Lena75 Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Hejka Sprawa przedstawia sie nastepująco , mam tu na swoim osiedlu wojującą sasiadkę ze Spóldzielnia Mieszkaniową...czara goryczy przelala sie jak zobaczyliśmy nasze rozliczenia za ogrzewanie.Ja np mimo ze miałam o połowę mniejsze zuzycie niz w zeszłym roku to mam dopłaty 500 zł. ( w zeszłym roku gdzie miałam raz wiecej jednostek dopłaty było tylko 200 zł) Nie chodzi tu tylko o sam fakt podwyzki ,bo nagle z 0,90gr zrobiło sie 2,50 zł, ale o sam fakt naliczania...okazało sie bowiem ze jednostki za ogrzewanie były rozliczane tylko z tymi osobami które wpusciły do domu ludzi do odczytu czytników (w tym ja ) reszta ma policzone tylko koszty ogólne a indywidualne jakis marny %. Słowem w tyłek dostały osoby uczciwe.Bylismy w spódzielni , kazdy z osobna, i kazdy usłyszal co innego., wiec sasiadka uznała ze najwyzsza pora poinformowac prokuraturę o tym co się tam dzieje, dodam ze ma informacje od osób pracujacych w Spóldzielni ,ze faktycznie mamy podstawy walczyc o swoje. Karty postawila mi GRIMMOIRE...wielkie dzieki Kochana:) Nie ukrywam ze waham sie co zrobic stad ten rozkład: 1. Co stanie się jeśli się podpiszę? 2 Mieczy - As Mieczy -Paz Pucharów W tej dwójce bardzo ładnie wyszło moje niezdecydowanie, obawiam sie dodatkowych trudnosci, jednak As zwiastuje sukces ,pomimo znikomych szans, uzyskanie sprawiedliwości....a Pąz...chyba bedę sie cieszyła z sukcesu. 2. Co stanie się jeśli się nie podpiszę? 7 Denarów - 4 Mieczy - Pustelnik Bede czekała na efekty ... 7 Denarów i 4 miecze to rozwaga i roztropnosc....kurcze nie wiem...na koncu Pustelnik ,wiec moge czuc sie osamotniona, jakby poza marginesem. A Wy jak myslicie ? Do jutra musze sie zdecydowac... :/ Cytuj
Gość grimmoire Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 cieszę się, że mogłam pomóc 1. Co stanie się jeśli podpiszesz pismo? 2 mieczy --- As mieczy --- Paź pucharów suma Cesarzowa Sprawa powinna się finalnie wyjaśnić, ale przebieg nie będzie łatwy, do walki trzeba będzie się przygotować, Cesarzowa to może Twoja sąsiadka w tej sprawie, przekonana o swoich racjach.. myślę, że są szanse na powodzenie, niewykluczone jakieś chamskie zagrywki ze strony spółdzielni względem osób, które wystąpią, ale jeśli to jawny wyzysk to i bez kart ja byłabym za. Pamiętaj tylko o sprawdzeniu wszystkich regulaminów, cenników, wszystkiego co podpisałaś, warto sprawdzić, co o tym myśli adwokat, jeszcze zanim ruszycie w bój. 2. Co stanie się jeśli nie podpiszesz pisma? 7 denarów --- 4 mieczy --- Pustelnik suma Świat Będziesz czekać, że może Tobie się upiecze przy okazji innych, a nie będziesz się narażać, ale oznaczać to będzie też izolację, odsunięcie od tamtych, którzy walczą... wynik też może być pozytywny, choć z przeszkodami, możliwe, że jeśli oficjalnie walczący zdobędą swoje, Ty będziesz mieć trudności z własną sprawą, skoro się o nią nie upomniałaś. Cytuj
Gość Euterpe Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 1. Co stanie się jeśli się podpiszę? 2 Mieczy - As Mieczy -Paz Pucharów dla mnie tutaj wyszedł sam fakt podpisania się + ewentualnie jeszcze wezwanie 2. Co stanie się jeśli nie podpiszesz pisma? 7 denarów - 4 mieczy - Pustelnik czekanie na efekty działań innych, szukanie podobnych spraw w necie, ale głównie brak większego zaangażowania nie wiem, która opcja lepsza... w obu wypadkach szarawe te karty... ja bym walczyła mając 100% pewności, że prawo jest po mojej stronie i odpowiednie dowody. Cytuj
Villandra Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Bez kart powiem Ci tak - zażądaj obowiązującego w sm regulaminu rozliczania c.o. (muszą Ci go dać, ewentualnie jest na stronie internetowej), jeśli rozliczenie c.o. jest przeprowadzone zgodnie z tym regulaminem, to w sądzie macie raczej małe szanse. Ustawodawstwo w naszym państwie nie mówi jak konkretnie w spółdzielniach ma być rozliczane ciepło ale nakłada na nie obowiązek utworzenia regulaminu rozliczania c.o. z kart wychodzi, że raczej podpiszesz wniosek, niczym Ci to nie grozi ale jakie będą efekty ciężko powiedzieć jeśli nie podpiszesz, tez się nic nie stanie, sprawa zawiśnie i będzie się przeciągać Cytuj
agaMAJ Napisano 19 Listopada 2014 Napisano 19 Listopada 2014 Jeśli podpiszesz, sprawa się wyjaśni dla ciebie korzystnie Jak nie podpiszesz, to stracisz kase i nauczysz się, że o swoje trzeba walczyć Cytuj
Gość Daffne Napisano 20 Listopada 2014 Napisano 20 Listopada 2014 1. Co stanie się jeśli się podpiszę? 2 Mieczy - As Mieczy -Paz Pucharów Jeśli się podpiszesz zawalczysz , będzie więcej sprzyjających osób, które będą Cię popierać co tym bardziej dopomoże i sprawi, że są spore szasne na wygraną, choć nie mamy tu postawionych kart na rezultat to jednak myslę,że pozytywnie się to zakończy. 2. Co stanie się jeśli się nie podpiszę? 7 Denarów - 4 Mieczy - Pustelnik jeśli nie podpiszesz, będziesz mieć poczucie wyzysku i przegranej...z samą sobą...i będzie Ci z tym źle. Cytuj
Vivere Napisano 20 Listopada 2014 Napisano 20 Listopada 2014 Hejka 1. Co stanie się jeśli się podpiszę? 2 Mieczy - As Mieczy -Paz Pucharów jeśli podpiszesz sprawa będzie merytorycznie rozpatrzona i wyjaśniona. Samo wyjaśnienei sprawy, niezależnie czy racja stoi po stronie lokatorów czy SM jest już dużym sukcesem. 2. Co stanie się jeśli się nie podpiszę? 7 Denarów - 4 Mieczy - Pustelnik brak działań, brak efektów Cytuj
Lena75 Napisano 20 Listopada 2014 Autor Napisano 20 Listopada 2014 PÓŁWeryfikacja Podpisałam wniosek:):) Malo tego jeszcze sie zaangażowałam, skanując dokument innym osobą i roznosząc go po znajomych. Dziekuje wszystkim za pomoc. Oczywiscie jaki bedzie finał sprawy poinformuje 1 Cytuj
Czarownica Napisano 20 Listopada 2014 Napisano 20 Listopada 2014 Podpisuj, mimo swoich wątpliwości, bo inaczej zostaniesz z tym w d... Dokładnie jak dziewczyny napisały: brak działań = brak efektów. O, widzę, że się trochę spóźniłam, ale cieszę się z takiego obrotu spraw. Napisz jak już się dowiesz konkretów. Cytuj
Lena75 Napisano 27 Listopada 2014 Autor Napisano 27 Listopada 2014 Wciąż skanuje nowe wnioski dla innych mieszkanców... ludzie sie obudzili , mają dość okradania przez Spółdzielnię , pod przykrywka regulaminu wewnetrznego ...czy odpowiedzialnosci zbiorowej.Z tego co wiem do Zarzadu Spółdzielni doszły informacje o posłaniu sprawy do Prokuratury....podobno zrobiło sie u nich dośc nerwowo. Jeden z Prezesów az sie rozchorował.Teraz Zarząd zwołuje zebrania i zastanawia sie jak inaczej rozwiązac kwestie sciagalności opłat za ogrzewanie. I dobrze....podeszliśmy ich psychologicznie. Cytuj
Czarownica Napisano 27 Listopada 2014 Napisano 27 Listopada 2014 Teraz Zarząd zwołuje zebrania i zastanawia sie jak inaczej rozwiązac kwestie sciagalności opłat za ogrzewanie Może wpadną w końcu na jedyny słuszny pomysł - uczciwie Cytuj
Lena75 Napisano 8 Grudnia 2014 Autor Napisano 8 Grudnia 2014 Własnie się dowiedziałam, ze ludzie masowo dostają wezwania na Komende w powyższej sprawie.Do mnie jeszcze nic nie dotarlo, ale to pewnie kwestia czasu. Cytuj
