Skocz do zawartości

Autyzm w kartach.

Koma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od pewnego czasu wroze tez na innym forum (nie polskojezycznym)

dostalam pytanie, czy dziecko autystyczne znajomych bedzie "normalne".

Tak dosc obcesowo w sumie, ale klade to na karb jezyka.

W sumie i bez kart wiadomo ze nie, ale polozylam.

Tlo, sprawa-Slonce

Rezultat-9 Bulaw

Dalsza przyszlosc- wyszlo-Krol Bulaw, Diabel, Krolowa Bulaw.

Zinterpretowalam, ze nigdy nie bedzie zupelnie samodzielny, bedzie zalezny od opieki rodzicow.

9 Bulaw skojarzylo mi sie z takim odgrodzeniem sie od swiata.

Dobrze mysle?

Gość Rywka Blumenstein
Napisano

Tak samo podeszłabym do tematu. 9 Buław jako taka ściana między światem dziecka i światem otoczenia. Dodatkowo Diabeł miedzy K i Q Buławowymi oznaczałby tu, w moim odczuciu, uzależnienie od opiekunów. Ale Słońce wg mnie jest pocieszające, bo, chociaż samo w sobie może oznaczać właśnie autyzm (przeważnie jest to samotne dziecko na koniu, z dala od świata), to będzie to wyglądało tak, że dziecko zostanie usamodzielnione, i uzależnienie od rodziców będzie zawierało sie w kontroli, pilnowaniu, a nie ciągłym wyręczaniu np. tego dziecka.

Napisano

Dziecko autystyczne NIGDY, ale to NIGDY nie będzie takie jak inny, zdrowy człowiek. Autyści to złoci ludzie, ale potrzeba bardzo dużo pracy, wyuczenia pewnych rzeczy by łatwiej mu się żyło w społeczeństwie.

Rodzice powinni pomyśleć by na dziecko nie kłaść bezsensownie kart, bo pytanie takie było. Po co mieszać temu biedakowi w energii?

Napisano

Em, dziecko autystyczne nie musi jakoś odbiegać od "normalnych" dzieci, tu ogromnie dużo w gestii rodziców...

Sprawa - Słońce - no chodzi o dziecko, szczęśliwe

Rezultat - 9 Bulaw - które może nabrać wycofania bo...

Dalsza przyszłość Król Buław Diabeł Królowa Buław - ma ograniczających je rodziców, którzy sami na nie nakładają jakieś swoje stereptypowe ograniczenia i wpajają mu, że jest jakieś "nienormalne" i że "nie da rady"... Owszem, autystyczne dziecko jest inne, ale oni ewidentnie wyszli na niedouczonych i przerażonych/zblokowanych sytuacją i sprawią swoją postawą, że dziecko tylko bardziej ię zamknie. Bo od wstępu będą mu dawać odczuć, że tu nie może, tam nie ma co próbować, tu jest DZIWNE etc, nie będą go uczyć samodzielności tylko we wszystkim ograniczać... Dla mnie w tych kartach wyszli rodzice krzywdzący własne dziecko swoimi uprzedzeniami.Koniecznie zwróć im na to uwagę.

Napisano

Też czuję tak jak Czarownica: dziecko ma szansę na w miarę normalne funkcjonowanie, samo w sobie jest mądre i na dobrej drodze ale opór i blokada opiekunów sprawią, że zniewolą to dziecko i będzie zależne tylko od nich, i nie wyzdrowieje ale jeszcze bardziej jakby cofnie się w rozwoju.

Autyzmu może i nie da się całkowicie wyleczyć ale zawsze można załagodzić skutki.

Konstancja dociągnij moze radę od kart co powinni zrobić np żeby dziecko w przyszłości jak najlepiej funkcjonowało samodzielnie lub coś takiego.

Napisano

Odbiegać będzie zawsze, choćby w minimalnym stopniu, ale będzie. Nieraz po latach pracy może się wydawać, że jest super, a tu nagle pojawi się nowy bodziec z zewnątrz i już... Mogę polecić fajny film dla rodziców, może wyniosą coś z niego, gdyż jest on na faktach - kobieta z autyzmem osiągnęła naprawdę bardzo dużo, jest znaną osobą, skończyła studia itd.

Nie wiem dlaczego, ale ciągnie mnie strasznie do autystów.

Napisano (edytowane)
Odbiegać będzie zawsze, choćby w minimalnym stopniu, ale będzie. Nieraz po latach pracy może się wydawać, że jest super, a tu nagle pojawi się nowy bodziec z zewnątrz i już... Mogę polecić fajny film dla rodziców, może wyniosą coś z niego, gdyż jest on na faktach - kobieta z autyzmem osiągnęła naprawdę bardzo dużo, jest znaną osobą, skończyła studia itd.

Nie wiem dlaczego, ale ciągnie mnie strasznie do autystów.

