BiaMist Napisano 10 Lipca 2016 Napisano 10 Lipca 2016 Mam problem zastanawiam się nad podjęciem studiów pielęgniarskich. Mam 31 lat i chciałabym w końcu spełnić swoje marzenie. Studia pielęgniarskie można zrobić tylko w trybie stacjonarnym czyli dziennie. Mam dylemat bo nie wiem czy podołam. Ja studia dziennie i jak sobie poradzę finansowo. Pytanie: Czy podjąć studia pielęgniarskie. 1- O to chodzi 2-to jest przeciw 3-To jest za 4-Wynik 1. 5 Mieczy 2. 2 Monet 3. 4 Mieczy 4. 9Monet + Karta dodatkowa -6 buław 5 mieczy karta która przedstawia istotę problemu i Moje leki i obawy odnośnie podjęcia studiów. Lek czy podołam czy dam rade. Czy dam rade. To jest przeciw 2 monet ja interpretuje to jako niezdecydowanie a także obawy finansowe. Może być ciężko finansowo. To jest za 4 mieczy nie wiem jak zinterpretować ta kartę w tym rozkładzie. Ta karta w mojej wiedzy mówi o niechęci do kontaktów ze światem, izolacji, wycofaniu, samotności, o potrzebie wypoczynku, zastoju, marazmie. Wynik jako 9 monet i tu uważam, że wynik będzie pozytywny czyli warto iść a karta 6 buław utwierdziła mnie w tym. Jednak chciałabym prosić o pomoc w interpretacji bo może ja źle odczytuje karty i nie widzę wszystkiego. Cytuj
Maestro Inez2503 Napisano 11 Lipca 2016 Maestro Napisano 11 Lipca 2016 Te studia mogą byc tzw. pyrrusowym zwycięstwem. Tzn. może to być papierek bez żadnych gratyfikacji z tego tytułu w postaci wyższych zarobków. Przeciw jest problem z godzeniem nauki z pracą zawodową, za przemawia fakt, ze może będziesz łatwiej otrzymywać urlopy szkoleniowe. Na wyniku masz podjęcie studiów, ale jak mówiłam, większych korzyści Ci nie przyniosą. Cytuj
silver Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Najpierw napiszę jako pielęgniarka. Wiem, co ma na myśli Inez. Musisz mieć świadomość tego, że oprócz wdzięczności nielicznych pacjentów oraz satysfakcji z samorozwoju zawodowego nie ma w pielęgniarstwie więcej pozytywów. Praca jest bardzo ciężka, niewdzięczna, zmianowa, obarczona niewiarygodnym stresem spowodowanym szybkością pracy bardzo odpowiedzialnej. Mogłabym przytoczyć liczne historie po, których włos się na głowie jeży. Aby się utrzymać trzeba pracować na dwa etaty. Jeden etat to ok. 1800 zł po studiach i dwu letniej specjalizacji, którą również trzeba zapłacić samemu i zorganizować czas bez urlopu szkoleniowego. Koszt specjalizacji ok. 5 tyś zł. Zastanów się dobrze nad studiami, chyba, że zamierzasz emigrować to taką sytuację polecam. Mam wiele koleżanek, w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Norwegii, które chwalą pracę i zarobki. Teraz napiszę co mówią karty: 5 Mieczy- przyjrzyj się sprawie jeszcze raz, głębiej przemyśl, policz koszty, zrób analizę SWOT, Przeciw: 2 Pucharów- Twoje idylliczne podejście, Za: 4 Mieczy- może będziesz miała więcej wolnego na naukę Wynik: Studia podejmiesz. Gdybyś coś chciała dopytać to służę pomocą. Pozdrawiam 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi