Skocz do zawartości

Ząb

Grahanka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Słuchajcie, wypadła mi plomba, kilka miesięcy temu zakładana.

Nie wiem czy uda to się naprawić, zastanawiam się nad wyrwaniem tego zęba.

Wizytę mam w najbliższy piątek, jeśli wyrwę święta będą do bani. Już na tym etapie boli mnie ucho.

Pytanie do kart:

Jakie będą losy mojego zęba u dentysty w piątek?

XIII Śmierć/ 4 pałki/ 5 kielichów

(tło: XVI Wieża/ 8 pałek/ XI Sprawiedliwość)

Śmierć - usunięcie, 4 pałki - ząb, 5 kielichów - ból i strata.

Sprawiedliowść mówi o wyrwaniu w znieczuleniu (zakryte oczy).

Nie chce mi się wierzyć, że stomatolog zaproponuje usunięcie.

Czy ktoś widzi tu ratunek dla mojego zęba?

Gość befimaka
Napisano

Te karty są tak jednoznaczne, że aż się zastanawiam, czy nie są przypadkiem antyżyczeniówką, tzn. pokazują wszystkie Twoje obawy i to, czego nie chcesz.

Napisano

Dziękuję Befimako, bardzo możliwe, że to moje emocje.

Pierwsza myśl na widok kart, to obraz obecnej sytuacji: Śmierć - jako pierwsza mówi o wypadnięciu plomby (na mojej karcie 4 pałki stoją pionowo a na środku budynek, patrząc na nią, widzę ściany zęba i wypełnienie plombą), 5 kielichów to mój ból ucha i obawy przed wyrwaniem. Gdyby Śmierć była ostatnia, to byłby już definitywny koniec dla tego zęba. Weryfikacja w pt

Gość befimaka
Napisano

Tak jeszcze pomyślałam, że kielichy na końcu mogą pokazywać niebezpieczeństwo ropy w okolicach tego zęba. I może wyleczenie tego stanu zapalnego pozwoli na uratowanie zęba?

Napisano

Jakie będą losy mojego zęba u dentysty w piątek?

XIII Śmierć/ 4 pałki/ 5 kielichów

(tło: XVI Wieża/ 8 pałek/ XI Sprawiedliwość)

Śmierć/Wieża- Coś jakiś czas temu się ukryszyło, po czym gwałtowanie wypadło(dziura w zębie---plomba----wypadniecie plomby). IV pałek/8 pałek- szybka wizyta i Twoja pewność że jak nic zerwa trzeba bedzie rwać bo tak będzie najlepiej. VIII pałek- to pośpiech, masa spraw na głowie, święta idą, a tu jeszcze z zębem problem( jakby Ci wszystko na raz na głowe spadło) V kielichów/Sprawka- fizyczne pozbycie się problematycznego zęba, dosłowne "wyrwanie go z gruntu z którym jest stale związany" Sprawka zaś, to Twoje założenie że długodystansowo- tak będzie dla Ciebie lepiej(niżli założenie kolejnej plomby) Tak jakbyś w głowie przekalkulowała, że kolejna plomba może za jakiś czas wypaść, a tak raz na zawsze problem będziesz mieć z głowy.

Też karty widzę jako życzeniówkę, jesteś nastawiona na pożegnanie z zębem, i tak pewnie byłoby najkorzystniej dla Ciebie, ale mimo wszystko szkoda zęba.

Trzymam kciuki za odratowanie zęba ;)

Napisano

Narratorko, nie taki straszny ten Twój zębowy horror ;--) Dziękuję, czuję sie pocieszona :-D

Dziś na te karty patrzę lżej, 8 buław w tle to przecież borowanie, oj chyba jednak uratuje ten ząb ;--)

Najbardziej sie obawiam, tego, że po wyrwaniu zęby mi się poprzesuwają ;--)

Bólu sie nie boją, nigdy nie biorę znieczulenia, ale przy wyrywaniu by się nie obyło.

Dam znać co i jak, "do usłyszenia"...

Napisano

Zab bedzie albo wyrwany, albo raczej jak sadze zatruty i wypelniony.

Zachowasz zeba ale bedzie martwy.

Problem przesuniecia (sama mam taki problem) zalatwisz ale skoro juz zab boli (?) to bedzie ciezko odratowac -to tak poza kartami.

Napisano

Myślę że będzie tu uśmiercenie zęba, czyli leczenie kanałowe. Zęba zapewne zachowasz, ale będzie on już martwy. Wyrwanie to ostateczność. Przy 5 pucharów może byc tam ropa.

Mam nadzieje ze zęba zachowasz.

