak te kilka miast dalej, zasięgnij rady prawnika. Będziesz chociaż spokojniejsza, że zrobiłaś wszystko, co mogłaś w tej sprawie.

Napisano
jak to nie wielka kwota, to czemu nie. Ale chyba wiesz, że niektórzy ludzie są jak gołębie - dasz jednemu, zleci się kilkanaście/kilkadziesiąt.

przejedź się jednak te kilka miast dalej, zasięgnij rady prawnika. Będziesz chociaż spokojniejsza, że zrobiłaś wszystko, co mogłaś w tej sprawie.

Zależy od tego, skąd Aga będzie czerpała te prawnicze rady i o jaką kwotę chodzi, bo jeśli miałaby wydać pieniądze na prawnika i użerać się, to może się okazać, że więcej przez to straci niż zyska.

Myślę, że dojdą do porozumienia a kwota zostanie rozłożona na raty:-)

• Lubię to! 1
Napisano
Zależy od tego, skąd Aga będzie czerpała te prawnicze rady i o jaką kwotę chodzi, bo jeśli miałaby wydać pieniądze na prawnika i użerać się, to może się okazać, że więcej przez to straci niż zyska.

Myślę, że dojdą do porozumienia a kwota zostanie rozłożona na raty:-)

masz rację Davisa :) Ale z drugiej strony, po jaką ch*l*r* płacić za coś, za co się nie powinno :bezradny: Wiem, że w grę wchodzą pieniądze i święty spokój, ale też opinia, że pozwala sobie wchodzić na głowę i można z niej doić, ile się da.

Napisano

Aga, dostałaś sądowy nakaz zapłaty?

Wniosłaś sprzeciw od nakazu z uzasadnieniem? - masz na kopi pieczątkę biura podawczego sądu lub potwierdzenie złożenia listu poleconego?Jeśli prawidłowo/skutecznie/ złożyłaś sprzeciw to nakaz automatycznie traci moc! a procedura sądowa trwa z Twoim udziałem.

Skąd wiesz, że sprzeciw stał się skuteczny? jak jest już wszczęta egzekucja komornicza, znaczy to tyle, że Twój sprzeciw nie był skuteczny... a nakaz jest prawomocny. Egzekucja komornicza to już ewentualność....jak uchylasz się długo od zapłaty...

Monitorowałaś sprawę w Sądzie? - znasz sygnaturę sprawy, powołaj się na nią i sprawdź akta tej sprawy.

jest mi trudno uwierzyć, że po złożeniu sprzeciwu nie dostałaś nic z sądu lub, że nie monitorowałaś sprawy sama jakkolwiek.

Wierzę w kliki miejskie lecz nie wierzę, że nie są zachowywane choć pozorne procedury....Sprawdź to w Sadzie koniecznie.

Napisano

Dostałam pismo o tym, ze sprzeciw został prawidłowo złożony tylko tu dałam plamę, ponieważ było tam zawiadomienie o kolejnym posiedzeniu sądu w tej sprawie, ale tylko data bez godziny ani sali, na której ta sprawa miała się odbyć. A teraz komornik powołuje się właśnie na tą rozprawę. Powinnam była iść do sądu tego dnia i sama znaleźc godzine i miejsce posiedzenia. Tylko sądziłam, że moja obecność nie jest konieczna. Ale i tak dziwne, że po tej sprawie nie dostałam żadnego pisma typu właśnie wezwania do zapłaty.

Napisano
Ale i tak dziwne, że po tej sprawie nie dostałam żadnego pisma typu właśnie wezwania do zapłaty.

MOże ktoś z dorosłych domowników odebrał przesyłkę i Ci jej nie oddał? Sąd ma swoich "gońców" do dostarczania przesyłek? Hm, teraz podobno w kioskach RUCHU zostawiają przesyłki polecone?

Kurcze, mnie uczono, że strona powinna być skutecznie zawiadomiona o orzeczeniach, wyrokach, decyzjach.....więc gdzieś w katach powinno być Twoje potwierdzenie, że postanowienie sądu zostało Ci doręczone.

Jeśli tego nie ma....potwierdzenia Twojego odbioru lub odbioru doroslego domownika ( gdzie jestes zameldowana lub jaki podałas adres do korespondencji) być może będziesz się mogła zahaczyć o to uchybienie.

Napisano

Możliwe że żona mojego ojca to odebrała, i nic mi nie powiedziała, ona jest akurat do tego zdolna. Szczególnie jeśli otworzyła i połapała się, że tym może narobić mi problemów.

Napisano

Napisano

ja bym powiedziała, że ktoś odebrał i masz je już w domu.

MOże ktoś z dorosłych domowników odebrał przesyłkę i Ci jej nie oddał? Sąd ma swoich "gońców" do dostarczania przesyłek? Hm, teraz podobno w kioskach RUCHU zostawiają przesyłki polecone?

Kurcze, mnie uczono, że strona powinna być skutecznie zawiadomiona o orzeczeniach, wyrokach, decyzjach.....więc gdzieś w katach powinno być Twoje potwierdzenie, że postanowienie sądu zostało Ci doręczone.

Jeśli tego nie ma....potwierdzenia Twojego odbioru lub odbioru doroslego domownika ( gdzie jestes zameldowana lub jaki podałas adres do korespondencji) być może będziesz się mogła zahaczyć o to uchybienie.

Sąd nie ma gońców. Przetarg na doręczanie przesyłek sądowych wygrała firma PGP, która nie ma listonoszy, więc zatrudniła firmę InPost, która nie ma placówek, więc podpisali umowę z kioskami ruchu itp. A skuteczne zawiadomienie to też takie, że np było awizo lub nie było zależy od człowieka czy wypisał i wrzucił czy nie. Załóżmy, że nie było awiza (doręczyciel nie wrzucił albo ktoś z domowników wywalił) więc nie wiedziałaś , że jest list do odbioru. Poleżał 2 tyg wrócił do sądu ale wg prawa został skutecznie doręczony :)

Napisano
Miasto załątwiło mnie na cacy. Ściąga ze mnie nienależną opłatę za przedszkole. Odwoływałam się do sądu, ale jak widac z miastem nie idzie wygrać. Nie dostałam odpowiedzi z sądu, a jedynie dziś zawiadomienie o wszczęściu egzekucji od komornika. Mogłabym się odwołać, ale wtedy i tak mnie udupią.

Król Buław--4 denary--Świat oj wydusi ze mnie tą kase i to pewnie na raz

Wieża--5 mieczy--as mieczy zburzyłą się moja wiara, że sąd urzyma moje podniesienie wniosku o przedawnienie, poniose konsekwencje a as to wszystko odetnie

Ad. 1. Moim zdaniem on zadecyduje ze kase pobierze jednorazowo ( 4 denary brak zmian stałość), przez co twój budżet ucierpi ale sumarycznie wyjdzie Ci to na dobre.

Ad 2.

Nic już nie da się zrobić, zmiany żadne nie nastąpią, spłacisz dług i zakończy sie cała ta sprawa.

Napisano

Ten polecony jak przyszedł to w zeszłym roku, zanim zaczęło być zabawnie z Inpostem. Możliwe że przechwyciła go żona mojego ojca i specjalnie mi go nie oddała

1) była ciekawa co tam jest

2) chciała mi narobić dodatkowych problemów

Trudno, przywykłam że ten babsztyl wciąż mi bruździ

Napisano

W tej chwili, rok po fakcie kopia pisma nic mi nie da, wyrok się uprawomocnił, sprawa trafiła do komornika. Koniec. Wcześniej jakbym dostała wyrok sądu, mogłabym się odwoływać lub przynajmniej spłacić dług i koszty sądowe. Teraz doszły koszty komornicze. Trudno. Co do żony ojca, całe zło które mi wyrządziła i dalej robi, wróci do niej. Co do komornika, się okaże, postaram się dogadać i tyle.

Napisano

jej już niedlugo wiele rzeczy się urwie. jeszcze kilka tygodni i dowie się, że mieszka u mnie ;DD a wtedy bedzie biedna i zbierze wszystko co posiała

Napisano
A skuteczne zawiadomienie to też takie, że np było awizo lub nie było zależy od człowieka czy wypisał i wrzucił czy nie. Załóżmy, że nie było awiza (doręczyciel nie wrzucił albo ktoś z domowników wywalił) więc nie wiedziałaś , że jest list do odbioru. Poleżał 2 tyg wrócił do sądu ale wg prawa został skutecznie doręczony :)

Slusznie. Mogło być awizo. Nie pamiętam jak tam w sprawach sądowych ale możesz jeszcze sprawdzić czy na kopercie do Ciebie adresowanej są stemple z datami,które świadczą, że było "dwukrotnie awizowane".

co do kart, to nie mam pomysłu... ale zdaje się, że przyjdzie Ci ugadać się z komornikiem.

• Lubię to! 1
Napisano

Wygląda na to, że komornik nie zamierza mi odpisywać.

Dlaczego nie odpisał? MAG -- 8 PUCHARÓW --RYCERZ BUŁAW bo ma to gdzieś, uważa że racja jest po jego stronie, czeka na zwrot kasy a jak nie to zacznie działać bardziej doraźnie

Napisano

WERYFIKACJA : odpisał, zgodził się na raty ehh stres był, ale jak pisałam , ja ogólnie mam jakieś plecy u sił wyższych, bo z najgorszych opresji wychodze obronną ręką ;)