Skocz do zawartości

Nowa ustawa antyaborcyjna

Inez2503

Rekomendowane odpowiedzi

• Maestro
Napisano

Zadałam kartom pytanie jak się zrealizuje wdrożenie w życie nowej, barbarzyńskiej ustawy antyaborcyjnej..

Umiarkowanie Królowa Kielichów Giermek Buław Rycerz Buław 5 buław Kapłanka

Wydaje mi się, ze proces jej tworzenia sie opóźni, cos tu zalezy od jakiejś kobiety, lub ugrupowania kobiecego, beda jeszcze protesty w tej sprawie i kto wie, ale może (oby!) nie wejdzie ona w zycie...

Napisano

Też mam nadzieję, że nie wejdzie w życie.

A co do kart... tu dużo będzie różnych protestów. Dużo tu zależy od osób, które będą działać w cieniu. Może się w dużym stopniu wszystko rozmyć i jeśli wejdzie w jakimś stopniu w życie to będzie już inaczej wyglądać niż projekt zakładał... ale czy na lepsze czy gorsze trudno powiedzieć. Tu osoby, których nie widać będą miały decydujący wpływ.

Napisano

to tak jakby grupa ludzi działała przeciwko...

mam nadzieję, że kapłanka wszystko wydłuży i nic z tego nie wyjdzie...

też mam nadzieję, że nie wejdzie w życie...

Napisano

Moim zdaniem przeciągnie się to w czasie i będzie się to wiązało ze zdecydowanym działaniem kobiet. Umiarkowanie może mówić o tym, że jednak nic się nie zmieni w tej kwestii a Kapłanka, że górę wezmą względy dobra kobiety.

Napisano

Umiarkowanie Królowa Kielichów Giermek Buław Rycerz Buław 5 buław Kapłanka

Umiarkowanie, to projekt złożony w sejmie. Narazie tylko leży, czeka.

Królowa Kielichów- to ugrupowania kobiece, protesty, wszelkie organizacje którym ustawa z oczywistych przyczyn nieodpowiada.

Giermek buław- II strona barykady, osoby które są za nowelizacją ochorny życia poczętego

Rycerz buław ściera Królową z giermkiem, opóżni wacatio legis

V buław- to wszelkie manifestacje, wyrażone niezadowolenie opinii publicznej. Skojarzyło mi się z takimi poważnymi manifestacjami, gdzie policja uspokaja ludzi. Dużo emocji

Kapłanka- wybacz, ale moją pierwszą myślą było podpisanie aktów pod osłoną nocy. Kiedy ludzie będą na ulicach skandować niezadowolenie, ustawodawca w tajemnicy podpisze ustawę, i rozegra to w tak "konstytucyjny" sposób jak to miało miejsce z wyrokiem TK.

Swoją drogą, kapłanka nasuneła mi także myśl, że tak rażące obostrzenia co do odpowiedzialności karnej za przerwanie ciąży mają na celu odsunięcie opinii publicznej od innego ważnego problemu. V buław- zrobienie przysłowiowego dymu, by coś ukryć.

Kwestii absurdu projektu nawet nie podejme, jednak zakładanie klasyfikacji winy za przerwanie ciąży uznaje po prostu za ugodzenie w podstawowe wolności osobiste.

Napisano

Umiarkowanie od razu opóźnia proces. Kolejne karty to wszystkie strony sytuacji, wojna się dopiero zacznie. Uważam, że nowa ustawa wejdzie, ale po zmianach. Będzie mniej rygorystycznie niż się zakłada.

Napisano

Hmm, bardzo ciekawe pytanie, i niestety poważna sprawa :/ Jeżeli chodzi o ten rozkład, to powiedziałabym, że Umiarkowanie pokazuje, że się zbiera na jakieś zmiany, rządzący się miotają, ale jest szansa na kompromis. Królowa wyraża stronę żeńską barykady i myślę też, że część lekarzy, którzy mają na uwadze względy kobiet a także ich próby mediacji. Giermek może trochę pokazywać sytuację i obiekt kłótni- dzieci oraz początek, chęć tych zmian ze strony rządzących, ale niestety brak dojrzałego spojrzenia na to. Rycerz to te dynamiczne protesty, też widzę go jako tę egoistyczną drugą stronę, tych za przepchnięciem ustawy, którzy będą o to walczyli (zgrupowania prawicowe?). 5 buław to już w ogóle dym, obie strony są gotowe do obrony racji, ale też mogą być jakieś nieuczciwe zagrywki. Kapłanka to może być zarówno dobry omen dla kobiet, taki duch czuwający nad nami jak i jej ciemna strona- dewocja, kobiety stające przeciwko kobietom, nie rozumiejące ich trudnej sytuacji i jakby wyczerpanie i wycofanie się.

Hmm, z tych kart myślę, że na pewno nie przejdzie im tak łatwo, będzie masa, MASA burz i protestów, ale obawiam się, że mogą bardziej oni wygrać niż my, w sensie, że tak nas przetrzymają, że się wreszcie zmęczymy i zwątpimy, będziemy wolały same w razie czego szukać pomocy niż walczyć z rządem :/ Jedyne co, to że wg. mnie nie wejdzie w takiej formie, jak jest teraz.

Swoją drogą też postawiłam na pytanie, czy ta ustawa wejdzie i wyszło: Rydwan, Śmierć, 9 denarów i Rycerz buław. Dla mnie dwie pierwsze karty pokazują właśnie bardzo mocno zmiany, coś, co odmieni trochę oblicze państwa, zmieni życie ludzi. Wg mnie rządzący będą konsekwentnie parli do celu, mimo wielu protestów i oporów ze strony ludzi. Ale niestety, ze względu na formę pytania skłaniam się do zdania, że mogą odnieść jakiś sukces :(

Napisano (edytowane)

czy ta ustawa wejdzie Rydwan, Śmierć, 9 denarów i Rycerz buław

Niestety są szanse, że może wejść... zbyt bardzo komuś na niej zależy... na szczęście o ile wejdzie to chyba jednak jej forma się zmieni, nie będzie to ich 100% zwycięstwo.

Tu po prostu dwie strony będą walczyć, która będzie silniejsza przeciągnie zwycięstwo na swoją stronę.

Ostatecznie w tym rycku może być słomiany zapał i nie będzie się opłacać wszystkiego stawiać na jedną kartę.

Na pewno widać tu zmiany... ale czy zmiany będą dotyczyć, że wejdzie w zmienionej formie czy to że nie wejdzie trudno powiedzieć. :mysli:

Edytowane przez Yumeko
Napisano

Wydaje mi się, że zmian nie będzie. Protesty kobiet mogą odnieść skutek pozytywny. Kapłanka może i symbolizuje ochronę kobiet, a może po prostu to co wiadomo - że szum wokół projektu jest zasłoną dymną dla CETA i ZUSu i tak naprawdę zniknie tak szybko jak się pojawił.

Napisano

będzie dużo walk zanim zostaną podjęte decyzje, ale na podstawie tych kart , to ja sie obawiam, że wejdzie :(

ja jednak osobiście mam ogromną nadzieję, że nie wejdzie :(

postawcie karty na tą drugą ustawę.

Napisano

Według mnie nie wejdzie ( umiar) kaplanka na końcu kojarzy mi sie z tym ze ta sytuacja ma drugie dno, cos ukrywa . Możliwe ze rząd chce przemycić cos gorszego. Karty pomiędzy , niezły kocioł bedzie

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka