Skocz do zawartości

Języki Magiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cordeli
Napisano

Witam,

czy znacie może jakieś języki magiczne, których można by wykorzystywać w zaklęciach.

Wiem jedynie o enochiańskim, futhrak (choć o nim nie wiem prawie nic), łacinie i tym jak przerosła mocą i tym, że podobno jawi się w zbiorowej świadomości jako język, który ma dużą siłę, grecki, hebrajski i chyba to wszystko. Chodzi mi głównie o przykłady takich języków i tego jak można je stosować i jak można się ich uczyć. Słyszałam też kiedyś o języku diabła - jako sztuczny język i pomieszanie, greckiego, hebrajskiego, łaciny, aramejskiego... ale o nim też za dużo nie wiem. Polecacie jakieś książki, które trochę mnie wyszkolą w tym temacie?

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Możesz używać w zaklęciach nawet zwykłego polskiego. Najlepiej jako rymowany wiersz.

Futhark to nie język tylko nazwa alfabetu, jest tego kilka odmian-starszy, młodszy, futhork itp. Języki dla nich to oczywiście języki germańskie.

Z innych języków stworzonych na potrzeby magiczne przypominam sobie język ouraniczny.

Wybierz sobie najpierw jakiś jeden język, i szukaj.

Dla enochiańskiego- casaubon Johna Dee, Magia enochiańska Lon Milo DuQette. Ale enochia raczej nie jest dla początkujących.

Ouraniczny- jest tylko słownik na necie, możesz go wykorzystywać jak chcesz.

Hebrajski- są lekcje hebrajskiego, gramatyki, słowniki, gematryczne kalkulatory, szukaj materiałów o magii kabalistycznej, bo i taką żydzi uprawiali.

Ogólnie szukaj akademickich książek i artykułów na temat magii dawnych ludów które mówiły językiem który cię interesuje.

Polecam na początek nauki nordycki, np tu https://notendur.hi.is/haukurth/norse/ ze względu na spokrewnienie z niemieckim i angielskim, więc brzmieniowo będzie ci łatwiej się tego nauczyć niż hebrajskiego gdzie nie ma samogłosek.

Jeśli znasz angielski to znajdziesz dużo wartościowych materiałów na necie.

Edytowane przez Perdo
Gość Cordeli
Napisano

Z angielskim nie ma najmniejszego problemu. Co do enochiańskiego to nie jestem bardzo przekonana i ogólnie co do całego tego systemu.

Reszta za to brzmi interesująco, na pewno popatrzę, dzięki!

Gość User2
Napisano

Księga Świętej Magii Abramelina w sposób dosadny, lecz zarazem zwięzły i bardzo precyzyjny opisuje kwestię "języków magicznych" co słuszne a co nie. To co tam napisał w omawianym tu temacie stanowi podstawę mych czynów w magii wysokiej.

W tej chwili dokładnie nie pamiętam, w którym miejscu opisuje tą kwestię, lecz wydaje mi się, iż gdzieś w rozdziale drugim.

Niezależnie od tego czy chcesz tylko o językach się dowiedzieć czy nie, to polecam całość do zaznajomienia się ja sam mi się nie chce bezmyślnie powielać to co on w bardzo ładnym języku ocenił i wyjaśnił.

• 1 rok później...
Napisano

Myślę, że warto korzystać z poszukiwań poetyckich pierwszych letrystów. Polecam bardzo ciekawe koncepcje Isidore'a Isou. Te specyficzne wiersze (lettrie) jako konstrukcje czysto formalne, oderwane od semantycznych kontekstów, pod wieloma względami przypominają pierwotne zaklęcia. Z mojej perspektywy usadowienie dźwięku w konkretnej emocji posiada ogromny walor w pracy ze Sztuką. Można dzięki temu uzyskać ten pierwotny udział w dziele tworzenia, czy choćby wyznaczania (lub przekraczania) granic pomiędzy światem zjawisk, a światem pojęć (nie bez powodu w biblijnym hebrajskim na określenie języka, a jednocześnie słów takich jak granica, używa się tego samego słowa - Safah), co - toutes proportions gardees - Adam podczas wykonywania zadania nazwania otaczającej go rzeczywistości. Przy pracy nad językiem magicznym warto ponadto zapoznać się z dorobkiem i koncepcjami takich artystów jak np. Bob Cobbing, czy Henri Chopin. Długo by zresztą opowiadać, wystarczy rzucić okiem:

https://youtu.be/RlbO5mhMF4Q