Jump to content

Program wykreślający horoskop - jaki najlepszy? (darmowy i płatny)

Recommended Posts

Posted

Ja mam obecnie program z płytki dołączonej do książki "Astrologia porównawcza - Synastry" wyd. Studia Astropsychologii, jest to program wykreślający horoskopy urodzeniowe oraz porównawcze, ale nie jestem do końca zadowolony, ponieważ nie wykreśla aspektów na kole horoskopu.

Wcześniej używałem programu "Astrolog", ten w prawdzie aspekty wykreśla, jednak w horoskopie porównawczym nie można zmienić roku. Próbowałem też "Uranii", ale tu z kolei mamy system domów Krusińskiego, a ja bym jednak wolał Placidusa.

Więc moje pytanie brzmi: którego darmowego programu używacie? (bo może jest jeszcze jakiś o którym nie wiem? ;) ).

Interesują mnie też płatne programy, który jest godny polecenia? (tutaj pytam w imieniu kogoś innego, więc nie sugeruję się ceną - chodzi o to żeby był jak najlepszy; ale ja sam też mógłbym rozważyć kupno - tylko że jak dla mnie to cena też ma znaczenie :P ).

Więc wdzięczny będę za jakiekolwiek sugestie w tym temacie.

Posted

pisząc Urania masz na myśli Urania - Profesjonalny program astrologiczny dla wszystkich ? Ona ma z 20 systemów, i fajne okienko, w którym ustawiasz domyślny system, a potem już każde nowe kółko z nim startuje. W tych opcjach znalazłam też opcję ustawienia kółka z duuuużymi aspektami w środku. Jakby jeszcze można było ustawić ścisłośc orbu grubością linii... <rozmarzyła się>

Posted (edited)

Urania jest ok, ale wolę ZET8: czytelniejszy kosmogram i aspekty w kole, wiele ciekawych opcji, jest tyko drobny problemik: całość albo po rosyjsku, albo po angielsku.... a mnie na lektoratach się nudziło :wstydnis: i teraz mam tego skutki :_smutny:.

Ostatnio zainstalowałam Astro123, ale... nie wiem osssssooo chozzzii...

Astrolog czeka na testowanie, ale czas... czas...

Edited by arabika
Posted
pisząc Urania masz na myśli Urania - Profesjonalny program astrologiczny dla wszystkich ? Ona ma z 20 systemów, i fajne okienko, w którym ustawiasz domyślny system, a potem już każde nowe kółko z nim startuje. W tych opcjach znalazłam też opcję ustawienia kółka z duuuużymi aspektami w środku. Jakby jeszcze można było ustawić ścisłośc orbu grubością linii... <rozmarzyła się>

Tak, ten miałem na myśli, ale już dawno go testowałem... a skoro mówisz, że jest jak jest to fajnie :) dzięki za sprostowanie :P

arabika - faktycznie fajnie wygląda ten ZET8 jak tak popatrzyłem, więc też chyba spróbuję :)

Posted (edited)

ZET8 i fajnie wygląda i fajnie działa. Tylko pewnych rzeczy nie potrafię w nim załapać a i coraz to nowe odkrywam... Brakuje mi w nim tego, że nie można listy aspektów wyprodukować na wybrany zakres czasowy (albo można, tylko jeszcze o tym nie wiem?). I to tłumaczenie..... :chytry_na:

Kiedyś w sieci otarłam się o Program Feng Shui Feng Shui -(program też ociera się o astrologię) płatny, opinii nie znam, ale może znajdzie się ktoś kto go ma i opowie "kilka drobnych uwag"

Edited by arabika
  • 6 years later...
  • Administrator
Posted

Polskojęzyczne płatne programy profesjonalne to obecnie Urania B.Krusińskiego i Astrolog duetu Chwiszczuk / Arański.

Urania jest też w wersji darmowej, ale nie wiem na ile czasu i czy można ją przedłużyć za free.

Za darmo można zrobić wykres na Astrodienst, są różne języki do wyboru, poza polskim oczywiście.

