Azbest Napisano 26 Sierpnia 2016 Napisano 26 Sierpnia 2016 W pytaniu o tło historyczne/czasy w 2 osobnych rozkładach wypadły mi takie karty. 1. Pustelnik, 9 buław, Słońce Tutaj nasuwają mi się na myśl jakieś naprawdę wczesne czasy... 2. Cesarz, 2 buław Cesarstwo, które obejmowało duże tereny, zastanawiano się w nim co robić dalej - jakie tereny podbijać dalej, czy nie zmienić polityki itd. Cytuj
Arcan Napisano 27 Sierpnia 2016 Napisano 27 Sierpnia 2016 1. średniowiecze 2. dlaczego nie dociągnełaś po 2 kijach? to karta brama... kolejna karta, by wiele dopowiedziała... a i zaraz może admin przylecieć...- 1 Cytuj
Azbest Napisano 27 Sierpnia 2016 Autor Napisano 27 Sierpnia 2016 Nie wiedziałam. Nie jest jeszcze za późno? Jeżeli bym położyła znowu karty i dopytała o 2 buław? Dlaczego? Przecież starałam się to zinterpretować Cytuj
Gość SooYoung Napisano 28 Sierpnia 2016 Napisano 28 Sierpnia 2016 Sama 2 buław też nam dużo mówi. Przeważnie na tej karcie mamy postać stającą na balkonie i patrzącą na morze (w wersji talii RW) - czyli mowa o terenach nadmorskich, mamy statek czyli kraj który handlował drogą morską, także podbijał i odkrywał - patrz Portugalia, księstwo Wenecji czy swego czasu Bizancjum, ale i Chiny. Szukamy więc kraju nadmorskiego gdzie władzę miał Cesarz. PS. Wiem że 2 buław w zależności od talii ma różne obrazki, ale kiedy mam wątpliwości i chcę uzyskać od kart podpowiedź to opieram się wtedy na rysunkach z kart w talii Rider-Waite'a. Cytuj
Azbest Napisano 28 Sierpnia 2016 Autor Napisano 28 Sierpnia 2016 U mnie wygląda to tak: Ale czy buławy nie są przypisane żywiołowi ognia? U mnie królowa kielichów jest właśnie taką postacią, która stoi na balkonie. 2 kielichów przedstawia człowieka na brzegu patrzącego na statek. Myślałam o Bizancjum właśnie. No i każde cesarstwo ma dostęp do morza jednak Ja szukam znaczenia w kartach, które się kładzie, ponieważ to w końcu ta talia pokazuje nam odpowiedź Sama na pierwszy rzut oka szukam odpowiedzi patrząc na symbolikę obrazów. Cytuj
Grahanka Napisano 28 Sierpnia 2016 Napisano 28 Sierpnia 2016 1. Pustelnik/ 9 buław/ Słonce Średniowiecze 2. 2 buław z Cesarzem - kojarzy mi się najbardziej z Kopernikiem (XIV/ XV w.), a także z Kolumbem. Sama karta 2 pałek pokazuje krzesiwo i ogień (buławy to też żywioł ognia). 1 Cytuj
Arcan Napisano 28 Sierpnia 2016 Napisano 28 Sierpnia 2016 Mi sie drugie karty troche z renesansem skojarzyły... Cesarz nie musi wskazywać konkretnie na faceta, lecz na stabilną sytuacje...czasy Cytuj
Gość SooYoung Napisano 29 Sierpnia 2016 Napisano 29 Sierpnia 2016 U mnie wygląda to tak: Ale czy buławy nie są przypisane żywiołowi ognia? U mnie królowa kielichów jest właśnie taką postacią, która stoi na balkonie. 2 kielichów przedstawia człowieka na brzegu patrzącego na statek. Myślałam o Bizancjum właśnie. No i każde cesarstwo ma dostęp do morza jednak Ja szukam znaczenia w kartach, które się kładzie, ponieważ to w końcu ta talia pokazuje nam odpowiedź Sama na pierwszy rzut oka szukam odpowiedzi patrząc na symbolikę obrazów. Ok Dobry trop z Bizancjum. Pytasz o czasy a nie o żywioł i karty pokazują Ci obrazy mówiące o czasie, trzymamy się więc pytania. Ogień był wtedy wszędzie - wojny, pożary więc to żaden trop, bo każde państwo to przechodziło, a i każdy czas w to obfitował. Dopiero ostatnie 70 lat to czas spokoju w Europie. Na twojej talii 2 buław pokazuje wędrowca i dwie drogi, czyli niewielka podpowiedź, ale sam styl talii wskazuje na późne średniowiecze (XIV-XV wiek) a na niektórych rysunkach nawet na Renesans (XVI wiek). Można poszukać w tym kierunku Azbest, czy szukasz swojej poprzedniej reinkarnacji? Mamy na forum rozkład na ten temat - http://www.ezoforum.pl/przykladowe-rozklady-karmiczne/48891-rozklad-poprzednie-wcielenie.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi