Rondek Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisano 25 Kwietnia 2015 Każda z kart tej talii, oprócz wiodącej grafiki zawiera jeszcze małe znaki graficzne, wyglądają one jak litery jakiegoś alfabetu, tylko pytanie jakiego. Moje poszukiwania nie dały rezultatu a na niektórych kartach jest ich nawet 3-4. Część z nich można związać z alfabetem staroegipskim, część z innymi, więc trudno je logicznie wytłumaczyć. Czy te robaczki mają jakieś znaczenie, a jesli tak, to jakie. Cytuj
Czarownica Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 Wrzuć jeszcze linki do konkretnych kart, bo tak to nikt nie wie o co chodzi i nikomu nie będzie się chciało szukać, które konkretnie masz na myśli. Cytuj
Rondek Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie rozumiem; jak mam znaleźć link o karty? A te litery? znaki? są na każdej karcie. Cytuj
Gość grimmoire Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 z grubsza to symbole planet, znaków zodiaku i inne "charakterystyczne" symbole, w książce o talii powinno być wyjaśnienie, można też szukać na własną rękę - wtedy nauczysz się najwięcej :] Cytuj
Reina Napisano 26 Kwietnia 2015 Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie rozumiem; jak mam znaleźć link o karty? A te litery? znaki? są na każdej karcie. Google. LUIS ROYO - CARTES Część znaków to symbole znaków Zodiaku i planet, a jedne z tych szlaczków wyglądają mi na związane z Kabałą, ale lepiej, żeby ktoś to jeszcze potwierdził albo sprostował. http://thumb7.shutterstock.com/display_pic_with_logo/64452/64452,1323024987,1/stock-photo-fragment-of-vintage-kabbalistic-prayer-book-useful-as-background-90126331.jpg Reszta to chyba oznaczenia żywiołów, powtarzają się tylko cztery: trzy zawijasy są na kartach związanych z wodą (pomimo, że karty dworskie kielichów są czerwone), fala to powietrze (Miecze), coś, co wygląda trochę jak blanki to ziemia (Denary), zygzak jest dla ognia (zielone (!) Buławy). Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Reina Dopisałam parę słów. Cytuj
Rondek Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Napisano 27 Kwietnia 2015 Reina, proszę przyjmij wyrazy wdzięczności. I tak, dzięki Wam małymi, dziecięcymi kroczkami przemieszczam się ku przodkowi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi