Skocz do zawartości

Pytanie techniczne bieg planet

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czerwonymoskit
Napisano

Hej przede wszystkim przepraszam za moje niedawne jazdy i krytykowanie. Już mi przeszło ;)

Mam pytanie techniczne i jak zwykle mocno szczegółowe ale widać inaczej nie umiem.

Mars w moim radixie (03-07-1978r, godz 17:30, Stargard Szcz.) ma pozycję 10,59 st. Panny. Jednak gdy wpiszę godzinę 17:40 jego pozycja zmienia się do wartości 11.00 Panny. Czyli w 10 minut Mars robi skok o 0.41 stopnia. W tym samym czasie Księżyc robi skok o 0,05 st. Jak wiadomo księżyc porusza się szybciej niż mars więc widać od razu, że coś jest nie tak. Gdy wpisuje inne godziny np. 18:00 lub 17:00 Mars przesuwa się już o niewielkie wartości. Zastanawiam się dlaczego akurat "te magiczne" 10 minut działa tak na marsa ;)

Jest to dla mnie o tyle istotne, że ów Mars jest najprawdopodobniej u mnie dominantą, a także współwładcą horoskopu oraz dodatkowo leży w bardzo ciekawym miejscu horoskopu jakim jest 11 stopień Panny co jest uważane za sygnifikator wiedzy profetycznej.

Jeśli możecie coś na ten temat poradzić będę dźwięczny ;)

• 3 miesiące temu...
  • Administrator
Napisano

Bywa tak. Czasami Księżyc bardzo spowolni swój bieg a Mars, Merkury czy Wenus - dostaną powera. To są właśnie te "momenty". Tym niemniej sprawdź na różnych programach, bo pomyłka jest niewykluczona. Mnie się zdarzył przeskok na prymarnych - po prostu błąd programu.

Poza tym to dla zdolności profetycznych jest nieistotne, bowiem położenie planety dotyczy 10 - 12 st. osi Panna/Ryby. "Wielka astrologia" jak chce L.Zawadzki to 11 - 12 st. Panny.

I nie jest to sygnifikator ani wyznacznik tej wiedzy - to tylko zapowiedź, możliwość.

Gość czerwonymoskit
Napisano

Pytanie czy pozycja 10,59 to "jedenasty" stopień czy "dziesiąty". Dla mnie na logikę to od 10,01 do 11,00 jest zakresem "jedenastego" stopnia, a 11,01 to rozpoczęcie stopnia "dwunastego". Ale tutaj chyba nie ma jednomyślności. Ludzie chyba różnie to interpretują. Zawsze się zastanawiałem jak to jest liczone. Dla przykładu rok 1965 lub w skrócie rok '65-ty to lata "sześćdziesiąte" ale już rok 1601 to wiek "siedemnasty".

• Administrator
Napisano

To policz od początku ;p

0 - 1 stopień znaku = pierwszy stopień znaku

1.01 - 2 = drugi stopień znaku itd. (można i tak sobie rozpisać: 0 - 1; 1 - 2; bez tego 0.1 bo i tak wiadomo o co chodzi)

...29.01 - 30 = 30 stopień znaku.

Każdy znak ma 30 stopni i zaczyna się od zera, nie od 1, stąd i tak się liczy.

Ludzie mogą sobie różnie interpretować, ale astrologia ma w nosie interpretacje ludzi, najwyżej popełnią błąd ;)

10.59 to jeszcze jest jedenasty stopień: 10.01 - 11.

• 2 miesiące temu...
Gość czerwonymoskit
Napisano

A tak w ogóle to czy pozycja 10,59 nie jest ostatnia przed 11,00? Skala nie idzie do 10,99. I chyba dlatego Mars robi ten niby skok. ;)

• Administrator
Napisano

Sądziłam, że jest to jasne :)

Podział jest szęśćdziesiętny (godziny - minuty / stopnie)

• 3 miesiące temu...
Gość czerwonymoskit
Napisano

Czyli Mars w koniunkcji z Zosma = Strach się bać ;)

Napisano

Skoro tak szukasz precyzji, to wlacz sobie sekundy...

;-)

11.59.59.x?

Jesli nie widzisz sekund przy pozycjach obiektow, to nawet Saturn

mogl Ci przeskoczyc na nowy stopien i to nie w 10 minut a w ciagu

sekundy (czasu).

A bledy oprogramowania czy efemeryd oczywiscie tez sie zdarzaja.

• 2 tygodnie później...
Gość czerwonymoskit
Napisano

Tak więc prawie 11,00. Tam Zosma się kręci hmmm nieciekawa ta planetka.