Skocz do zawartości

Ścięte włosy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Śniło mi się, że ścięłam w końcu włosy (mam dość długie i zniszczone, nie raz mam ochotę je ściąć, ale za bardzo je kocham), wzięłam sama nożyczki i ciachnęłam do linii szczęki, po czym zaczęłam strasznie żałować, płakać. Włosy we śnie po ścięciu były bardzo, bardzo jasne (jestem blondynką, były prawie białe), i zdrowe, ale płakałam okrutnie. Mam jednak wrażenie że nie chodzi o sam fakt ścięcia włosów tak jak w rzeczywistości, jakie może być drugie dno, symboliczne znaczenie tego snu?

Nic więcej z tej nocy nie pamiętam, tylko to.

Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

Podobno włosy we śnie przedstawiają często stan duszy. Długie włosy to wyraz niezależności i pragnienia jeszcze większej swobody. Ścięcie mogą świadczyć o poczuciu ograniczenia, a właśnie w ten symboliczny sposób wyzwolisz się z czyichś wpływów. A może to po prostu chęć zmiany wyglądu, a co za tym idzie poczynienia zmian w swoim życiu? Pozdrawiam

Napisano

W płytszym rozumieniu sen może obrazować twoje wahania. Chcesz ściąć, ale boisz się, że będzie Ci tego żal.

W głębszym symbolicznym jak napisała przedmówczyni może chodzić o twoje życie. Pragniesz dokonać jakiejś zmiany, co ma dać lepsze efekty, ale kiedy się na to decydujesz nie jesteś zadowolona z decyzji. Jeśli stoisz przed jakimiś wyborami, które mogą być poważne jak obcięcie włosów (odrosną po długim czekaniu) to może warto wszystko dobrze przeanalizować.