Lex Posted April 29, 2009 Posted April 29, 2009 Ja mam obecnie program z płytki dołączonej do książki "Astrologia porównawcza - Synastry" wyd. Studia Astropsychologii, jest to program wykreślający horoskopy urodzeniowe oraz porównawcze, ale nie jestem do końca zadowolony, ponieważ nie wykreśla aspektów na kole horoskopu. Wcześniej używałem programu "Astrolog", ten w prawdzie aspekty wykreśla, jednak w horoskopie porównawczym nie można zmienić roku. Próbowałem też "Uranii", ale tu z kolei mamy system domów Krusińskiego, a ja bym jednak wolał Placidusa. Więc moje pytanie brzmi: którego darmowego programu używacie? (bo może jest jeszcze jakiś o którym nie wiem? ). Interesują mnie też płatne programy, który jest godny polecenia? (tutaj pytam w imieniu kogoś innego, więc nie sugeruję się ceną - chodzi o to żeby był jak najlepszy; ale ja sam też mógłbym rozważyć kupno - tylko że jak dla mnie to cena też ma znaczenie ). Więc wdzięczny będę za jakiekolwiek sugestie w tym temacie. Quote
Kallisto Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 pisząc Urania masz na myśli Urania - Profesjonalny program astrologiczny dla wszystkich ? Ona ma z 20 systemów, i fajne okienko, w którym ustawiasz domyślny system, a potem już każde nowe kółko z nim startuje. W tych opcjach znalazłam też opcję ustawienia kółka z duuuużymi aspektami w środku. Jakby jeszcze można było ustawić ścisłośc orbu grubością linii... <rozmarzyła się> Quote
arabika Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 (edited) Urania jest ok, ale wolę ZET8: czytelniejszy kosmogram i aspekty w kole, wiele ciekawych opcji, jest tyko drobny problemik: całość albo po rosyjsku, albo po angielsku.... a mnie na lektoratach się nudziło i teraz mam tego skutki . Ostatnio zainstalowałam Astro123, ale... nie wiem osssssooo chozzzii... Astrolog czeka na testowanie, ale czas... czas... Edited April 30, 2009 by arabika Quote
Lex Posted April 30, 2009 Author Posted April 30, 2009 pisząc Urania masz na myśli Urania - Profesjonalny program astrologiczny dla wszystkich ? Ona ma z 20 systemów, i fajne okienko, w którym ustawiasz domyślny system, a potem już każde nowe kółko z nim startuje. W tych opcjach znalazłam też opcję ustawienia kółka z duuuużymi aspektami w środku. Jakby jeszcze można było ustawić ścisłośc orbu grubością linii... <rozmarzyła się> Tak, ten miałem na myśli, ale już dawno go testowałem... a skoro mówisz, że jest jak jest to fajnie dzięki za sprostowanie arabika - faktycznie fajnie wygląda ten ZET8 jak tak popatrzyłem, więc też chyba spróbuję Quote
arabika Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 (edited) ZET8 i fajnie wygląda i fajnie działa. Tylko pewnych rzeczy nie potrafię w nim załapać a i coraz to nowe odkrywam... Brakuje mi w nim tego, że nie można listy aspektów wyprodukować na wybrany zakres czasowy (albo można, tylko jeszcze o tym nie wiem?). I to tłumaczenie..... :chytry_na: Kiedyś w sieci otarłam się o Program Feng Shui Feng Shui -(program też ociera się o astrologię) płatny, opinii nie znam, ale może znajdzie się ktoś kto go ma i opowie "kilka drobnych uwag" Edited April 30, 2009 by arabika Quote
Administrator Ismer Posted October 30, 2015 Administrator Posted October 30, 2015 Polskojęzyczne płatne programy profesjonalne to obecnie Urania B.Krusińskiego i Astrolog duetu Chwiszczuk / Arański. Urania jest też w wersji darmowej, ale nie wiem na ile czasu i czy można ją przedłużyć za free. Za darmo można zrobić wykres na Astrodienst, są różne języki do wyboru, poza polskim oczywiście. Czasami do niektórych książek dołączane są programy wykreślające horoskop w zakresie podstawowym, taki otrzymałam wraz z książką L.Zawadzkiego, ale nie pamiętam czy to aby nie był właśnie okrojony astrolog (chyba jednak był) i poza tym można było go zainstalować tylko raz. No i Mandala, ona była moim pierwszym programem, ale tego nie ma już nigdzie. 1 Quote
Lee_Loo Posted August 10, 2016 Posted August 10, 2016 Mam i używam Uranię - jest naprawdę super. Plus - ruchome kółko mega przydatne przy elekcjach, nazwy różnych polskich miejscowości, wiele opcji, które wciąż odkrywam Testowałam Janusa (program do astrologii tradycyjnej), ale wydał mi się bardziej skomplikowany niż Urania, ona jest jakaś taka bardziej intuicyjna Miałam Mastro - spoko program, nie wiem czy darmowy? Są i gwiazdy stałe, których niestety nie ma w URanii (wielki minus, również brak punktów arabskich). Używam również Morinusa - jest to darmowy program, wyszło kilka wersji: do astrologii tradycyjnej, hellenistycznej i zdaje się, że humanistyczna też. JEst tam wiele opcji: gwiazdy stałe, dekanaty, punkty arabskie, a co najważniejsze liczy almuteny. Minusy - wszystko trzeba ręcznie wpisywać (również listę punktów arabskich). Nie jest tak intuicyjny w obsłudze jak Urania, ale do astrologii tradycyjnej dużo lepszy. 1 Quote
Ekspert Popular Post Eufemia Posted March 13, 2019 Ekspert Popular Post Posted March 13, 2019 Ezoteryk to program przeznaczony do wróżenia, zawiera: - karty klasyczne, - tarota, - runy - I Cing - numerologię zachodnią - numerologię chińską Dostępne są także moduły z interpretacją. Program jest płatny, ale warto w niego zainwestować, to jest pierwszy polski tak duży program z wróżbami, jest też rozbudowywany, a już niedługo, w marcu, wyjdzie wersja z możliwością tworzenia własnych układów. Full wypas - polecam! Program Astrolog to profesjonalny program astrologiczny, zawierający wszystko co jest potrzebne do obliczeń, on także ma dostępne moduły z interpretacją. Oblicza także biorytmy i biodynamikę. Mam oba te programy i jestem zadowolona jak mało kiedy i rzadko z czego, to Więcej informacji o programach na stronie twórcy programów, p. Arańskiego: EZOTERYK , Ezoteryk funkcje programu ASTROLOG , Astrolog funkcje programu 1 2 4 Quote
Moderators Ejbert Posted April 9, 2019 Moderators Posted April 9, 2019 My też mamy i spokojnie mogę go zarekomendować, jest W sumie to chyba jedyny program (Ezoteryk), który ma opcje kart, run i i-cingu. Numerologia mi niepotrzebna, ale jak już jest to sprawdzam nim to co przeliczam ręcznie i odwrotnie 4 Quote
Guest Nice Posted December 23, 2019 Posted December 23, 2019 Używałam przez dłuższy czas Zet 9, który był super pod wielu kątami poza częścią wizualną: znaczki planet są jakoś tak dziwnie przesunięte, że można lekko pomylić sąsiednie domu i znaki: zamiast Jowisza w Rybach i w 6 domu, zobaczyć przez to Jowisz w Baranie i 7m. Osobiście ponownie instalować ten program nie chce, będę szukać inne opcje Quote
Piko Posted December 24, 2019 Posted December 24, 2019 Mam pytanie czy używa ktoś programów na linuksa ? jeśli tak, to jakie są najbardziej profesjonalne ? ,,, Quote
Ekspert Makrela Posted December 24, 2019 Ekspert Posted December 24, 2019 Piko, nie mam linuksa, to nie wiem co pod nim chodzi. I jaki chcesz program - darmowy czy płatny? Darmowy zresztą możesz sam wypróbować czy podejdzie pod linuksa, a płatny - możesz przecież sprawdzić na stronie producenta lub zapytać. Wspomniana Urania jest dobrym programem (okrojona w wersji free) i Astrolog też, tylko ten to jest płatny. Także wspomniany Morinus dla wykresów astrologii tradycyjnej jest świetny, w Astrologu nie ma aż tylu takich opcji. 1 Quote
Piko Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 Skompilowałem program Astrolog 6.5 , ale działa tylko w konsoli bez wyświetlania diagramu... Gdyby ktoś poszukiwał na GNU/Linuksa to tu są https://help.ubuntu.com/community/Astrology#Native_Linux_apps Quote
Piko Posted January 20, 2020 Posted January 20, 2020 (edited) Wszystkim pracującym na Linuksie polecam windowsowy Astrolog. Pod programem Wine bardzo dobrze działa ta wersja: http://astrolog.offline.ee/astrolog/changed/a541gwin.zip w trybie graficznym. Edited January 20, 2020 by Piko Quote
nastek96 Posted August 16, 2021 Posted August 16, 2021 A w jakim darmowym programie można wyliczyć horoskop solarny? Ten, z którego można odczytać horoskop na dany rok? Quote
Guest alieninside Posted August 16, 2021 Posted August 16, 2021 Godzinę temu, nastek96 napisał: A w jakim darmowym programie można wyliczyć horoskop solarny? Ten, z którego można odczytać horoskop na dany rok? Urania, astro.com Quote
Ekspert Gringe Posted August 16, 2021 Ekspert Posted August 16, 2021 Popieram - astro.com zdecydowanie daje radę W dniu 16.08.2021 o 10:11, nastek96 napisał: A w jakim darmowym programie można wyliczyć horoskop solarny? Ten, z którego można odczytać horoskop na dany rok? Od razu podam, że Solariusz jest uzupełnieniem tranzytów i progresji i nie można go traktować jako samodzielną prognozę. Dla przykładu miałam piękny Solariusz w roku 2016/17 - Wenus w Byku w 7 domu, w koniunkcji ze Słońcem a przede wszystkim obie planety tworzyły Wielki Trygon w znakach ziemskich wraz z Jowiszem w 10 domu oraz Plutonem w 2. Nie było kwadratur Plutona czy Saturna do osobówek a….przepłakałam dzień w dzień przez 8 miesięcy. Powod? Tranzyt Plutona w kwadracie do urodzeniowej Wenus oraz tranzyt Saturna w kwadracie do Księżyca. Niemiłosiernie zauroczyłam się kolegą z pracy. No nic z tego oczywiście nie wyszło. Przestrzegam zatem by Solariusz traktować jako uzupełnienie a nie oddzielne narzędzie. 1 1 Quote
nastek96 Posted August 25, 2021 Posted August 25, 2021 Dziękuję bardzo, w takim razie narazie jest to za trudna sztuka dla mnie i chyba lepiej zacząć od samego urodzeniowego. 1 Quote
Ekspert Gringe Posted August 25, 2021 Ekspert Posted August 25, 2021 8 minut temu, nastek96 napisał: Dziękuję bardzo, w takim razie narazie jest to za trudna sztuka dla mnie i chyba lepiej zacząć od samego urodzeniowego. Nie jest to trudne - zawężasz czas działania tranzytów do roku - patrzysz, co się będzie dziać w tranzytach i progresjach w czasie Solariusza a potem patrzysz na Solariusz 1 Quote
nastek96 Posted August 25, 2021 Posted August 25, 2021 Dziękuję bardzo, ale dużo nauki przede mną 1 Quote
Ekspert Gringe Posted August 25, 2021 Ekspert Posted August 25, 2021 @nastek96 nie twierdzę, że wiedza wskoczy z dnia na dzień do głowy - ale - od czegoś trzeba zacząć Trzymam kciuki. 1 Quote
Guest Ariesza Posted October 10, 2023 Posted October 10, 2023 (edited) Ja korzystam z dwóch miejsc/aplikacji. Na telefonie mam Astrology Master, który jest niemal całkowicie darmowy (są niestety reklamy). Apka posiada mnóstwo opcji, których z jakiegoś powodu nie ma wiele płatnych programów. Można ustawiać orby, widoczność planet/asteroid/różnych abstrakcyjnych punktów/midpunktów/gwiazd stałych (są już wbudowane, nie trzeba ich samemu wprowadzać). Do wyboru najpopularniejsze systemy domów. Można zapisywać listę kosmogramów, np. swój i rodziny. Fajnie działa także opcja "now chart" czyli koła na czas obecny (fajne do horarnej) i tranzyty, które można sobie łatwo animować i przesuwać w czasie. Reszta opcji do prognostyki czy synastrii natomiast wciąż jest dla mnie zagadką. Jedyny minus (dla mnie) to brak term i dekanatów, ale jeśli ktoś nie używa, to jest to temat pomijalny. Edited October 10, 2023 by Ariesza Quote
Guest Ariesza Posted October 10, 2023 Posted October 10, 2023 Drugim miejscem, które lubię, jest https://www.astro-seek.com/ Na forum popularne jest astro.com, ale ja jakoś nie umiem się tam odnaleźć i wolę astro-seek. Używam głównie na kompie. Ma opcję do wykreślania kosmogramów wg astrologii tradycyjnej i wyświetlania term i dekanatów. Quote
Ekspert Gringe Posted October 10, 2023 Ekspert Posted October 10, 2023 Za dużo we mnie Byka w Byku i nie lubię zmian Odkąd zaczęłam przygodę z astrologią korzystam z astro.com i trudniej przestawić mi się na inne programy. Jak najbardziej popieram astro seek - bardzo fajnie rozpisane są profekcje, czego nie odnalazłam na astro.com Spotkalam się z opinią, że Solar Fire jest bardzo dobry i spore grono zawodowych astrologów go używa - program jest jednak płatny i to nie mało( mam cynk, że koło Black Friday można go kupić nieco taniej ale wciąż jest to kilkaset dolarów czyli ponad 1000zl). Quote
Recommended Posts