Czasami do niektórych książek dołączane są programy wykreślające horoskop w zakresie podstawowym, taki otrzymałam wraz z książką L.Zawadzkiego, ale nie pamiętam czy to aby nie był właśnie okrojony astrolog (chyba jednak był) i poza tym można było go zainstalować tylko raz.

No i Mandala, ona była moim pierwszym programem, ale tego nie ma już nigdzie.

• Like 1
  • 9 months later...
Posted

Mam i używam Uranię - jest naprawdę super. Plus - ruchome kółko mega przydatne przy elekcjach, nazwy różnych polskich miejscowości, wiele opcji, które wciąż odkrywam :)

Testowałam Janusa (program do astrologii tradycyjnej), ale wydał mi się bardziej skomplikowany niż Urania, ona jest jakaś taka bardziej intuicyjna :) Miałam Mastro - spoko program, nie wiem czy darmowy? Są i gwiazdy stałe, których niestety nie ma w URanii (wielki minus, również brak punktów arabskich).

Używam również Morinusa - jest to darmowy program, wyszło kilka wersji: do astrologii tradycyjnej, hellenistycznej i zdaje się, że humanistyczna też. JEst tam wiele opcji: gwiazdy stałe, dekanaty, punkty arabskie, a co najważniejsze liczy almuteny. Minusy - wszystko trzeba ręcznie wpisywać (również listę punktów arabskich). Nie jest tak intuicyjny w obsłudze jak Urania, ale do astrologii tradycyjnej dużo lepszy.

• Like 1
  • 2 years later...
  • Ismer pinned this topic
  • Ismer featured this topic
  • 4 weeks later...
  • Moderators
Posted

My też mamy i spokojnie mogę go zarekomendować, jest :ok: 

W sumie to chyba jedyny program (Ezoteryk), który ma opcje kart, run i i-cingu. Numerologia mi niepotrzebna, ale jak już jest to sprawdzam nim to co przeliczam ręcznie i odwrotnie :D 

• Like 4
  • 8 months later...
Posted

Używałam przez dłuższy czas Zet 9, który był super pod wielu kątami poza częścią wizualną: znaczki planet są jakoś tak dziwnie przesunięte, że można lekko pomylić sąsiednie domu i znaki: zamiast Jowisza w Rybach i w 6 domu, zobaczyć przez to Jowisz w Baranie i 7m. Osobiście ponownie instalować ten program nie chce, będę szukać inne opcje :)

Posted

Mam pytanie czy używa ktoś programów na linuksa ? jeśli tak, to jakie są najbardziej profesjonalne ? ,,,

• Ekspert
Posted

Piko, nie mam linuksa, to nie wiem co pod nim chodzi. I jaki chcesz program - darmowy czy płatny? Darmowy zresztą możesz sam wypróbować czy podejdzie pod linuksa, a płatny - możesz przecież sprawdzić na stronie producenta lub zapytać. 

Wspomniana Urania jest dobrym programem (okrojona w wersji free) i Astrolog też, tylko ten to jest płatny.

Także wspomniany Morinus dla wykresów astrologii tradycyjnej jest świetny, w Astrologu nie ma aż tylu takich opcji. 

• Thanks! 1
  • 4 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

A w jakim darmowym programie można wyliczyć horoskop solarny? Ten, z którego można odczytać horoskop na dany rok?

Guest alieninside
Posted
Godzinę temu, nastek96 napisał:

A w jakim darmowym programie można wyliczyć horoskop solarny? Ten, z którego można odczytać horoskop na dany rok?

Urania, astro.com

• Ekspert
Posted

Popieram - astro.com zdecydowanie daje radę :) 

W dniu 16.08.2021 o 10:11, nastek96 napisał:

Od razu podam, że Solariusz jest uzupełnieniem tranzytów i progresji i nie można go traktować jako samodzielną prognozę. 
Dla przykładu miałam piękny Solariusz w roku 2016/17 - Wenus w Byku w 7 domu, w koniunkcji ze Słońcem a przede wszystkim obie planety tworzyły Wielki Trygon w znakach ziemskich wraz z Jowiszem w 10 domu oraz Plutonem w 2.  
Nie było kwadratur Plutona czy Saturna do osobówek a….przepłakałam dzień w dzień przez 8 miesięcy. 
Powod?  Tranzyt Plutona w kwadracie do urodzeniowej Wenus oraz tranzyt Saturna w kwadracie do Księżyca. Niemiłosiernie zauroczyłam się kolegą z pracy.  No nic z tego oczywiście nie wyszło. 
Przestrzegam zatem by Solariusz traktować  jako uzupełnienie a nie oddzielne narzędzie. 

• Super 1
  • Thanks! 1
  • 2 weeks later...
Posted

Dziękuję bardzo, w takim razie narazie jest to za trudna sztuka dla mnie i chyba lepiej zacząć od samego urodzeniowego. 

• Like 1
  • Ekspert
Posted
8 minut temu, nastek96 napisał:

Dziękuję bardzo, w takim razie narazie jest to za trudna sztuka dla mnie i chyba lepiej zacząć od samego urodzeniowego. 

Nie jest to trudne - zawężasz czas działania tranzytów do roku - patrzysz, co się będzie dziać w tranzytach i progresjach w czasie Solariusza :) a potem patrzysz na Solariusz :) 

• Like 1
  • Ekspert
Posted

@nastek96 nie twierdzę, że wiedza wskoczy z dnia na dzień do głowy - ale - od czegoś trzeba zacząć :) Trzymam kciuki. 

• Thanks! 1
  • 2 years later...
Guest Ariesza
Posted (edited)

Ja korzystam z dwóch miejsc/aplikacji.

Na telefonie mam Astrology Master, który jest niemal całkowicie darmowy (są niestety reklamy). Apka posiada mnóstwo opcji, których z jakiegoś powodu nie ma wiele płatnych programów. Można ustawiać orby, widoczność planet/asteroid/różnych abstrakcyjnych punktów/midpunktów/gwiazd stałych (są już wbudowane, nie trzeba ich samemu wprowadzać). Do wyboru najpopularniejsze systemy domów. Można zapisywać listę kosmogramów, np. swój i rodziny.

Fajnie działa także opcja "now chart" czyli koła na czas obecny (fajne do horarnej) i tranzyty, które można sobie łatwo animować i przesuwać w czasie. Reszta opcji do prognostyki czy synastrii natomiast wciąż jest dla mnie zagadką.

Jedyny minus (dla mnie) to brak term i dekanatów, ale jeśli ktoś nie używa, to jest to temat pomijalny. 

IMG-1876.pngIMG-1877.pngIMG-1878.pngIMG-1879.pngIMG-1880.pngIMG-1881.pngIMG-1882.pngIMG-1884.pngIMG-1883.png

Edited by Ariesza
Guest Ariesza
Posted

Drugim miejscem, które lubię, jest https://www.astro-seek.com/

Na forum popularne jest astro.com, ale ja jakoś nie umiem się tam odnaleźć i wolę astro-seek.

Używam głównie na kompie. Ma opcję do wykreślania kosmogramów wg astrologii tradycyjnej i wyświetlania term i dekanatów.

• Ekspert
Posted

Za dużo we mnie Byka w Byku i nie lubię zmian :bezradny: Odkąd zaczęłam przygodę z astrologią korzystam z astro.com i trudniej przestawić mi się na inne programy. 
Jak najbardziej popieram astro seek - bardzo fajnie rozpisane są profekcje, czego nie odnalazłam na astro.com 

Spotkalam się z opinią, że Solar Fire jest bardzo dobry i spore grono zawodowych astrologów go używa - program jest jednak płatny i to nie mało( mam cynk, że koło Black Friday można go kupić nieco taniej ale wciąż jest to kilkaset dolarów czyli ponad 1000zl). 

• Ismer unfeatured this topic
  • Ismer unpinned this topic