Administrator Ismer Napisano 16 Stycznia 2016 Administrator Napisano 16 Stycznia 2016 Zamierzam zakupić pewien przedmiot w serwisie aukcyjnym, napaliłam się na niego jak szczerbaty na suchary, bo mi się bardzo podoba i choć chcę go mieć, to jednak nie muszę, nie jest to rzecz pierwszej potrzeby ani nie jest niezbędna. Zapytałam kart, jak przebiegnie licytacja, ze szczególnym uwzględnieniem mojego udziału w niej i oczywiście ceny (bo jeszcze się waham odnośnie maksymalnej ceny, którą mogę dać) i czy kupię ten przedmiot. Tylko AM, bez odwróceń. 9 mieczy Król kielichów 4 mieczy Wynik (czy kupię): Królowa buław Według mnie 9 mieczy pokazuje moje nastawienie - bezwzględna wola zakupu przedmiotu, przy czym wkurza mnie ograniczenie finansowe. De facto zdaję sobie sprawę, że poza pewien pułap cenowy wyjść nie mogę no i narasta we mnie bunt z tego powodu, który gdy się urzeczywistni, może okazać się zgubny, dla mojej kieszeni oczywiście i mogę cierpieć z tego powodu Król kielichów - w tym pytaniu nie oznacza osoby, więc nikt mnie nie wesprze finansowo i w tym wypadku dotyczy sytuacji, a w towarzystwie mieczy może ostrzegać mnie przed tym, bym nie uległa nadmiernym emocjom związanym z licytacją... u mnie ogólnie to w opisie sytuacji pojawia się wtedy, gdy ktoś / coś mnie wspiera, czyli konkretnie zwiastuje pozytywne rozwiązanie sprawy. Ale to towarzystwo mieczy chyba ostrega przed przeholowaniem, żebym za bardzo nie pobłażała swojemu chciejstwu. 4 mieczy jeszcze utwierdza mnie w przekonaniu, bym na trzeźwo, na spokojnie, bez emocji przeanalizowała ile maksymalnie mogę zapłacić i czy jest mi to szczęścia niezbędne a w ogóle abym nabrała zdrowego dystansu do tej sprawy. Wynik: Królowa buław - znów tu nie jako osoba, lecz sytuacja, a ta Królowa u mnie ma pozytywne znaczenie jeśli pytam o powodzenie jakiejś sprawy. No i poza tym jest to ktoś / coś widocznego, z przytupem, z ekspozycją, więc też może wskazywać na to, że cena zakupu będzie wysoka, zbyt wysoka w stosunku do faktycznej wartości przedmiotu. Wywnioskowałam z tego, że jeśli przedmiot kupię (a myślę, że tak) to słono zapłacę (mimo iż nie ma tu monet), co wynika z obu mieczy: 9 pokazuje przemożną chęć zakupu, a 4 ostrzega że nie powinnam się kierować emocjami, bo jeśli pojadę na fali, to potem będzie bolało Cytuj
adivino Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Nie wiem jak to jest z wróżeniem z samych AM...zresztą chyba pierwszy raz się z tym spotykam i pytanie raczej powinno brzmieć, czy uda ci się kupić (jeśli zrobisz wszystko, na co możesz sobie pozwolić)...bo królowa buław może tu mówić o powodzeniu..że kupisz go i sądzę, że nie wydasz dużo, ale też no właśnie - czy kupię - czyli twoja decyzja, królowa buław jako ty, do której należy decyzja. :-) Cytuj
Administrator Ismer Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Administrator Napisano 16 Stycznia 2016 A bo widzisz, ja mam inne podejście do tarota niż ogół. Dla mnie AW służą do większych rzeczy, takich życiowych spraw, na duperele wystarczą mi małe, praktyka mnie w tym utwierdziła. Te 3 pierwsze karty są czytane w powiązaniu z wynikiem a jednocześnie same mają opisać przebieg nie tyle samej licytacji co proces podejmowania decyzji (no nie wiem jak to ująć) bo waham się, czy wziąć udział w tej licytacji, gdyż zdaję sobie sprawę, że rzecz tanio nie pójdzie. A że mam skłonności rzucać czasami wszystko na jedną szalę (no cóż, odzywają się geny pradziadka) to mogę bardzo mocno naruszyć domowy budżet. Często te skłonności mogę poskromić ale zdarza się, że mi coś odjedzie i wtedy koniec, klapki na oczy i wio! Jasne jest, że decyzja należy tylko do mnie (no, gdyby domownicy wiedzieli...) więc dlatego nie biorę tego znaczenia Królowej, tylko jej znaczenie sytuacyjne. Ale pocieszyłeś mnie, może nie będzie to tak strasznie drogo, jak przewiduje to mój czarny scenariusz Cytuj
Gość Bethany Napisano 16 Stycznia 2016 Napisano 16 Stycznia 2016 Jak emocje odłożysz na bok i podejdziesz na spokojnie, to kupisz. Buławiana to aktywna kobieta, ma co chce . Powodzenia! Cytuj
Maestro Inez2503 Napisano 16 Stycznia 2016 Maestro Napisano 16 Stycznia 2016 Szkoda, ze nie z całej talii.. Mozliwe, że jednak jakiś facet Cię zniechęci do tego zakupu, każe Ci odłożyć i w efekcie zakupu dokona kobieta. Cytuj
Administrator Ismer Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Administrator Napisano 16 Stycznia 2016 Inez, facet na pewno mnie nie zniechęci, bo żaden (z rodziny) o tym nie wie, iż chcę licytować, no chyba że ta osoba, co podbija cenę jest facetem i tak podbije, że ja się tylko w kapciach zostanę Kobieta zaś, no też możliwe, że kupi to kobitka, ale tego nie zweryfikuję, bo nie ma tam wyszczególnionych danych Mogę tylko zweryfikować rezultat (kupiłam czy nie) i cenę końcową oraz określić jak się to ma do mojej kieszeni. I jeszcze się namyślam, bo naprawdę mogę umoczyć tyłek. A z drugiej strony korci mnie, kurde, już się żyłka odezwała... Cytuj
Gość Euterpe Napisano 17 Stycznia 2016 Napisano 17 Stycznia 2016 kiedy chcesz zweryfikować? 9 mieczy + król kielichów - dość często, może nawet obsesyjnie myślisz o tej rzeczy 4 mieczy - spokój, ale też większe prawdopodobieństwo, że tego nie kupisz królowa buław - na "napaleniu się" na ten produkt pewnie się skończy, może i zawalczysz ostateczny wynik: raczej tego nie kupisz Cytuj
Administrator Ismer Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Administrator Napisano 17 Stycznia 2016 Weryfka tutaj to do 3 miesięcy. A licytacje nie trwają aż tyle ;p - skończy się i jest wynik - za parę dni. Euterpe, zawalczę, ale nie sądzę abym to kupiła, nie dlatego, że brak mi ochoty do walki tylko dlatego, że brak środków, cena już jest spora jak dla mnie. Obsesja raczej nie, choć przedmiot mi się bardzo podoba, lecz rozsądek tli się gdzieś w tle (jeszcze...) Tak sobie teraz myślę, że przy mieczach nie powinnam mieć złudzeń, bardzo chciałabym, aby Królowa pozytywnie zakończyła sprawę, lecz rozpatruję całość - ona nie jest wyrwana z kontekstu, tylko jest wynikiem czytanym w połączeniu z tymi trzema kartami wyżej, a one jednak optymizmem nie napawają Cytuj
afercia Napisano 17 Stycznia 2016 Napisano 17 Stycznia 2016 9 mieczy Król kielichów 4 mieczy Wynik (czy kupię): Królowa buław Średnio, oprócz królowej która się napala ale i wypala szybko. Mało karty mało kupujące. Wszystkie raczej są takie hm jakby trochę było Ci smutno. Mało ruchu jak na licytację. Jestem na nie niestety chociaż trzymam kciuki bo kilka razy kupiłam świetne rzeczy za grosze na licytacjach Cytuj
Administrator Ismer Napisano 17 Stycznia 2016 Autor Administrator Napisano 17 Stycznia 2016 Afercia, to raczej nie będą grosze Początkowy buławny optymizm zdechł, nie w tym towarzystwie, te miecze go załatwiły; drętwa noga jestem, bo mi miecze zawsze mówią o czymś bardziej lub mniej nieprzyjemnym, a nawet jak się sprawa dobrze zakończy to pozostaje jakiś żal, swąd, niedosyt, jakaś łyżka dziegciu w beczce miodu... Chyba Król emocji postarał się o przyćmienie logiki i rozsądku przy początkowej interpretacji, bo teraz, na chłodno, po rozważeniu tych kart jestem na nie - raczej nie kupię tego. Cytuj
Grahanka Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 9 mieczy Król kielichów 4 mieczy Wszytkie trzy karty kojarzą mi się z zastojem: 9 mieczy to bezradność, prawdopodonie cena tak wywinduje, że nie zdążysz zrobić żadnego ruchu. Totalnie zniechęcenie do działania. Król kielichów - on w ogóle jest bezczynny, w połaczeniu z 4 mieczy, usiądziesz na kanapie i będziesz studzić emocje. Wynik (czy kupię): Królowa buław Wynik licytacji wytrąci Cie z równowagi, królowa buław ma wypieki na twarzy. W przypływie emocji może kupisz coś zupełnie innego? (taki nieplanowany zakup na pocieszenie ). Jeżeli faktycznie kupisz ten przedmiot to za znacznie większą sumę niż planujesz. Jawiąc się w królowej buław dopniesz swego, a 9 mieczy to decyzja, która poniesie ze sobą fatalne skutki wypłukanego portfela lub wzerowanego konta. Jedna decyzja pociągnie za sobą konsekwencje i spowoduje, że przestaniesz myśleć pozytywnie, a zaczniesz się umartwiać, co ja zrobiłam. Bardziej obstawiam pierwsze rozwiązanie. Powodzenia! PS Raz tez się napaliłam, przedmiot byłby mój, gdybym nie zapomniała o licytacji, po prostu się zagapiłam Cytuj
Gość befimaka Napisano 18 Stycznia 2016 Napisano 18 Stycznia 2016 9 mieczyKról kielichów 4 mieczy Wynik (czy kupię): Królowa buław Do licytacji przystąpiłaś w poczuciu winy i bez wiary w to, że wygrasz (9 mieczy). Król kielichów mówi o Twoim poddaniu się temu, co nastąpi w czasie licytacji, a wygraną lub przegraną przyjmiesz tak samo spokojnie. 4 mieczy pokazuje Twoje planowanie, jak przeprowadzić tę licytację, żeby nie dać się wpędzić w sytuację bez wyjścia. Królowa buław pokazuje, że będziesz umiała pociągnąć licytację do momentu, w którym jeszcze nie poczujesz, że przepłacasz. Czyli wygrasz zarówno w momencie wygranej licytacji, jak i przegranej, bo nie poczujesz się, że zapłaciłaś ponad swoje możliwości. Cytuj
Administrator Ismer Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Administrator Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Przedmiotu nie kupiłam. Dałam cenę maksymalną - na takim poziomie na jaki mogłam sobie pozwolić, ale ktoś dał więcej. Rzecz poszła za 130 $ ale nie wiem jakiego maksa ustawił ten ktoś, bo przebitka idzie automatycznie tylko do odpowiedniej wysokości ponad poprzednią ofertę, mógł więc dać tak 150 jak i 500 $. Moja reakcja: no, rozczarowana byłam, a przez chwilę i zła ale, o dziwo, bardzo szybko mi przeszło i nie żałuję, że śliczność nie jest moją własnością, przeszłam nad tym do porządku dziennego i to samoczynnie. Dla porównania: kiedyś ktoś sprzątnął mi sprzed nosa wymarzone karty i tego długo nie mogłam przeboleć, a tu nic - krótki żal i powrót do normy Grahanka ma rację, że gdybym kupiła go - to za sumę większą niż planowałam, bo mam czasami żyłkę hazardzisty... Ale po przeanalizowaniu kart ochłodłam i postawiłam na rozsądek, czyli emocje i żyłka w kieszeń, daję tylko tyle ile mogę. Befimaka: pierwsze się nie zgadza tylko co do 9 mieczy, a reszta jak najbardziej Dziękuję wszystkim za naprawdę cenne spostrzeżenia każde z nich wniosło coś do mojego tarotowego świata edit: zapomniałam dodać, że wartość tej rzeczy na poziomie materialnym to ok. 10 góra 15 $, natomiast wartość użytkowa / emocjonalna to sprawa indywidualna, ja dałam tyle ile wolnej kasy miałam, czyli "wszystko" - a i tak było to za mało. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Ismer Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi