Skocz do zawartości

Zmiana pracy po nowym roku, jak się ukształtuje sytuacja zawodowa?

Perdo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam zamiar zmienić pracę z końcem roku, a w zasadzie rzucić obecną ze względu na ogólne ciężkie warunki, i szukać nowej. Pytanie było o sytuację zawodową w czasie do 3 miesięcy od początku roku, głównie o to co mnie czeka w nowej pracy.

2 mieczy + Gwiazda + Cesarz

2 mieczy- myślę że pokazuje tu głównie moje wahanie związane prawdopodobnie bardziej z odejściem z pracy i obawą o znalezienie nowej, szczególnie na początku, mogą być z tym pewne problemy.

Gwiazda- prawdopodobnie znajdę pracę która będzie mi dawała satysfakcję jeśli nie w teraźniejszym czasie to późniejszym, jakąś możliwość rozwoju kariery (mam zamiar się dokształcić i pójść na pewien kurs na który ostrzyłem sobie zęby od dłuższego czasu, a obecna praca uniemożliwia mi całkowicie jakiekolwiek kształcenie). Generalnie pomyślna wróżba :)

Cesarz- Albo wskazuje na zwierzchnika-surowego ale sprawiedliwego, doświadczony na odpowiedzialnym stanowisku, albo może wskazywać mnie-osiągnięcie awansu i lepszego stanowiska ale po jakimś czasie jako efekt mojej pracy (ukończony kurs dawałby mi taką możliwość)

Napisano

Mogłeś najpierw spytać, czy w ogóle zmienisz pracę,bo jak tu interpretować ocenę sytuacji w nowej pracy jak jeszcze w starej siedzisz :-(

Jak dla mnie 2mieczy to zawieszenie,więc powiedziałabym,że nie widzę nowej pracy, a Gwiazda to Twoje nadzieje i plany. Aczkolwiek Cesarz może mówić o Twojej determinacji,że będziesz dążył cały czas do zmiany.

Napisano

Zapomniałem sprecyzować pytanie na forum, bo zanim postawiłem karty to dokładniej pytałem się ich jaka będzie sytuacja do 3 miesięcy od nowego roku z pracą JEŚLI rzucę obecną do końca obecnego roku.

Przepraszam za niedopowiedzenie.

Inna rzecz że na pytanie czy zmienię pracę odpowiedź może brzmieć tylko: tak, nie lub może. Więc staram się unikać pytań tak sformułowanych.

Napisano

Jeśli rzucisz pracę, przez pewien czas będziesz na bezrobociu (2 Mieczy jak izolacja, wypadnięcie z obiegu). Nie widać niestety płynnego przejścia między różnymi pracodawcami. Gwiazda to według mnie okrez szukania, kiedy wysyłasz CV z nadzieją, że odpiszą, ubierasz się elegancko na rozmowę o pracę itepe. W końcu Cesarz to nowy pracodawca. Powiedziałabym, żebyś uzbroił się w cierpliwość, nową pracę znajdziesz z drobnym poślizgiem. Nie zniechęcaj się jednak I przyłóż do poszukiwań.

Napisano

2 mieczy + Gwiazda + Cesarz

Jeśli rzucisz pracę będziesz potrzebował czasu by uporać się z jakimiś sprawami.

Są tu też dwie opcje, dużo emocji w tle.

Napisano

Więc gwiazda raczej symbolizuje nadzieję na coś niż jakąś szczęśliwą realizację? Dopiero od niedawna interesuję się tarotem.

Napisano

U mnie to bardziej karta inspiracji, marzeń, ale też dbania o prezencję (stąd moje skojarzenie z pisaniem listów motywacyjnych, szykowaniem CV, by się dobrze zaprezentować I oczywiście rozmową rekrutacyjną). Spełnienia marzeń mi nigdy nie pokazała.

Napisano

Gwiazda to właśnie nasze marzenia, pragnienia.. które mogą się spełnić, ale nie muszą. W tej samej karcie bardziej chodzi o nasze wewnętrzne zapatrywania, chęci, wizje niż o realne rzeczy.

Może się wiązać z naszymi różnymi działaniami i staraniami.

Mi raz jako karta na pewien okres dnia ukazała czas gdy udało mi się zdać ważny egzamin. :)

Gość Euterpe
Napisano

też myślę, że będziesz mieć problem z znalezieniem nowej pracy

2 mieczy w połączeniu z Cesarzem wygląda całkiem nieźle (umowa, dogadanie się z przyszłym szefem, rozmowa kwalifikacyjna, po której możesz poczuć się bezpieczniej), ale Gwiazda między nimi może wszystko popsuć

Też jestem zdana, że wyskoczyły tutaj nadzieje

w optymistycznej wersji, to może być posada, która jest dość daleko od Twojego miejsca zamieszkania - Gwiazda jako odległość

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, wyszły mi niedawno takie sytuacje że nie mogę sobie na razie pozwolić na ryzyko zmiany pracy.

Napisano

Możesz mieć duze nadzieje związane z ta praca, ale strach wygra, Cesarz raczej na zmianę nie wróży.Na razie zostaniesz tam gdzie jesteś,a w międzyczasie bedziesz szukał interesującej oferty.