Mana Napisano 28 Września 2016 Napisano 28 Września 2016 (edytowane) Na Październik Jestem sigielką. Praca niby jakaś jest, ale jakby jej nie było ;P 4-9-2 3-5-7 8-1-6 1. Kariera – Cesarz Za dużo nic się nie zmieni na zewnątrz. Może inaczej wewnętrznie będą do tego podchodzić, lepiej się poczuję. 2. Związki – 8 kielichów Będę wyglądać, dalej wyglądać… ale raczej nadal będę singielką. 3. Rodzina – Koło Fortuny Tu może być różnie. Raz lepiej, raz gorzej. 4. Finanse – Arcykapłanka Nadal będę zależna. 5. Zdrowie – as mieczy Znając życie będzie w szeroko pojętej normie. Wizyta u lekarza i tyle. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Będę ich do siebie przyciągać? 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Tu możliwy ruch. Szansa na rozwój. Pewnie dalej będę pisać, tworzyć. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Hm… będę się z czegoś cieszyć? Kierowanie się emocjami. 9. Sukces – król kielichów Hm… czyżby życie w zgodzie ze swymi emocjami i uczuciami. Wypadły: 10 pentakli + Umiarkowanie + 9 buław + 4 buław + Papież, Słońce Po raz pierwszy wypadło mi tyle kart i to najpierw jedne później następna. Koniec jakiegoś etapu, spokój. Arcykapłanka – król kielichów – 8 kielichów Koło – as mieczy – Mag 10 kielichów – Cesarz – 2 buław W środku rozkładu jest as mieczy, jakieś szanse widać, możliwości. Edytowane 28 Września 2016 przez Yumeko Cytuj
Gość Linkinia Napisano 29 Września 2016 Napisano 29 Września 2016 1. Kariera – Cesarz Chyba bez zmian, ale nie będziesz niezadowolona. 2. Związki – 8 kielichów Znam tę kartę, też jako singiel. Niestety jeszcze trochę będziesz musiała poczekać. 3. Rodzina – Koło Fortuny Coś Cię zaskoczy - przyjazd, wiadomość. 4. Finanse – Arcykapłanka Bez zmian, to co jest, to będzie. Może coś dostaniesz od mamy jeszcze. 5. Zdrowie - pominę, nie umiem interpretować zdrowia. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Pojedziesz/pójdziesz do przyjaciółki/przyjaciela w potrzebie lub ktoś przyjedzie do Ciebie. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Będziesz zadowolona - zapowiada się czas twórczy, aktywny, inspirujący. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Nauczysz się czegoś od rodziny. 9. Sukces – król kielichów Coś z emocjami, panem, który jest Ci bliski... nie wiem, jak dokładnie zinterpretować tę kartę, myśląc o sukcesie. Cytuj
Iwka78 Napisano 1 Października 2016 Napisano 1 Października 2016 1. Kariera – Cesarz Cesarz jest stabilny. Zmian nie widać, będzie tak jak jest. To jest chyba tzw. bezpieczna posadka, która nie stawia Ci żadnych wyzwań. 2. Związki – 8 kielichów Niestety nadal nikogo na horyzoncie nie będzie widać. 3. Rodzina – Koło Fortuny Los przyniesie jakąś zmianę w rodzinie. 4. Finanse – Arcykapłanka Może Cię wesprzeć jakaś kobieta. 5. Zdrowie – as mieczy Tu mi się karty kojarzą z chorym gardłem, może jakieś przeziębienie. Może też być pobieranie krwi lub zastrzyk. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Tutaj chyba będziesz wyczekiwała jakiegoś kontaktu, ale chyba nic się takiego nie wydarzy. Dla mnie 2 buław jest bierna. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Możliwe, że wpadniesz na jakiś pomysł. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Dla mnie karta pełni, która mówi, że uświadamiamy sobie, że tak naprawdę wszystko, czego potrzebujemy to już mamy. 9. Sukces – król kielichów król kielichów też odnosi się do pracy twórczych, więc jeżeli zajmujesz się czymś twórczym w pracy lub po pracy, to widać, że w tej sferze coś się zadzieje, tym bardziej, że wcześniej miałaś Maga na rozwój. Król kielichów może też odnosić się do emocji, może się uporasz z czymś, co nie dawało Ci spokoju. Cytuj
Maestro Inez2503 Napisano 8 Października 2016 Maestro Napisano 8 Października 2016 1. Kariera – Cesarz Nie wiem co robisz, gdzie pracujesz, ale wygląda na to jakbyś sama sobie szefowała, ew. masz nad sobą silną osobowość, w kazdym razie na razie bez zmian cokolwiek to by oznaczało 2. Związki – 8 kielichów To takie rozstania i powroty, może kogoś poznasz, ale on Ci zniknie z pola widzenia, dla mnie to takie chwilowe znajomości 3. Rodzina – Koło Fortuny Zmiennie, ale i cos Cię może zaskoczyć, czyjaś ciąża? 4. Finanse – Arcykapłanka bez wielkich zmian, czekasz na swoje 5 minut nadal 5. Zdrowie – as mieczy coś ew. z układem oddechowym, może przeziębienie i kaszel 6. Pomocni ludzie – 2 buław będą na horyzoncie 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Masz spore możliwości ku temu, by się w tej kwestii rozwijać 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Masz sporą wiedzę i umiejętności, widac jakiś sukces 9. Sukces – król kielichów Może poznasz kogoś pod koniec października Wypadły: 10 pentakli + Umiarkowanie + 9 buław + 4 buław + Papież, Słońce Mozliwe, ze karty sugerują, ze za jakiś czas, jeszcze nie teraz, gdzies tak w Skorpionie możesz poznać kogoś, z kim stworzysz coś powazniejszego Arcykapłanka – król kielichów – 8 kielichów Koło – as mieczy – Mag 10 kielichów – Cesarz – 2 buław Nie wiem jak te karty się łączą, czy pierwszy rząd to przeszłosc, środkowy teraźniejszośc, ostatni przyszłośc? Jeśli tak, to karty mówią o wyczekiwaniu przez Ciebie na partnera zyciowego, ale i o niemozności odnalezienia takowego, bo po drodze ciale jakieś porażki i straty emocjonalne, obecnie los szykuje dla Ciebie niespodziankę i faktycznie pojawi się ktoś, kto zagości w Twoim zyciu na dłuzej. Cytuj
Trida Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 1. Kariera – Cesarz Czyżby szykowały się jakieś zmiany? Ja bym powiedziała, ze jakieś dodatkowe pieniążki / obowiązki, w których poczujesz się lepiej. Na pewno stabilnie i hmm… całkiem ok jak na moje oko. 2. Związki – 8 kielichów Nope, nic niestety się tutaj nie wydarzy. Zastanawiam się, czy Ty nie „odchorowywujesz” jakiegoś poprzedniego rozstania. 3. Rodzina – Koło Fortuny Bez rewelacji. Kilka kłotni, kilka miłych spotkań / rozmów. 4. Finanse – Arcykapłanka Stabilnie i możliwe wsparcie kobiety. 5. Zdrowie – as mieczy Przeziębienie, ból gardła. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Przyjaciele jak najbardziej, sporo rozmów. Tak pozytywnie raczej. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Zajmiesz się chyba troszkę bardziej kartami i samorozwojem. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Tutaj do głosu dojdą emocje, kieruj się sercem. Możliwe, że wpadnie Tobie do głowy fajny pomysł, który rozum by zbagatelizował a serce by go brało za pewnik. Słuchaj serca 9. Sukces – król kielichów Albo kogoś poznasz albo karty ponownie stawiają na emocjonalność, uczucia etc. Także – carpe diem i płyń Kart, które wypadły nie ogarniam, do czego to się ma, więc nie interprece. 1 Cytuj
Mana Napisano 8 Października 2016 Autor Napisano 8 Października 2016 Dziękuję Inez2503 Dziękuję Trida Cytuj
Gość Euterpe Napisano 8 Października 2016 Napisano 8 Października 2016 1. Kariera – Cesarz tak, jak pisały koleżanki - bez zmian i stabilnie 2. Związki – 8 kielichów rozstania i powroty, wracanie myślami do tego, co już było, może pojawić się ktoś, kogo dawno nie widziałaś, ale ta karta częściej pokazuje mi wewnętrzne wędrówki 3. Rodzina – Koło Fortuny coś się zadzieje bez Twojego udziału, będziesz głównie obserwatorem, może zajdą jakieś zmiany, czyjś przyjazd (+ 8 kielichów) 4. Finanse – Arcykapłanka dobrze; inwestycja w książki/kosmetyki/kosmetyczkę/kursy, ale głównie na niezbędne sprawunki, oprzesz się pokusom 5. Zdrowie – as mieczy górne drogi oddechowe, kości, zastrzyki, antybiotyki, leki wspomagające w walce z przeziębieniem 6. Pomocni ludzie – 2 buław albo ktoś z daleka, albo tłum będzie biernie się przyglądać 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Mag nie siedzi w miejscu, on brnie do przodu, więc na rozwój to bardzo dobra karta, coś powinno ruszyć; ktoś Cię zainspiruje lub muza szepnie dobry pomysł na ucho 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów raczej daleko z nowościami nie zajdziesz; 10 pucharów to pełnia, więcej nie zmieścisz; z drugiej strony, to karta szczęścia, może więc poczujesz zadowolenie z tego, co już osiągnęłaś 9. Sukces – Król kielichów - uporządkujesz własne uczucia związane z jakimś panem (+ 8 kielichów) - docenienie w pracy (+ Cesarz) - trafna diagnoza lekarska (+ As mieczy) - pomysł, inspiracja (+ Mag) - udane spotkanie z krewnym/i (+ 10 pucharów + Koło) - spotkanie (Król pucharów + 2 buław) - + Kapłanka - skojarzyło mi się z apteką i lekami, ale może krewny wspomoże finansowo Cytuj
szarotka1 Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 1. Kariera – Cesarz Kontakt z pracodawcą, szefem. Stabilizacja. 2. Związki – 8 kielichów Może pojawić się ktoś z przeszłości albo z daleka. 3. Rodzina – Koło Fortuny Szykują się jakieś zmiany. Być może chodzi o finanse. 4. Finanse – Arcykapłanka Pomoc ze strony kobiety. 5. Zdrowie – as mieczy Może pojawić się jakiś ostry ból. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Są gdzieś w pobliżu. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Wszystko w twoich rękach. Masz potencjał, który należy rozwijać. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Będziesz roztaczać aurę dzięki której osoby wokół ciebie będą się czuły po prostu fajnie . 9. Sukces – król kielichów Pojawi się w twoim życiu jakiś mężczyzna. Cytuj
Gość Lianna Napisano 11 Października 2016 Napisano 11 Października 2016 1. Kariera – Cesarz Będzie tak, jak jest . 2. Związki – 8 kielichów Może coś powrócić z przeszłości, albo Ty jeszcze nie uporałaś się z pewnymi emocjami. 3. Rodzina – Koło Fortuny Dość nieprzewidywalnie, z Kołem możliwe różne niespodzianki. 4. Finanse – Arcykapłanka Kapłanka średnio mi się kojarzy z finansami, także może kobieta się zaznaczyła. Jeszcze ewentualnie Kapłanka mi się skojarzyła z dziedzinami ezoterycznymi, że z tego kasa by mogła być. 5. Zdrowie – As Mieczy Uważaj na infekcje jakieś wirusowe. Miecze mają związek z powietrzem. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Będą przy Tobie, 2 Buław to raczej takie przyglądanie się, aniżeli działanie. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Będziesz czytać, zdobywać wiedzę, widać aktywność Twoją . Może nowy rozdział przed Tobą . 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Będziesz miła ogólnie i może też fajnie poczujesz się wśród rodziny, bo 10 Kielichów to karta rodziny 9. Sukces – Król Kielichów No jakiś facet może być na horyzoncie. Wypadły: 10 pentakli + Umiarkowanie + 9 buław + 4 buław + Papież, Słońce Pojawią się nowe szanse, a Ty początkowo podejdziesz do tego dość sceptycznie i ostrożnie- Umiarkowanie, 9 Buław. Jednak Papież i Słońce zwiastują, że będzie pozytywnie. 4 Buław również jak najbardziej jest dobrą kartą. Wszystkiego dobrego Cytuj
Mana Napisano 11 Października 2016 Autor Napisano 11 Października 2016 Dziękuję szarotka1 Dziękuję Caitriona Cytuj
Mana Napisano 26 Października 2016 Autor Napisano 26 Października 2016 Weryfikacja 1. Kariera – CesarzChyba bez zmian, ale nie będziesz niezadowolona. 2. Związki – 8 kielichów Znam tę kartę, też jako singiel. Niestety jeszcze trochę będziesz musiała poczekać. 3. Rodzina – Koło Fortuny Coś Cię zaskoczy - przyjazd, wiadomość. 4. Finanse – Arcykapłanka Bez zmian, to co jest, to będzie. Może coś dostaniesz od mamy jeszcze. 5. Zdrowie - pominę, nie umiem interpretować zdrowia. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Pojedziesz/pójdziesz do przyjaciółki/przyjaciela w potrzebie lub ktoś przyjedzie do Ciebie. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Będziesz zadowolona - zapowiada się czas twórczy, aktywny, inspirujący. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Nauczysz się czegoś od rodziny. 9. Sukces – król kielichów Coś z emocjami, panem, który jest Ci bliski... nie wiem, jak dokładnie zinterpretować tę kartę, myśląc o sukcesie. 1. Kariera – CesarzCesarz jest stabilny. Zmian nie widać, będzie tak jak jest. To jest chyba tzw. bezpieczna posadka, która nie stawia Ci żadnych wyzwań. 2. Związki – 8 kielichów Niestety nadal nikogo na horyzoncie nie będzie widać. 3. Rodzina – Koło Fortuny Los przyniesie jakąś zmianę w rodzinie. 4. Finanse – Arcykapłanka Może Cię wesprzeć jakaś kobieta. 5. Zdrowie – as mieczy Tu mi się karty kojarzą z chorym gardłem, może jakieś przeziębienie. Może też być pobieranie krwi lub zastrzyk. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Tutaj chyba będziesz wyczekiwała jakiegoś kontaktu, ale chyba nic się takiego nie wydarzy. Dla mnie 2 buław jest bierna. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Możliwe, że wpadniesz na jakiś pomysł. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Dla mnie karta pełni, która mówi, że uświadamiamy sobie, że tak naprawdę wszystko, czego potrzebujemy to już mamy. 9. Sukces – król kielichów król kielichów też odnosi się do pracy twórczych, więc jeżeli zajmujesz się czymś twórczym w pracy lub po pracy, to widać, że w tej sferze coś się zadzieje, tym bardziej, że wcześniej miałaś Maga na rozwój. Król kielichów może też odnosić się do emocji, może się uporasz z czymś, co nie dawało Ci spokoju. 1. Kariera – CesarzNie wiem co robisz, gdzie pracujesz, ale wygląda na to jakbyś sama sobie szefowała, ew. masz nad sobą silną osobowość, w kazdym razie na razie bez zmian cokolwiek to by oznaczało 2. Związki – 8 kielichów To takie rozstania i powroty, może kogoś poznasz, ale on Ci zniknie z pola widzenia, dla mnie to takie chwilowe znajomości 3. Rodzina – Koło Fortuny Zmiennie, ale i cos Cię może zaskoczyć, czyjaś ciąża? 