Skocz do zawartości

Nowa praca, nowe środowisko, nowe szanse

babajaga33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zmieniam wkrótce miejsce pracy. Firma ta sama, stanowisko to samo ale inne miasto i inni ludzie wkoło, czysta karta. Co z tego wyniknie dla mnie? Przyznam, że pracy nie lubię, męczę się w niej psychicznie i fizycznie, czuję nawet coś na kształt wypalenia zawodowego i miewam chandry. Potrafię się nawet popłakać z bezsilności, gdy muszę kolejny dzień z rzędu tam zasuwać i nie widzę możliwości żeby coś zmienić. Trochę mnie pociesza fakt zmiany otoczenia i nawet chciałabym powalczyć o jakiś awans i zmianę stanowiska. Mam nadzieję, że uda mi się to w nowym środowisku, że będzie przyjaźniej.

Karty, które wypadły nie są zbyt przychylne. Takie jakieś nijakie. Nie wniosły nic ciekawego w moje postrzeganie sytuacji. Mam ogromną nadzieję, że wasze interpretacje trochę otworzą mi oczy:-)

Używałam Talii Thota - mojej ulubionej. Rozkład z całej talii.

Rozkład Nowa Praca

1. Moje nastawienie do sytuacji lub nowej pracy: 9 mieczy

Widać wyraźnie, że jestem w kiepskim nastroju i nawet zmiana miejsca średnio mnie cieszy. Nawet moje pocieszanie się i szukanie pozytywów jest iluzoryczne bo Tarot objawił całą prawdę o moim nastawieniu.

2.Co umiem, jakie jest moje doświadczenie: Rycerz Mieczy

Ten Rycek jest szybki ale w myśleniu nie w działaniu. Ma innowacyjne pomysły i wszędzie go pełno. Umie dyskutować a i być może jest pyskaty, co nie dodaje mu sympatyków

Na tym miejscu ta karta nie opisuje mojego doświadczenia, które jest raczej żadne, ciągle to samo stanowisko i trochę robienia wszystkiego to tu, to tam ale raczej tylko tak bez zobowiązań, nie do końca. Być może moje próbowanie wszystkiego po trochu jest moim atutem:-)

3. Moje braki, jaka jest moja największa słabość: Królowa Denarów

Hmmm ta karta kojarzy mi się pozytywnie. W mojej pracy związanej z handlem i sprzedażą, cechy tej Królowej czyli rzeczowość i pragmatyzm są atutami. Może mi ich właśnie brakuje i może jestem zbyt wygodnicka? Hehehe, robić mi się nie chce, chciałabym leżeć i pachnieć, tak to widzę.

4.Mój atut, co pozwoli mi wybić się, osiągnąć sukces: Diabeł

Kurde, czyżby? Jakiś podstęp, manipulacje, nie wiem jak to ugryźć. Diabelski spryt to nie moja domena.

5.Jak działać żeby osiągnąć sukces i awans. 3 buławy

No, po prostu korzystać ze wszystkich możliwości, dostrzegać szanse i je po prostu w odpowiednim momencie wykorzystać.

6.Czego unikać: 9 denarów

Też dziwna karta na tym miejscu. Nazywana Małą Cesarzową 9 denarów kojarzy się ładnie z Królową Denarów a obie mnie ostrzegają. Może przed lenistwem, hehe.

Co Wy myślicie?

Gość befimaka
Napisano

Wewnętrznie cierpisz i nie masz optymistycznego nastawienia.

O doświadczeniu Rycerz mieczy nic mi nie mówi, ale mówi o tym, co umiesz. :) Umiesz dążyć do celu, jaki Ci wyznaczą w pracy. Umiesz postępować inteligentnie i jesteś bystra.

Nie ufasz ludziom z pracy i oni to wyczuwają.

Nie wiem, czy można to nazwać atutem, ale Diabeł mi się tu skojarzył z tym, że nie lubisz tej pracy, ale w niej jesteś. I może fakt Twojej wytrwałości przyniesie Ci jakieś korzyści?

W nowym miejscu pracy nie postępuj tak samo, jak w poprzednim, Przemyśl, co chcesz uzyskać i postępuj tak, żeby to osiągnąć.