Lena75 Napisano 10 Grudnia 2014 Autor Napisano 10 Grudnia 2014 No i dostałam wezwanie na Komendę jako swiadek w sprawie z art 286§ 1 kk "Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. " Cytuj
Lena75 Napisano 18 Grudnia 2014 Autor Napisano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Wczoraj byłam na Komendzie...rozmowa z panami podkomisarzami upłyneła w bardzo miłej i wesołej atmosferze ( swoją droga , jak czekałam na swoja" kolej " wiekszośc policjantów którzy mnie mijali w jakis sposób chceli mi pomóc :) az trudno uwierzyć ze sa tacy uczynni ... ) Zeznania zostały spisane , ja poinformowana ....i niestety sprawa nie bedzie miała ciągu dalszego ( przynajmniej jesli chodzi o ogrzewanie , bo sprawa ciagów i kominów ma inny tok). Jak mi wyjasniono, prezesi spóldzielni złozyli juz obszerne zeznania i nie maja sobie nic do zarzucenia poniewaz działali wg regulaminu wew. który zatwierdził zarzad jak i członkowie spółdzielni , co za tym idzie sa czyści...ale...dało im to do myslenia, i wiedza gdzie popełniono błąd. Dletego od nastepnego okresu grzewczego osoby które nie beda wpuszczac pracowników Metrony do podzielników ciepła nie beda juz miec naliczane z najnizszego pułapu czyli 25 % tylko z najwyzszego ( w sumie to nie wiem ile wynosi ten najwyzszy ) Prawdę pisząc...powinni tez sie zastanowic nad podziałem % , bo póki co wszyscy jestesmuy liczeni na zasadzie 50% koszty stałe / 50% koszty z uzycia indyw....poszperałam i znalazłam na stronie , własnie Metrony ze optymalne rozliczenie powinno wynosic 60% stałe / 40 zzuzycia indyw. a w mieszkaniach gdzie nie ma podzielników w łazience i w kuchni( a u nas takich mieszkan jest sporo ) na wet 70/30. Policzyłam sobie..i nawet majac duze mieszkanie korzystniej na tym wychodze ....i spóldzielnia równiez powinna , bo przy 60 lub 70 % mają wiecej kasy na pokrycie kosztów. ps.ten okres grzewczy bedzie jeszcze"po staremu" liczony wiec w przyszłym roku tez czeka mnie niemała dopłata :/ Podsumowując: nawet podkomisarze sa zdania ze ta "akcja społeczna" wyszła nam na dobre, bo Spółdzielnia zaczeła nerwowo reagowac i cos w koncu zamierza zrobic z tymi którzy sie migaja od płacenia lub od wpuszczania do podzielników...bo jak mozna wyjasnic ze na 60 mieszkan jednostek ogrzewania zostało zuzytych tylko 11,000 z czego 997 jednostek to moje ? ...ogrzałam swoje mieszkanie i 4-5 innych :/ ...a ogólnie na blok poszło ponad 57,000 zł na ogrzewanie. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez Lena75 Cytuj
Villandra Napisano 18 Grudnia 2014 Napisano 18 Grudnia 2014 odnośnie podziału kosztów to są różne zdania, z reguły stosuje się teraz podział 50/50 kiedy niedawno jeszcze stosowało się 30/70 (stałe/zmienne) i to też w zależności jakiego rodzaju są zamontowane podzielniki czy elektryczne czy wyparki czy ciepłomierze i jak pisałaś również w zależności od opomiarowania łazienek, także występowania pionów grzewczych, stosunku jaki w koszcie całkowitym zajmuje opłata za zamówioną moc itp, ogólnie temat nie jest taki prosty spółdzielnia niezależnie od struktury kosztów nie ma mniej czy więcej kasy do pokrycia, koszt ogrzania budynku wynosi jak pisałaś 57.000 zł i tyle ściągnie od lokatorów niezależnie od podziału kosztów, jedynie w poszczególnych mieszkaniach koszty rozłożą się inaczej, jeśli ktoś generuje wysokie zużycie jednostek to korzystniejszy mu będzie podział gdzie koszty stałe są jak największe, bo wówczas spada cena jednostki zużycia a z kolei ten kto nie generuje zużycia wówczas będzie wolał żeby koszty stałe były jak najniższe, bo za zużycie i tak zapłaci mało tych co nie wpuszczają na odczyty powinno się sankcjonować wyższymi stawkami czyli tzw. ryczałtem i tu też są różne zdania, zgodnie z przepisami unijnymi, na które powołują się niektóre spółdzielnie osoby takie płacą niewiele więcej ponad średni koszt zużycia ciepła w budynku (czyli koszt/pow. użytk. budynku) więc pewnie, że dla nich to korzystne, bo mają poodkręcane kaloryfery na full, generują koszt budynku a płacą mniej niż pozostali jednak w wielu spółdzielniach ryczał ustalony jest na dość wysokim poziomie i osobom takim porostu nie opłaca się nieudostępnianie mieszkań do odczytów niestety, póki w naszym kraju nie ma konkretnych przepisów dot. rozliczania ciepła, takich kwiatków jak u Ciebie będzie jeszcze wiele, wiem tylko jedno, nie ma takiego systemu rozliczania który zadowoli wszystkich, zawsze coś komuś będzie się nie podobać i zawsze ktoś będzie czuł się pokrzywdzony Cytuj
Lena75 Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Weryfikacja Dostałam pismo z Prokuratury o umorzeniu sprawy, ale cel zamierzony został osiągniety....Spółdzielnia przekonała sie ze nie ma z lokatorami przelewek, w przyszłym roku grzewczym mają być wprowadzone zmiany. Jak mi wyjasniono, prezesi spóldzielni złozyli juz obszerne zeznania i nie maja sobie nic do zarzucenia poniewaz działali wg regulaminu wew. który zatwierdził zarzad jak i członkowie spółdzielni , co za tym idzie sa czyści...ale...dało im to do myslenia, i wiedza gdzie popełniono błąd. Dletego od nastepnego okresu grzewczego osoby które nie beda wpuszczac pracowników Metrony do podzielników ciepła nie beda juz miec naliczane z najnizszego pułapu czyli 25 % tylko z najwyzszego ( w sumie to nie wiem ile wynosi ten najwyzszy ) Najlepsze jest to ze Pani która uważała mnie za wroga nr 1 ( tak ,tak...mam wrogów ;P) i udawała ze mnie nie zna , któregos dnia podeszła do mnie z tekstem " słyszałam ze zrobiła Pani "dym" o ogrzewanie w Spóldzielni....moze teraz ruszyc sprawe wody bo mam spora dopłatę " :) Komentarz zbędny ;P Edytowane 11 Stycznia 2015 przez Lena75 Cytuj
roszpunka79 Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Wczoraj byłam na Komendzie...rozmowa z panami podkomisarzami upłyneła w bardzo miłej i wesołej atmosferze ( swoją droga , jak czekałam na swoja" kolej " wiekszośc policjantów którzy mnie mijali w jakis sposób chceli mi pomóc :) az trudno uwierzyć ze sa tacy uczynni ... ) Lenka, w jednej z robót ściśle współpracuje z gliniarzami. Jak przeczytałam Twoją relację z pobytu na komisariacie to mi się paszcza od ucha do ucha zaśmiała. Bo na podstawie moich doświadczeń zawodowych mogę tylko potwierdzić to co napisałaś. Tak, policjanci są baaaardzo uczynni i niezwykle chętnie niosą pomoc...szczególnie kobietom ;-). Cytuj
Lena75 Napisano 11 Stycznia 2015 Autor Napisano 11 Stycznia 2015 Lenka, w jednej z robót ściśle współpracuje z gliniarzami. Jak przeczytałam Twoją relację z pobytu na komisariacie to mi się paszcza od ucha do ucha zaśmiała. Bo na podstawie moich doświadczeń zawodowych mogę tylko potwierdzić to co napisałaś. Tak, policjanci są baaaardzo uczynni i niezwykle chętnie niosą pomoc...szczególnie kobietom ;-). Pisząc krótko...mamy ten zwierzęcy magnetyzm ;P;P;P Cytuj
roszpunka79 Napisano 11 Stycznia 2015 Napisano 11 Stycznia 2015 Pisząc krótko...mamy ten zwierzęcy magnetyzm ;P;P;P Albo policjanci mają w sobie coś ze zwierząt Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi