Administrator Popular Post Ismer Posted August 12, 2015 Administrator Popular Post Share Posted August 12, 2015 Zioła polecane na upał: krwawnik, mięta, melisa + szałwia - ale o ile nie istnieją przeciwskazania, bowiem szałwii nie powinno się używać w czasie ciąży i laktacji a także przy niektórych nowotworach. Mięta w dużej ilości też nie jest wskazana w czasie ciąży. Moja herbatka ziołowa na upał: mięta suszona 2 łyżki (można mniej) a świeżej duża garść krwawnik suszony pół łyżeczki, świeży 2-3 kwiatki (baldachimy) melisa suszona 1 łyżka, świeża pół garści miód, cytryny i/ albo limonki Zioła zalać 2 l. wrzątku i zaparzyć pod przykryciem 15 minut, przecedzić. Dodać wyciśnięty sok z 1 - 2 cytryn, posłodzić miodem ile kto lubi. Ja wolę kwaśne, więc miodu dużo nie daję. Poczekać aż ostygnie i rzecz jasna można podawać z kostkami lodu. Lubię też kompot owocowy z tymi ziołami, najczęściej używam jabłek, mięty, cytryny i miodu. Też świetnie gasi pragnienie Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy na ziołowe albo mieszane napoje chłodzące to dzielcie się, bo tegoroczne upały dobrze dają w kość! 2 2 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frida Posted August 7, 2020 Share Posted August 7, 2020 W dniu 12.08.2015 o 11:20, Ismer napisał: Lubię też kompot owocowy z tymi ziołami, najczęściej używam jabłek, mięty, cytryny i miodu. Też świetnie gasi pragnienie ja do tego na smak dodaję szczyptę kory cynamonu albo goździka. Zestaw jabłko - mięta - cytryna/ limonka - to ideał na gorąc 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts