NarratorkaHorrorow Napisano 19 Listopada 2016 Napisano 19 Listopada 2016 Zostałam wyrzucona z mieszkania. Wczoraj wynajmująca nakazała mi wyprowadzić się do końca miesiąca, bo doradziłam jej by z swoją sprawą udała się do prawnika. Naj wyrażniej założyła, że skoro wynajmuje od niej mieszkanie, to mam także obowiązek doradzać jej w kwestiach prawnych (nie znając sprawy nie chciałam się wypowiadać, nadto sprawa dotyczyła firmy z którą współpracowałam, więc wiąże mnie dalej tajemnica informacji.) Po jej nielogicznym zachowaniu (wcześniej miałam z nią mnóstwo przebojów niestety) czuje, że będzie problem z odebraniem kaucji. Widzimy się 30 stego, po odbiór kluczy i odebranie kaucji. Przypomniałam, że oczekuje zwrotu kaucji, ale kobieta milczy. Dzięki Bogu mam się gdzie zamelinować na czas poszukiwania mieszkania, jednak już się boje czy w następnym mieszkaniu nie trafie na podobne kwiatki. Czy X 30listopada br., odda mi całą kaucję? ( o mieszkanie dbałam, dokonałam też kilka napraw by mieszkało mi się lepiej) VII pałek X kielichów Paź denarów. Tak myślałam, będzie mnie atakować ( co już uczyniła wczoraj zarzucając mi niekompetencje kiedy nie odpowiedziałam na jej pytanie), zrobi wszystko, by kaucji nie oddać (przyszło mi nawet na myśl, że przyjedzie bez pieniedzy). W X kielichów spróbuje mnie mamnić problemami rodzinnymi, przez które niema aktualnie tych środków i przeleje je kiedy indziej. Paź denarów to moja nauczka na przyszłość, by w przyszłości nie mówić czym się zajmuje, przestać być tak okrutnie naiwną. Z podsumy cesarzowa, czuje że wyjdę obronną ręką i środki pomimo trudnej rozmowy odzyskam ( rozważam wydrukowanie przelewów wpłat i napisanie donosu do Naczelnika Urzędu Skarbowego, które jej okaże i wskaże, że wyśle do ww. jeśli nie zechce oddać pieniedzy) Co sądzicie? Cytuj
Administrator Ismer Napisano 20 Listopada 2016 Administrator Napisano 20 Listopada 2016 Sorry Narratorko, że to właśnie powiem na wstępie: bardzo dobrze się stało i Ty wiesz, dlaczego. Co do kart: już pierwsza mówi o konieczności walki o swoje, druga potwierdza, że baba będzie żądała od Ciebie "wyrzeczenia", inaczej mówiąc poświęcenia tej kasy na jej rzecz, a Paź, no cóż - jest ona bardzo zainteresowana tymi pieniędzmi i łatwo z nich nie zrezygnuje. Więc z tych kart - nie odda całej (bo o to pytasz). Cesarzowa jako podsuma oprócz przysłowiowych "trudności we współpracy" czyli słusznie przewidywanej trudnej przeprawy z tą babą, daje nadzieję na rozwiązanie sprawy, dokładnie tak jak planujesz: Ty musisz mieć w ręku twarde argumenty, więc nie rozważaj a przygotuj się po prostu, poza tym powinnaś być jak prawdziwa Cesarzowa: władcza, pewna siebie i też trudna we współpracy ;p Nie ma zwrotu kaucji - nie ma wyprowadzki, a spróbuj mnie ruszyć to mam kwity na ciebie - no tym razem musisz być twardzielem! Cytuj
Maestro Inez2503 Napisano 20 Listopada 2016 Maestro Napisano 20 Listopada 2016 Babsko jak mówisz może Cie atakować, dogryzać, wiesz co ona moze oddac Ci te kaucje pomniejszoną o jakąś kwotę, bo Paź Denarów oznacza często małe pieniądze. Co za krowa!! Cytuj
szarotka1 Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 Czy X 30listopada br., odda mi całą kaucję? ( o mieszkanie dbałam, dokonałam też kilka napraw by mieszkało mi się lepiej) VII pałek X kielichów Paź denarów Na pewno będzie wszelkimi sposobami bronic się przed oddaniem kaucji (VII pałek). Wydaje mi się, że odda ale w niepełnej kwocie (Paź denarów). Może stwierdzić, że część pieniędzy będzie musiała zainwestować w mieszkanie (X kielichów). Cytuj
Mana Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 łatwo nie będzie... aczkolwiek po pewnym czasie może się udać, ale może Cię to kosztować trochę emocji i zaangażowania. Cytuj
patrycja3791 Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 Ja uważam,że powinna oddać pieniądze, ale możliwe jak wcześniej dziewczyny pisały,że nie całość. Cytuj
Koma Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 Odda część kwoty, i to po awanturach. Cytuj
Gość Linkinia Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 Według mnie będzie się starała zatrzymać pieniądze dla siebie, ale w końcu Ci je odda, o czym mówi 10 kielichów - zakończona sprawa z mieszkaniem i paź denarów jako pieniążki. Powodzenia!! Cytuj