4. Finanse – Arcykapłanka bez wielkich zmian, czekasz na swoje 5 minut nadal 5. Zdrowie – as mieczy coś ew. z układem oddechowym, może przeziębienie i kaszel 6. Pomocni ludzie – 2 buław będą na horyzoncie 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Masz spore możliwości ku temu, by się w tej kwestii rozwijać 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Masz sporą wiedzę i umiejętności, widac jakiś sukces 9. Sukces – król kielichów Może poznasz kogoś pod koniec października Wypadły: 10 pentakli + Umiarkowanie + 9 buław + 4 buław + Papież, Słońce Mozliwe, ze karty sugerują, ze za jakiś czas, jeszcze nie teraz, gdzies tak w Skorpionie możesz poznać kogoś, z kim stworzysz coś powazniejszego Arcykapłanka – król kielichów – 8 kielichów Koło – as mieczy – Mag 10 kielichów – Cesarz – 2 buław Nie wiem jak te karty się łączą, czy pierwszy rząd to przeszłosc, środkowy teraźniejszośc, ostatni przyszłośc? Jeśli tak, to karty mówią o wyczekiwaniu przez Ciebie na partnera zyciowego, ale i o niemozności odnalezienia takowego, bo po drodze ciale jakieś porażki i straty emocjonalne, obecnie los szykuje dla Ciebie niespodziankę i faktycznie pojawi się ktoś, kto zagości w Twoim zyciu na dłuzej. Czyżby szykowały się jakieś zmiany? Ja bym powiedziała, ze jakieś dodatkowe pieniążki / obowiązki, w których poczujesz się lepiej. Na pewno stabilnie i hmm… całkiem ok jak na moje oko. Nope, nic niestety się tutaj nie wydarzy. Zastanawiam się, czy Ty nie „odchorowywujesz” jakiegoś poprzedniego rozstania. Bez rewelacji. Kilka kłotni, kilka miłych spotkań / rozmów. Stabilnie i możliwe wsparcie kobiety. Przeziębienie, ból gardła. Przyjaciele jak najbardziej, sporo rozmów. Tak pozytywnie raczej. Zajmiesz się chyba troszkę bardziej kartami i samorozwojem. Tutaj do głosu dojdą emocje, kieruj się sercem. Możliwe, że wpadnie Tobie do głowy fajny pomysł, który rozum by zbagatelizował a serce by go brało za pewnik. Słuchaj serca Albo kogoś poznasz albo karty ponownie stawiają na emocjonalność, uczucia etc. Także – carpe diem i płyń Kart, które wypadły nie ogarniam, do czego to się ma, więc nie interprece. 1. Kariera – Cesarztak, jak pisały koleżanki - bez zmian i stabilnie 2. Związki – 8 kielichów rozstania i powroty, wracanie myślami do tego, co już było, może pojawić się ktoś, kogo dawno nie widziałaś, ale ta karta częściej pokazuje mi wewnętrzne wędrówki 3. Rodzina – Koło Fortuny coś się zadzieje bez Twojego udziału, będziesz głównie obserwatorem, może zajdą jakieś zmiany, czyjś przyjazd (+ 8 kielichów) 4. Finanse – Arcykapłanka dobrze; inwestycja w książki/kosmetyki/kosmetyczkę/kursy, ale głównie na niezbędne sprawunki, oprzesz się pokusom 5. Zdrowie – as mieczy górne drogi oddechowe, kości, zastrzyki, antybiotyki, leki wspomagające w walce z przeziębieniem 6. Pomocni ludzie – 2 buław albo ktoś z daleka, albo tłum będzie biernie się przyglądać 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Mag nie siedzi w miejscu, on brnie do przodu, więc na rozwój to bardzo dobra karta, coś powinno ruszyć; ktoś Cię zainspiruje lub muza szepnie dobry pomysł na ucho 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów raczej daleko z nowościami nie zajdziesz; 10 pucharów to pełnia, więcej nie zmieścisz; z drugiej strony, to karta szczęścia, może więc poczujesz zadowolenie z tego, co już osiągnęłaś 9. Sukces – Król kielichów - uporządkujesz własne uczucia związane z jakimś panem (+ 8 kielichów) - docenienie w pracy (+ Cesarz) - trafna diagnoza lekarska (+ As mieczy) - pomysł, inspiracja (+ Mag) - udane spotkanie z krewnym/i (+ 10 pucharów + Koło) - spotkanie (Król pucharów + 2 buław) - + Kapłanka - skojarzyło mi się z apteką i lekami, ale może krewny wspomoże finansowo 1. Kariera – CesarzKontakt z pracodawcą, szefem. Stabilizacja. 2. Związki – 8 kielichów Może pojawić się ktoś z przeszłości albo z daleka. 3. Rodzina – Koło Fortuny Szykują się jakieś zmiany. Być może chodzi o finanse. 4. Finanse – Arcykapłanka Pomoc ze strony kobiety. 5. Zdrowie – as mieczy Może pojawić się jakiś ostry ból. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Są gdzieś w pobliżu. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Wszystko w twoich rękach. Masz potencjał, który należy rozwijać. 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Będziesz roztaczać aurę dzięki której osoby wokół ciebie będą się czuły po prostu fajnie . 9. Sukces – król kielichów Pojawi się w twoim życiu jakiś mężczyzna. 1. Kariera – CesarzBędzie tak, jak jest . 2. Związki – 8 kielichów Może coś powrócić z przeszłości, albo Ty jeszcze nie uporałaś się z pewnymi emocjami. 3. Rodzina – Koło Fortuny Dość nieprzewidywalnie, z Kołem możliwe różne niespodzianki. 4. Finanse – Arcykapłanka Kapłanka średnio mi się kojarzy z finansami, także może kobieta się zaznaczyła. Jeszcze ewentualnie Kapłanka mi się skojarzyła z dziedzinami ezoterycznymi, że z tego kasa by mogła być. 5. Zdrowie – As Mieczy Uważaj na infekcje jakieś wirusowe. Miecze mają związek z powietrzem. 6. Pomocni ludzie – 2 buław Będą przy Tobie, 2 Buław to raczej takie przyglądanie się, aniżeli działanie. 7. Dzieci, twórczość, rozwój – Mag Będziesz czytać, zdobywać wiedzę, widać aktywność Twoją . Może nowy rozdział przed Tobą . 8. Wiedza, umiejętności – 10 kielichów Będziesz miła ogólnie i może też fajnie poczujesz się wśród rodziny, bo 10 Kielichów to karta rodziny 9. Sukces – Król Kielichów No jakiś facet może być na horyzoncie. Wypadły: 10 pentakli + Umiarkowanie + 9 buław + 4 buław + Papież, Słońce Pojawią się nowe szanse, a Ty początkowo podejdziesz do tego dość sceptycznie i ostrożnie- Umiarkowanie, 9 Buław. Jednak Papież i Słońce zwiastują, że będzie pozytywnie. 4 Buław również jak najbardziej jest dobrą kartą. Wszystkiego dobrego Co do kariery było/jest ok. Większych zmian nie ma. Więcej jednak wyszło tych zajęć niż przewidywałam więc trzeba było przysiąść. Związki nic ciekawego. Na pasach na wyjeździe minął mnie tylko ktoś kto przyciągnął moje oko i pomyślałam, że 'nadal czuję' i się ucieszyłam ;P Rodzina kilka w miarę miłych rodzinnych spotkań to u mnie to u nich. Finanse nic specjalnego. Dostałam wcześniejsze prezenty urodzinowe, jeden sam "wycyganiłam" od brata ;P Zdrowie - jakieś zapalenie w uchu a później ból stopy.. prawie zleciałam ze schodów Pomocni ludzie to chyba moi bliscy. Odezwały się też 2 znajome, które były cicho przez dłuższy czas. Próbuję zaznajomić się z wahadełkiem (ten "prezent", który sama sobie zamówiłam, o którym pisałam wcześniej). Czytam książkę związaną z rozwojem osobistym. Sukces? Nie wiem... poczucie, że nadal czuję Dziękuję jeszcze raz wszystkim serdecznie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi