Skocz do zawartości

Efekty ćwiczenia jogi

Gość Lianna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hello, tu Bethany ( wcześniej Magnolia). Wróciłam do jogi. Ćwiczę codziennie, minimum pół godziny. Chcę się rozciągnąć, a i wyciszenie by się czasem przydało.

Jakie będą efekty ćwiczenia przeze mnie jogi w ciągu najbliższych trzech miesięcy?

Głupiec Król Denarów Umiarkowanie

Wydaje mi się, że będę spokojniejsza, bardziej zrównoważona, o czy mówi Umiarkowanie. Król Denarów kojarzy mi się z cierpliwością. Nie do końca wiem, jak czytać Głupca, czy pokazuje tutaj radość taką dziecięcą, czy też nową drogę po prostu. Umiarkowanie może też mówić, że na efekty ćwiczeń przyjdzie trochę poczekać. Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi :).

Napisano (edytowane)

jeżeli chodzi o stan ducha, to ok:

Głupiec - radość; po ćwiczeniach pewnie jesteś w lepszym nastroju, kłopoty znikają albo wydają się mniejsze, masz ochotę na zrobienie czegoś nowego

Król denarów - może wspiera Cię jakiś pan

umiarkowanie - osiągnięcie harmonii ze swoimi emocjami, nie będziesz ich tłamsić, ale zaakceptujesz i puścisz dalej

jeżeli chodzi o kondycję fizyczną, to postępu nie widzę. Chociaż chwila... ten odcinek wody między kielichami można wydłużać (ostatnia karta; mam talię RW), a więc schudnąć możesz niewiele, ale za to będzie lepiej z rozciąganiem się :)

Swoja drogą, bardzo podoba mi się Twoja interpretacja i ciężko mi było dorzucić coś nowego :D

Edytowane przez Euterpe
  • Maestro
Napisano

Zdecydowanie się wyciszysz,wzmocnisz kregoslup,poczujesz w sobie wiecej radosci:).

Ja dopiero się wdrazam do ćwiczeń jogi,codziennie z samego rana ćwiczę :).

Wiedzialam,ze to Ty:))

Napisano

Jakie będą efekty ćwiczenia przeze mnie jogi w ciągu najbliższych trzech miesięcy?

Głupiec Król Denarów Umiarkowanie

Głupiec tu może pokazywać nowy początek, Twój powrót do ćwiczeń.

Uda Ci się "złapać" równowagę, łatwiej Ci będzie podejść do pewnych rzeczy. Będziesz miała więcej sił na inne sprawy.

Choć chwilami może być Ci ciężko znaleźć czas na ćwiczenia, ale tu zależy dużo od Twojego zapału do działania :)

Napisano

Joga jest super :D Tu nie trzeba kart stawiać. Będziesz się czuła po ćwiczeniach jak nowo narodzony głupiec, w sensie optymizmu, radości itp :)

Napisano
jeżeli chodzi o stan ducha, to ok:

Głupiec - radość; po ćwiczeniach pewnie jesteś w lepszym nastroju, kłopoty znikają albo wydają się mniejsze, masz ochotę na zrobienie czegoś nowego

Król denarów - może wspiera Cię jakiś pan

umiarkowanie - osiągnięcie harmonii ze swoimi emocjami, nie będziesz ich tłamsić, ale zaakceptujesz i puścisz dalej

jeżeli chodzi o kondycję fizyczną, to postępu nie widzę. Chociaż chwila... ten odcinek wody między kielichami można wydłużać (ostatnia karta; mam talię RW), a więc schudnąć możesz niewiele, ale za to będzie lepiej z rozciąganiem się :)

Swoja drogą, bardzo podoba mi się Twoja interpretacja i ciężko mi było dorzucić coś nowego :D

Tak szczerze, to ćwiczę głównie dla ducha i żeby wyciszyć emocje i myśli. Jeśli chodzi o ciało, to biegam też :).

• 4 tygodnie później...
Napisano

Polecam każdemu jogę! Wstaję rano i ćwiczę :) Na pewno mam więcej energii, cera mi się też poprawiła, bo lepsze jest ukrwienie ( zwłaszcza w pozycjach odwróconych). Najlepszy jest jednak spokój. Najpierw w ogóle nie potrafiłam wytrwać w niektórych pozycjach i trzęsłam się jak osika. Teraz jest duży postęp. Po pierwszych dniach, to czułam się jakby ciężarówka przejechała mi po całym kręgosłupie. Sądzę, że z każdym dniem dobrodziejstwa będą większe:).

• Maestro
Napisano
Polecam każdemu jogę! Wstaję rano i ćwiczę :) Na pewno mam więcej energii, cera mi się też poprawiła, bo lepsze jest ukrwienie ( zwłaszcza w pozycjach odwróconych). Najlepszy jest jednak spokój. Najpierw w ogóle nie potrafiłam wytrwać w niektórych pozycjach i trzęsłam się jak osika. Teraz jest duży postęp. Po pierwszych dniach, to czułam się jakby ciężarówka przejechała mi po całym kręgosłupie. Sądzę, że z każdym dniem dobrodziejstwa będą większe:).

Ja od ponad dwóch miesięcy wstaje kilka minut wcześniej dla jogi, ale ja zupelnie początkująca jestem. Mam mocniejszy kręgosłup i w ogole zauważyłam, ze stałam sie silniejsza psychicznie :)

Napisano

a jakie ćwiczenia robicie po prostu powtarzacie powitanie słońca ?

Napisano (edytowane)

Ja najczęściej te pozycje : Góra, Drzewo, Wojownik I i II, Głowa do kolan, Trójkąt i Odwrócony Trójkąt, Namiot, Okręt, Ukłon, Księżyc, Dziecko,Most, Pies z głową do góry, Pies z głową na dól, Delfin, Skłon do przodu, Świeca,Pług, Ryba,Rozciąganie miednicy, Odwrócone Jezioro- to przeważnie na koniec.

Skłony do przodu- wyciszają.

Wygięcia do tyłu- dodają energii

Pozycje stojące- też zauważyłam, że dają kopa

Pozycje odwrócone- jak świeca, stanie na głowie- te są najbardziej dobroczynne i kluczowe w jodze. Regenerują, dodają energii, poprawiają ukrwienie narządów.

Tu masz mój pinterest możesz luknąć https://pl.pinterest.com/joannaagnes/joga/

Edytowane przez Tullia
Napisano (edytowane)

A ja sie zastanawiam czy ten -Krol to nie jakis instruktor(ka)-chocby w normie autora np.ksiazki.

Glupiec to troche bladzenie, albo wedrowka bez celu, czyli na razie sama nie wiesz gdzie podazasz w jodze;)

Umiarkowanie czyli wyciszenie, harmonia-spektakularnych efektow brak, ale tez I nie ma ryzyka.

Bedzie uspokajajacy, rozluzniajacy wplyw tych cwiczen.

Edytowane przez Koma
Napisano

efekty będą bardzo dobre:-)

widać po głupcu, że wróciłaś do tego albo może też wprowadziłaś jakieś nowe ćwiczenia/zasady związane z Jogą.

Będziesz stabilniejsza - Król denarów siedzi i się nigdzie nie rusza, jest mocno związany z energią materii, moim zdaniem Joga da Ci większe skupienie na "ziemi", nie będziesz tak emocjonalnie "uciekać", w Umiarkowaniu widziałabym stabilizację emocjonalną.

Będzie dobrze:)

• 1 miesiąc temu...
Gość Lianna
Napisano

Weryfikacja !

Minęły trzy miesiące, więc weryfikuję. Efekty ćwiczeń jogi oceniam jako bardzo dobre. Zdecydowanie jestem bardziej spokojna, wyciszona ( Umiarkowanie). Ćwiczenia dają mi relaks i radość ( Głupiec). Jestem też bardziej cierpliwa i wytrwała ( Król Denarów).

Dzięki wszystkim za pomoc! :)

Napisano

Caitriona może głupiec mówi wprost o wyciszeniu umysłu, o wyrzuceniu z niego niepotrzebnych myśli?

A król den to może,że się wykosztujesz?:D Umiar to wiadomo-równowaga

Nie zauważyłam weryfikacji :D

A czym się właściwie różni yogga od medytacji? Ułożeniem ciała?

Gość Lianna
Napisano

Arcan, w jodze masz poszczególne pozycje, czyli asany. Mózg najprościej mówiąc jest w różnych pozycjach np. pozycja świecy. W jodze duży nacisk jest na właściwe oddychanie, czyli przeponowe, co wycisza. A w medytacji zazwyczaj siedzisz i skupiasz się na oddechu, mantrze, czy kolorze.