Unikaj zamykania się w sobie i bądź bardziej otwarta na ludzi.

Napisano
starasz się znaleźć dobre strony z tego co piszesz można wywnioskować, ale po karcie widać, że ten temat spędza Ci sen z powiek, dosłownie. Męczy Cię to bardzo.
rycerz mieczy pokazuje stanowisko, na którym wykorzystuję się siłę intelektu. Widać, że szybko się uczysz, jesteś komunikatywna, inteligentna, pytanie, czy na pewno te wszystkie atuty wykorzystujesz w tej pracy?
bardzo często niestety jest tak, że jak nienawidzimy swojej pracy, to niestety się w nią nie angażujemy:-( i szczerze nam wisi, czy pracujemy na rzecz firmy, czy nie... i wydaje mi się, że to jest ta Twoja słabość - nie myślisz o tym, jakie profity możesz przynieść pracodawcy. Chodzi mi o takie sytuacje, kiedy np. handlowiec wyrabia swoje obroty, ale nie robi nic ponadto, aby np. zwiększyć sprzedaż, nie wykazuje żadnej inicjatywy. (znam z autopsji takie nastawienie, przepracowałam 5 lat w firmie, w której nie lubiłam być...)
myślę, że ten diabeł mówi poniekąd o takiej małej manipulacji:-) idziesz w nowe miejsce, do nowych ludzi, tak jak piszesz masz czystą kartę. Wyobraź sobie jak chcesz być postrzegana, jak chcesz, być odbierana/traktowana. Wyobraź sobie swoje cechy charakteru i po prostu kreuj się na nowo... a rycek mieczy i diabełek mówią, o tym, że masz inteligencje i spryt, więc dasz radę stworzyć siebie nową! więc działaj!:-)
być przede wszystkim otwartym na nowe otoczenie, na ludzi, być bardziej przedsiębiorczą, dbać o swoje interesy.
karta mówi, że masz duże możliwości, masz potencjał i ostrzega przed marnotrawieniem go....

Powodzenia!

Gość aksasyena
Napisano

9 denarow taki Jozwiak np. lokuje w znaczeniu bardzo blisko Diabla...

Jesli dzialasz w "handlu" - Diabel i 9 denarow jest droga do sukcesu, ale...

jest to taki, hm, "sukces k#!%y i s%^&$*syna".

Znajdz sobie opis tych kart na Taraka.pl.

Nic dziwnego, ze nie lubisz tej pracy...

Napisano

Poczytałam Tarakę. Trochę mnie olśniło ale poczytałam też inne źródła między innymi Tarot Zwierciadło Duszy Gerda Zieglera i pojęłam o co chodzi w tej 9 denarów:-) Może mam wszelkie atrybuty do awansu i uzyskania korzyści w pracy, tylko czy są to korzyści, których pragnę? Zaczynam robić rzeczy o których kiedyś nawet bym nie pomyślała bo nie pasowały do mnie. Teraz chyba trochę zapominam o tym, co jest dla mnie ważne. Tak szczerze, to powinnam zmienić pracę.

Napisano

Bijesz się z myślami czy to faktycznie coś zmieni czy nie. Takie zniechęcające nastawienie masz, jakbyś poddała się na starcie.

Umiesz dyskutować, odnaleźć się w każdym towarzystwie, dobra riposta. Starasz się dożyć konsekwentnie do celu aczkolwiek często się zdarza, że łapiesz za dużo srok za ogon i to cie rozprasza.

Jesteś zbyt rozsądna :)

Ja to widzę jakoś tak, że bezwarunkowe zaangażowanie się w to co robisz, poświęcanie innych rzeczy dla tej pracy, wybijesz się swoją stanowczością w dążeniu do celu jednocześnie... możesz ugrzęznąć tam na długie lata a nie wiem czy o to ci chodzi?

Podnosić swoje kwalifikacje, przeciągać ludzi na swoja stronę.

Mi się zawsze kojarzy z takim stanem, że wszystko jest na sprzedaż i wszystko można kupić, może ostrzega żebyś nie popadała w taki stan :)