Temple Grandin :):):)

A tu artykuł o niej...:) Widziałam tez film..rewelka:)

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,139442,17117255,Temple_Grandin___kobieta__ktora_rozmawia_ze_zwierzetami.html

Swoją drogą ...mam kolezankę która ma dziecko autystyczne... to fenomenalne dziecko:):):)

O ile ma problem z najprostszymi rzeczami jak np rozmowa przez tel komórkowy ...to w innych jest geniuszem :):):)

Edytowane przez Lena75
Napisano
Temple Grandin :):):)

A tu artykuł o niej...:) Widziałam tez film..rewelka:)

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,139442,17117255,Temple_Grandin___kobieta__ktora_rozmawia_ze_zwierzetami.html

Swoją drogą ...mam kolezankę która ma dziecko autystyczne... to fenomenalne dziecko:):):)

O ile ma problem z najprostszymi rzeczami jak np rozmowa przez tel komórkowy ...to w innych jest geniuszem :):):)

Dokładnie :D A tutaj link do filmu Temple Grandin (2010) PL - video w cda.pl

To naprawdę są fajni ludzie, ale dużo zależy od rodziców.

Napisano

Wybacz! Jezeli juz kladac karty masz nastawienie

W sumie i bez kart wiadomo ze nie, ale polozylam.
to nawet nie czytam twoich kart.

Jestem matka autystycznego dziecka i jest na tyle normalne... czy stalo sie normalne, ze nawet bys nie poznala, ze ma autyzm!

Sorry... jak mozna takie cos pisac... Poza tym, co rozumiesz poprzez normalnosc? Czym jest normalnosc?

Czy osoby kladace karty sa wg innych normalne? Wg racjonalistow NIE. Wiesz... tego nie da sie normalnie wytlumaczyc.

Tak. Autyste mozna wyleczyc w duzym stopniu... i moze takze normalnie funkcjonowac. Sa rozne metody... A ze bedzie odbiegac od reszty spoleczenstwa (niedouczonego, zatrutego chemia, i wpatrzonego w tv?) Co to za strata?

Sorry... mam spore watpliwosci, czy z takim nastawieniem w ogole mialas czysty umysl i zero intencji kladac karty.... Nie biore wiec ich nawet pod uwage. Sorry...

Napisano (edytowane)

O moja core pytasz? Teraz ma prawie (w marcu skonczy) 9 lat... moja cora... W wieku 2 lat zaczely sie problemy z mloda. :) Zero kontaktu... Do 4. lat pelny rozwoj wszelkich objawow...

W wieku 4 lat rozpoczete rozne terapie (swiadomie dopiero, bo dopiero wpadlam na slad autyzmu, lekarze itp. zaczeli cos robic). Ergoterapia, terapia psychologiczna, homeopatia, hipoterapia, kopa pracy z dzieckiem w domu. :)

Po jakims czasie na tyle lepiej, ze juz nie autyzm a ZA. Teraz ma 9 lat... i jest swietna. Oczywiscie, ze ma swoje zachowania, ktore ja roznia. Ale wierz mi, ze na tle innych dzieci nie wybija sie juz tak, jak kiedys.

A do wieku doroslego jeszcze troche zostalo. Stale nad nia pracujemy. I wiem, ze da sobie rade. :)

PS: trzeba ciagle opcje socjalne, kontakty z innymi cwiczyc...

Mega inteligentna... ogromna wiedza, chlonie wrecz wiedze.

Glos mega (chor), teraz ma uczyc sie gry na drugim instrumencie (orkiestra szkolna)... i jasne, od rodzicow wiele, jak nie wszystko zalezy.

Trzeba sie skupic na tym, co dziecko super potrafi. Bo te dzieci miewaja mega talenty. I tam je wzmacniac. :) Jak najmocniej. I cwiczyc opcje socjalne, bo rzeczywiscie tu kuleje. Ale inteligencja tych dzieciakow czesto pozwala im to nadrobic.

PS. Poszczepieniowo odtruc... WAZNE.

Edytowane przez SacralNirvana
Napisano (edytowane)
Em, dziecko autystyczne nie musi jakoś odbiegać od "normalnych" dzieci, tu ogromnie dużo w gestii rodziców...

Sprawa - Słońce - no chodzi o dziecko, szczęśliwe

Rezultat - 9 Bulaw - które może nabrać wycofania bo...

Dalsza przyszłość Król Buław Diabeł Królowa Buław - ma ograniczających je rodziców, którzy sami na nie nakładają jakieś swoje stereptypowe ograniczenia i wpajają mu, że jest jakieś "nienormalne" i że "nie da rady"... Owszem, autystyczne dziecko jest inne, ale oni ewidentnie wyszli na niedouczonych i przerażonych/zblokowanych sytuacją i sprawią swoją postawą, że dziecko tylko bardziej ię zamknie. Bo od wstępu będą mu dawać odczuć, że tu nie może, tam nie ma co próbować, tu jest DZIWNE etc, nie będą go uczyć samodzielności tylko we wszystkim ograniczać... Dla mnie w tych kartach wyszli rodzice krzywdzący własne dziecko swoimi uprzedzeniami.Koniecznie zwróć im na to uwagę.

Dokladnie tak tez to widze... Czarownico...

Plus opcja... osoba kladaca karty nie jest zupelnie neutralna. Niestety. Tak wnosze po "W sumie i bez kart wiadomo ze nie, ale polozylam."

PS. Dla dziecka dieta tez wazna bardzo. Odstawic gluten, mleko i cukier. WAZNE!

Edytowane przez SacralNirvana
Napisano

Jeszcze sporo pracy przed Wami, z tego co wiem to całe życie jest pracą i nauką, ale dacie radę ;-)

Czyli udało się "przejść" z autyzmu na aspergera, dobrze zrozumiałam?

Masz geniusza w domu, zresztą jak każdy kto ma taki cud w domu :-)

Napisano

Mojej kolezanki syn chodzi z moją córa do klasy. To genialny chłopak ...utalentowany...lubi sport, matematyka w jednym palcu, informatyka, komputery itp równiez tu wielokrotnie przewyzsza rówiesników ( III klasa) ma nie prawdopodobną pamięć.....a ostatnio stwierdził ze chce sie uczyc chińskiego:)

Widze ze kolezanka duzo z nim pracuje, efekty sa widoczne w szkole gdzie nalezy do najlepszych ucznów, ale tak jak zauwazyła SacraNirvana...socjologicznie kuleje, ma problemy w kontaktach z ludzmi aczkolwiek ostatnio mnie zaskoczył bo na korytarzu w szkole podsezdł do mnie i zapytał czy szukam córki, kiedy odpowiedziałam twierdzaco, usmiechnął sie i odpowiedział ze leci ja szukac:)

I uwierzcie mi ...kolezanka za najwiekszy sukces uwaza fakt że moze go do siebie przytulic( co kiedys było niemożliwe) i ze ma zapał i chęc do nauki:)

Napisano
Jeszcze sporo pracy przed Wami, z tego co wiem to całe życie jest pracą i nauką, ale dacie radę ;-)

Czyli udało się "przejść" z autyzmu na aspergera, dobrze zrozumiałam?

Masz geniusza w domu, zresztą jak każdy kto ma taki cud w domu :-)

Tak... dokladnie tak. Mloda z opcji autysta, przeszla na opcje Aspi.

A u kogo nie jest praca?

Gdyby ludzie tzw. normalni tak radzili sobie z zyciem, to nie bylaby potrzebna opcja psychologow, terapeutow przeroznych a ostatecznie nas... wrozek czy nazwijmy to... tarocistek?

Jak pisalam wyzej... oczywiscie praca z dzieckiem... ale wiem, ze sobie poradzi. Skad wiem? Ano dobra... dodatkowy aspekt... ja tez jestem Aspi... ;) Wiec osobiscie wiem, jak pewne rzeczy sie czuja w tej kwestii...

Na szczescie pewne rzeczy mozna nadrobic intelektualnie.

I myli sie ten, kto uwaza, ze autysta jest nieempatyczny. Jedno to czuc ludzi dookola, do szpiku kosci... a inne nie umiec tego okazac.

Poza tym... nadmierna empatia wlasnie... powoduje, ze trudno sobie z tym poradzic... czuc wszystko na raz dookola.

Ale trudno oceniac pewne aspekty widzac to tylko z zewnatrz i nigdy nie bedac w skorze kogos takiego.

Pozdrawiam... tyle ode mnie osobiscie w temacie. Jak sie kocha wlasne dziecko, to nie poddaje sie pod wplywem ZADNEJ DIAGNOZY.

Napisano
Wybacz! Jezeli juz kladac karty masz nastawienie to nawet nie czytam twoich kart.

Jestem matka autystycznego dziecka i jest na tyle normalne... czy stalo sie normalne, ze nawet bys nie poznala, ze ma autyzm!

Sorry... jak mozna takie cos pisac... Poza tym, co rozumiesz poprzez normalnosc? Czym jest normalnosc?

Czy osoby kladace karty sa wg innych normalne? Wg racjonalistow NIE. Wiesz... tego nie da sie normalnie wytlumaczyc.

Tak. Autyste mozna wyleczyc w duzym stopniu... i moze takze normalnie funkcjonowac. Sa rozne metody... A ze bedzie odbiegac od reszty spoleczenstwa (niedouczonego, zatrutego chemia, i wpatrzonego w tv?) Co to za strata?

Sorry... mam spore watpliwosci, czy z takim nastawieniem w ogole mialas czysty umysl i zero intencji kladac karty.... Nie biore wiec ich nawet pod uwage. Sorry...

Rozumiem , ze jako matce , ciezko Ci nie ulegac emocjom.

Przepisalam pytanie rodzicow tutaj, i nigdzie nie oceniam co jest normalne, a co nie.

Moje nastawienie nie ma tu nic do rzeczy, bo nie o nie tu chodzi.

Przeczytaj dokladnie moj post jeszcze raz.

Moja interpretacja brzmiala-nie bedzie samodzielne.

Mozesz sie nie zgadzac, oczywiscie, ale nie ma powodu zarzucac mi ze mam okreslone (negatywne) intencje.