Skocz do zawartości

Powtarzające się motywy w snach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Mam pytanie raczej ogólnikowe: jak mam traktować rzeczy, które stale powtarzają się w moich snach? Nigdy nie przyśnił mi się dwa razy ten sam sen, lecz czasem powtarzają się postaci lub miejsca. Nie ma tego jakoś nadzwyczaj wiele, więc pozwolę sobie je wypisać:

Postaci:

- martwe dzieci. Śnią mi się notorycznie, jak dotąd tylko raz przyśniło mi się żywe dziecko - co prawda było żywe tylko przez chwilę, bo przyszło martwe dziecko i je zabrało, ale było.

- demoniczny pies. W moich snach pojawiał się dość często, olbrzymi, czarny pies z trzema parami czerwonych oczu. Uznaję go za swego rodzaju stróża przed koszmarami, bo czasem rzucał się i zagryzał jakąś postać w śnie, która wydawała mi się niepokojąca. Kiedy był on, sen nie miał prawa zmienić się w koszmar. Pies przestał zjawiać się jakieś pół roku temu, a jego miejsce zajęła dziwna kobieta.

- ta dziwna kobieta... Śniła mi się już olbrzymią ilość razy. Nigdy kogoś takiego nie spotkałam. Jest niewyobrażalnie piękna, zawsze widzę ją w długiej czarnej sukni, a na twarzy ma dziwne tatuaże... Jakby szare i czarne płomienie okalające szczękę i zachodzące na policzki i podbródek. Niestety jednak każdy sen z nią zmienia się w koszmar. Cały czas mnie goni, a im bliżej mnie jest, tym bardziej przypomina... Hmm, grał ktoś w Wiedźmina 1? Taka krzyżówka strzygi z północnicą.

Miejsca:

- stary dworek. Taki niewielkich rozmiarów pałacyk. Otacza go ogród, taki w stylu angielskim, naprzeciwko wejścia do budynku jest stroma skarpa. Za pałacykiem jest las, a w jeglo głębi podłużna łąka ogrodzona płotem. Miałam w tej okolicy bardzo wiele snów. O, a w pałacyku mieszka wysoki, chudy mężczyzna z wąsem, zawsze we fraku i kapeluszu. Jest właścicielem sześciookiego psa i boi się dziwnej kobiety.

- fragment miasta. A konkretnie kawałek jednej ulicy. Od lewej: parking, knajpa o nazwie "Pigeon", pozostałości fundamentów po jakimś budynku, drugi parking i szpital. Naprzeciwko tej ulicy, w odległości jakichś 100-200 metrów znajduje się szeroki most z wielopasową, wielkomiejską drogą. Na razie miałam tam tylko dwa sny, ale spodziewam się, że będzie więcej.

Czy te powtarzające się elementy mogą oznaczać coś specjalnego i powinnam zwracać na nie szczególną uwagę? A jeśli tak - to co mogą znaczyć?

Edytowane przez Miv
Napisano

Kazdy pojawiajacy sie czesto motyw trzeba traktowac powaznie. Moze niekoniecznie jako cos ezoterycznego ale napewno jako wiadomosc od podswiadomisci o naszych lekach i stanie psychicznym czy trudnosciach

Btw

Tobie snia sie martwe dzieci a mnie jeszcze nienarodzone