Skocz do zawartości

Jakie to czasy?

Azbest

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W pytaniu o tło historyczne/czasy w 2 osobnych rozkładach wypadły mi takie karty.

1. Pustelnik, 9 buław, Słońce

Tutaj nasuwają mi się na myśl jakieś naprawdę wczesne czasy...

2. Cesarz, 2 buław

Cesarstwo, które obejmowało duże tereny, zastanawiano się w nim co robić dalej - jakie tereny podbijać dalej, czy nie zmienić polityki itd.

Napisano

1. średniowiecze

2. dlaczego nie dociągnełaś po 2 kijach? to karta brama... kolejna karta, by wiele dopowiedziała...

a i zaraz może admin przylecieć...:P-

• Lubię to! 1
Napisano

Nie wiedziałam. Nie jest jeszcze za późno? Jeżeli bym położyła znowu karty i dopytała o 2 buław?

Dlaczego? Przecież starałam się to zinterpretować :P

Gość SooYoung
Napisano

Sama 2 buław też nam dużo mówi. Przeważnie na tej karcie mamy postać stającą na balkonie i patrzącą na morze (w wersji talii RW) - czyli mowa o terenach nadmorskich, mamy statek czyli kraj który handlował drogą morską, także podbijał i odkrywał - patrz Portugalia, księstwo Wenecji czy swego czasu Bizancjum, ale i Chiny.

Szukamy więc kraju nadmorskiego gdzie władzę miał Cesarz.

PS. Wiem że 2 buław w zależności od talii ma różne obrazki, ale kiedy mam wątpliwości i chcę uzyskać od kart podpowiedź to opieram się wtedy na rysunkach z kart w talii Rider-Waite'a.

Napisano

U mnie wygląda to tak:

gilded_tarot_bulawy.JPG

Ale czy buławy nie są przypisane żywiołowi ognia? U mnie królowa kielichów jest właśnie taką postacią, która stoi na balkonie. 2 kielichów przedstawia człowieka na brzegu patrzącego na statek.

Myślałam o Bizancjum właśnie. No i każde cesarstwo ma dostęp do morza jednak :P

Ja szukam znaczenia w kartach, które się kładzie, ponieważ to w końcu ta talia pokazuje nam odpowiedź ;)

Sama na pierwszy rzut oka szukam odpowiedzi patrząc na symbolikę obrazów.

Napisano

1.

Pustelnik/ 9 buław/ Słonce

Średniowiecze

2.

360_-_Modern-Medieval_-_Stabe_02.jpg360_-_Spiral_-_Stabe_02.jpg360_-_Traumzeit_-_Stabe_02.jpg

2 buław z Cesarzem - kojarzy mi się najbardziej z Kopernikiem (XIV/ XV w.), a także z Kolumbem.

Sama karta 2 pałek pokazuje krzesiwo i ogień (buławy to też żywioł ognia).

• Lubię to! 1
Napisano

Mi sie drugie karty troche z renesansem skojarzyły...:o

Cesarz nie musi wskazywać konkretnie na faceta, lecz na stabilną sytuacje...czasy

Gość SooYoung
Napisano
U mnie wygląda to tak:

gilded_tarot_bulawy.JPG

Ale czy buławy nie są przypisane żywiołowi ognia? U mnie królowa kielichów jest właśnie taką postacią, która stoi na balkonie. 2 kielichów przedstawia człowieka na brzegu patrzącego na statek.

Myślałam o Bizancjum właśnie. No i każde cesarstwo ma dostęp do morza jednak :P

Ja szukam znaczenia w kartach, które się kładzie, ponieważ to w końcu ta talia pokazuje nam odpowiedź ;)

Sama na pierwszy rzut oka szukam odpowiedzi patrząc na symbolikę obrazów.

Ok :)

Dobry trop z Bizancjum.

Pytasz o czasy a nie o żywioł ;) i karty pokazują Ci obrazy mówiące o czasie, trzymamy się więc pytania.

Ogień był wtedy wszędzie - wojny, pożary więc to żaden trop, bo każde państwo to przechodziło, a i każdy czas w to obfitował. Dopiero ostatnie 70 lat to czas spokoju w Europie.

Na twojej talii 2 buław pokazuje wędrowca i dwie drogi, czyli niewielka podpowiedź, ale sam styl talii wskazuje na późne średniowiecze (XIV-XV wiek) a na niektórych rysunkach nawet na Renesans (XVI wiek). Można poszukać w tym kierunku :)

Azbest, czy szukasz swojej poprzedniej reinkarnacji?

Mamy na forum rozkład na ten temat - http://www.ezoforum.pl/przykladowe-rozklady-karmiczne/48891-rozklad-poprzednie-wcielenie.html