Napisano
Zab bedzie albo wyrwany, albo raczej jak sadze zatruty i wypelniony.

Zachowasz zeba ale bedzie martwy.

Tym bardziej, że karty sumują się do Koła Fortuny. Czyli może to właśnie sugerować, że wszystko skończy się dobrze. Ząb będzie, ale martwy.

• Maestro
Napisano

Uważam, że może być leczenie kanałowe.

Napisano

Weryfikacja:

Jestem rozczarowana. Stomatolog uważa, że ząb jest czysty i wszystko ok. Założyła tymczasowy opatrunek. Sugeruje, że ból ucha może promieniować od innego zęba. Jestem umówiona na kolejny termin po świętach i będzie nowa plomba.

Moje odczucia:

- ucho boli, bo nerwy zęba zostały odsłonięte,

- pani spieszyła się na przerwę świąteczną.

Jak wyszłam byłam w szoku i długo nie mogłam dojść do siebie. Potem wzięła mnie złość.

To na tyle.

Dziękuję za pomoc.

• Lubię to! 1
  • Maestro
Napisano
Weryfikacja:

Jestem rozczarowana. Stomatolog uważa, że ząb jest czysty i wszystko ok. Założyła tymczasowy opatrunek. Sugeruje, że ból ucha może promieniować od innego zęba. Jestem umówiona na kolejny termin po świętach i będzie nowa plomba.

Moje odczucia:

- ucho boli, bo nerwy zęba zostały odsłonięte,

- pani spieszyła się na przerwę świąteczną.

Jak wyszłam byłam w szoku i długo nie mogłam dojść do siebie. Potem wzięła mnie złość.

To na tyle.

Dziękuję za pomoc.

Mi niedawno ukruszył się kawałek plomby w 6-tce na dole. Zaczynało pobolewać mnie gardło, pani stomatolog ząb naprawiła, ale po jakims czasie bol gardła sie nasilił. Okazało się, że to od 8-ki, bo potem mi dziąsło spuchło i zdecydowałam się na antybiotyk. Może faktycznie inny ząb? Albo Twoja dentystka nie zauważyła ubytku obok, co ja też przechodziłam..

Napisano

Chodzi o ząb górny, a podobno zęby uszne najczęściej są na dole.

Ona twierdzi, że wszystkie zęby są zdrowe. Tymczasowy opatrunek ma na celu obserwację.

Gość befimaka
Napisano

Szkoda, że nie dostałaś skierowania na prześwietlenie, bo taki promieniujący ból nie jest czymś normalnym. A ból, który odczuwasz, jest ciągły czy pulsujący?

Napisano

Ona ma w gabinecie nowoczesny sprzęt ze zdjęciem cyfrowym RVG, gdzie do uzyskania obrazu używany jest czujnik elektroniczny.

Tak, jak napisałam wyżej, w moim odczuciu, zostałam potraktowana po macoszemu. Uważam, że ból jest efektem obnażonych nerwów, ponieważ ucho zaczęło mnie boleć, gdy plomba spadła, a wcześniej gdy była zakładana, przy borowaniu, ból ucha był zatrważający (znieczulenia nie brałam, bo nie wiedziałam, że tak może boleć ;--)).

Gość befimaka
Napisano

W tej sytuacji to raczej dobrze, że założyła Ci opatrunek, bo można go łatwo wyjąć, gdyby zaczął się stan zapalny. A gdyby założyła plombę, to stan zapalny mógłby się szybko rozwinąć. Widocznie ten Twój ząb jest obecnie bardzo niepewny.

Szkoda jednak, że lekarka nie wyjaśniła Ci wszystkiego, tylko potraktowała tak, że poczułaś się zlekceważona. Tak nie powinno być.

Napisano

Grahanko ja tak napiszę bez odnoszenia do kart. Nawet jak ząb jest popsuty, martwy lub trzeba usunąć nerw to nie znaczy, że trzeba go wyrwać. Mi 15 lat temu zrobiła się zgorzel w 4 na dole. Dwóch dentystów z super nowoczesnym sprzętem nie chciało go robić tylko wyrywać i mój były szef polecił mi swojego dentystę. Koleś jak na gabinet miał warunki spartańskie ale 40 letnia praktykę w leczeniu zębów. Robił mi go w sensie czyścił, zakładał opatrunek chyba z 4 albo 5 razy, a potem na moich korzeniach odbudował sztuczny. Ząb nie boli i stoi od 15 lat , więc może poszukaj innego stomatologa, który nie bazuje na sprzęcie ale na doświadczeniu i wiedzy.