Gość Euterpe Napisano 20 Listopada 2016 Napisano 20 Listopada 2016 tak, ale trzeba będzie powalczyć 10 pucharów + Giermek denarów - radość z osiągniętego celu, tutaj materialnego 7 buław + Giermek denarów - walka o pieniądze, może też o informacje, twarde dowody 7 buław - będziesz musiała nie tylko zmierzyć się z tą kobietą, ale też samą sobą, czujesz jakiś wewnętrzny opór albo więcej myślisz/mówisz niż działasz? 7 buław + 10 pucharów - bitwa o szczęście Cytuj
NarratorkaHorrorow Napisano 20 Listopada 2016 Autor Napisano 20 Listopada 2016 Ismer, wiedziałam, że to powiesz:) Suszenie głowy w pełni mi się należy, bo powinnam była znaleźć coś już dawno, długo przed akcjami z podniesieniem czynszu itp. Mieszkania szukałam od października, jak dotąd z marnym skutkiem (mnóstwo ukrytych opłat, brak pralki,etc). Po rozmowie z koleżanką, ta stwierdziła, że sądząc po zachowaniu kobiety, napewno nie odda po dobroci kasy i zrobi wszystko co się da by nie oddać. Dziękuje dziewczyny, prawdę mówiąc donos już napisałam ( przypomniałam sobie, że mówiła o wynajmowaniu innego mieszkania, znalazłam więc po numerze telefonu ogłoszenie, i wydrukowane załączone do donosu. Więc do informacji o mieszkaniu w którym mieszkam, doszła informacja o innym mieszkaniu-także celem sprawdzenia:) Wskazałam, także kwotę kaucji tj. 650,00zł jako przysporzenie- andotacja Naczelnika Us może mi się przydać przy powództwie z wolnej ręki. Doszłam do wniosku, że na spotkaniu nie będę sama- wezmę dwóch świadków. Po pierwsze by zachować zimną krew i nie dać się zakrzyczeć, po drugie by mieć świadków jeśli pieniędzy nie odda, bądź zacznie zachowywać się dziwnie. Koleżanka także doradziła mi by porobić zdjęcia mieszkania, pospisywać liczniki- gdyby np. chciała coś zniszczyć i zwalić na mnie, bądź wskazać, że dostała dużą dopłatę za ogrzewanie, i mam zapłacić. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Chętnie przyjmę dobre rady i mnóstwo pozytywnej energii Cytuj
Administrator Ismer Napisano 20 Listopada 2016 Administrator Napisano 20 Listopada 2016 Świetne te rady, masz mądrą koleżankę! Świadkowie też się przydadzą, a oprócz asystowania mogą nagrać wasze spotkanie - do tego nie potrzeba kamery na statywie Tak samo możesz zrobić nie tylko zdjęcia mieszkania ale skamerować je całe. Poza tym spisanie stanu liczników + oświadczenie baby, że mieszkanie oddajesz w stanie takim jak je wynajęłaś (a właściwie możesz dodać swój w niego wkład) i że ona nie rości sobie żadnych pretensji - i to musi być podpisane przez obie strony. Energia pozytywna ode mnie - oczywiście, jest teraz i będzie dalej Cytuj
NarratorkaHorrorow Napisano 21 Listopada 2016 Autor Napisano 21 Listopada 2016 Dziewczyny, bardzo się przyda:) Jak niczego dawno na świecie, potrzebuje teraz pozytywnej energii Cytuj
NarratorkaHorrorow Napisano 6 Grudnia 2016 Autor Napisano 6 Grudnia 2016 Dziewczyny szalenie dziękuję, przepraszam ze dopiero pisze ale jestem skazana na brak netu, a dysponuje tylko tym w telefonie. Spotkanie było ciężkie, z ostrożności zabrałam koleżankę by czuć się bezpiecznie i to był dobry pomysł. Całej kaucji nie zwróciła, pomniejszyla o rachunek za prąd (nie zgłaszalam zarzutów, choć zdziwiona byłam ze była to kw. 35zl a nie 80zl),oraz o 170zl ekspsktatywy za ew. Zużycie ogrzewania (rozliczenie jest w styczniu). Długo trwały negocjacje bo Pani sądziła ze pieniądze otrzyma na gebe. Kiedy powiedziałam ze prędzej wezmę policję niż odpuszczę, zgodziła się śpią ośw. w którym zobowiązała się do końca lutego okazac mi rozliczenie, i jeśli nie będzie nadpłaty zwrócić reszte. Koleżanka była świadkiem i taka adnotacje odniosla na piśmie. Spisalysmy liczniki, zrobiliśmy przy niej zdj. mieszkania w stanie takim jakim go pozostawiam. Kobieta była wściekła, nie mówiła a syczala jak wąż. Obejrzała każdy kat a gdy nie było się do czego przyczepić zaczęła robić problem z tego ze ona świadka nie wzięła, oświadczenia nie chce czytać, itp. Padło na tym, że rozliczenie ma być okazane w innym wypadku, naczelnikowi zostanie okazany donos. Miałysce racje, paź denarow odniósł się do oddania części kaucji. Raz jeszcze wielkie dzieki:) Cytuj
Arcan Napisano 6 Grudnia 2016 Napisano 6 Grudnia 2016 oddać odda...ale ile przy tym się namęczysz.... Kaucja to w ogóle jakaś głupota...zazwyczaj wlaściciele i tak nie oddają całej.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi