Skocz do zawartości

Zwrot kaucji.

NarratorkaHorrorow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zostałam wyrzucona z mieszkania. Wczoraj wynajmująca nakazała mi wyprowadzić się do końca miesiąca, bo doradziłam jej by z swoją sprawą udała się do prawnika. Naj wyrażniej założyła, że skoro wynajmuje od niej mieszkanie, to mam także obowiązek doradzać jej w kwestiach prawnych (nie znając sprawy nie chciałam się wypowiadać, nadto sprawa dotyczyła firmy z którą współpracowałam, więc wiąże mnie dalej tajemnica informacji.) Po jej nielogicznym zachowaniu (wcześniej miałam z nią mnóstwo przebojów niestety) czuje, że będzie problem z odebraniem kaucji.

Widzimy się 30 stego, po odbiór kluczy i odebranie kaucji. Przypomniałam, że oczekuje zwrotu kaucji, ale kobieta milczy.

Dzięki Bogu mam się gdzie zamelinować na czas poszukiwania mieszkania, jednak już się boje czy w następnym mieszkaniu nie trafie na podobne kwiatki.

Czy X 30listopada br., odda mi całą kaucję? ( o mieszkanie dbałam, dokonałam też kilka napraw by mieszkało mi się lepiej)

VII pałek

X kielichów

Paź denarów.

Tak myślałam, będzie mnie atakować ( co już uczyniła wczoraj zarzucając mi niekompetencje kiedy nie odpowiedziałam na jej pytanie), zrobi wszystko, by kaucji nie oddać (przyszło mi nawet na myśl, że przyjedzie bez pieniedzy). W X kielichów spróbuje mnie mamnić problemami rodzinnymi, przez które niema aktualnie tych środków i przeleje je kiedy indziej. Paź denarów to moja nauczka na przyszłość, by w przyszłości nie mówić czym się zajmuje, przestać być tak okrutnie naiwną. Z podsumy cesarzowa, czuje że wyjdę obronną ręką i środki pomimo trudnej rozmowy odzyskam ( rozważam wydrukowanie przelewów wpłat i napisanie donosu do Naczelnika Urzędu Skarbowego, które jej okaże i wskaże, że wyśle do ww. jeśli nie zechce oddać pieniedzy)

Co sądzicie?

• Administrator
Napisano

Sorry Narratorko, że to właśnie powiem na wstępie: bardzo dobrze się stało i Ty wiesz, dlaczego.

Co do kart: już pierwsza mówi o konieczności walki o swoje, druga potwierdza, że baba będzie żądała od Ciebie "wyrzeczenia", inaczej mówiąc poświęcenia tej kasy na jej rzecz, a Paź, no cóż - jest ona bardzo zainteresowana tymi pieniędzmi i łatwo z nich nie zrezygnuje. Więc z tych kart - nie odda całej (bo o to pytasz).

Cesarzowa jako podsuma oprócz przysłowiowych "trudności we współpracy" czyli słusznie przewidywanej trudnej przeprawy z tą babą, daje nadzieję na rozwiązanie sprawy, dokładnie tak jak planujesz: Ty musisz mieć w ręku twarde argumenty, więc nie rozważaj a przygotuj się po prostu, poza tym powinnaś być jak prawdziwa Cesarzowa: władcza, pewna siebie i też trudna we współpracy ;p

Nie ma zwrotu kaucji - nie ma wyprowadzki, a spróbuj mnie ruszyć to mam kwity na ciebie - no tym razem musisz być twardzielem!

• Maestro
Napisano

Babsko jak mówisz może Cie atakować, dogryzać, wiesz co ona moze oddac Ci te kaucje pomniejszoną o jakąś kwotę, bo Paź Denarów oznacza często małe pieniądze.

Co za krowa!!

Napisano

Czy X 30listopada br., odda mi całą kaucję? ( o mieszkanie dbałam, dokonałam też kilka napraw by mieszkało mi się lepiej)

VII pałek

X kielichów

Paź denarów

Na pewno będzie wszelkimi sposobami bronic się przed oddaniem kaucji (VII pałek). Wydaje mi się, że odda ale w niepełnej kwocie (Paź denarów). Może stwierdzić, że część pieniędzy będzie musiała zainwestować w mieszkanie (X kielichów).

Napisano

łatwo nie będzie... aczkolwiek po pewnym czasie może się udać, ale może Cię to kosztować trochę emocji i zaangażowania.

Napisano

Ja uważam,że powinna oddać pieniądze, ale możliwe jak wcześniej dziewczyny pisały,że nie całość.

Gość Linkinia
Napisano

Według mnie będzie się starała zatrzymać pieniądze dla siebie, ale w końcu Ci je odda, o czym mówi 10 kielichów - zakończona sprawa z mieszkaniem i paź denarów jako pieniążki.

Powodzenia!!

Napisano

tak, ale trzeba będzie powalczyć

10 pucharów + Giermek denarów - radość z osiągniętego celu, tutaj materialnego

7 buław + Giermek denarów - walka o pieniądze, może też o informacje, twarde dowody

7 buław - będziesz musiała nie tylko zmierzyć się z tą kobietą, ale też samą sobą, czujesz jakiś wewnętrzny opór albo więcej myślisz/mówisz niż działasz?

7 buław + 10 pucharów - bitwa o szczęście

Napisano

Ismer, wiedziałam, że to powiesz:) Suszenie głowy w pełni mi się należy, bo powinnam była znaleźć coś już dawno, długo przed akcjami z podniesieniem czynszu itp. Mieszkania szukałam od października, jak dotąd z marnym skutkiem (mnóstwo ukrytych opłat, brak pralki,etc). Po rozmowie z koleżanką, ta stwierdziła, że sądząc po zachowaniu kobiety, napewno nie odda po dobroci kasy i zrobi wszystko co się da by nie oddać.

Dziękuje dziewczyny, prawdę mówiąc donos już napisałam ( przypomniałam sobie, że mówiła o wynajmowaniu innego mieszkania, znalazłam więc po numerze telefonu ogłoszenie, i wydrukowane załączone do donosu. Więc do informacji o mieszkaniu w którym mieszkam, doszła informacja o innym mieszkaniu-także celem sprawdzenia:)

Wskazałam, także kwotę kaucji tj. 650,00zł jako przysporzenie- andotacja Naczelnika Us może mi się przydać przy powództwie z wolnej ręki. Doszłam do wniosku, że na spotkaniu nie będę sama- wezmę dwóch świadków. Po pierwsze by zachować zimną krew i nie dać się zakrzyczeć, po drugie by mieć świadków jeśli pieniędzy nie odda, bądź zacznie zachowywać się dziwnie. Koleżanka także doradziła mi by porobić zdjęcia mieszkania, pospisywać liczniki- gdyby np. chciała coś zniszczyć i zwalić na mnie, bądź wskazać, że dostała dużą dopłatę za ogrzewanie, i mam zapłacić. Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Chętnie przyjmę dobre rady i mnóstwo pozytywnej energii :)

• Administrator
Napisano

Świetne te rady, masz mądrą koleżankę!

Świadkowie też się przydadzą, a oprócz asystowania mogą nagrać wasze spotkanie - do tego nie potrzeba kamery na statywie ;)

Tak samo możesz zrobić nie tylko zdjęcia mieszkania ale skamerować je całe.

Poza tym spisanie stanu liczników + oświadczenie baby, że mieszkanie oddajesz w stanie takim jak je wynajęłaś (a właściwie możesz dodać swój w niego wkład) i że ona nie rości sobie żadnych pretensji - i to musi być podpisane przez obie strony.

Energia pozytywna ode mnie - oczywiście, jest teraz i będzie dalej :)

Napisano

Dziewczyny, bardzo się przyda:) Jak niczego dawno na świecie, potrzebuje teraz pozytywnej energii :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziewczyny szalenie dziękuję, przepraszam ze dopiero pisze ale jestem skazana na brak netu, a dysponuje tylko tym w telefonie.

Spotkanie było ciężkie, z ostrożności zabrałam koleżankę by czuć się bezpiecznie i to był dobry pomysł. Całej kaucji nie zwróciła, pomniejszyla o rachunek za prąd (nie zgłaszalam zarzutów, choć zdziwiona byłam ze była to kw. 35zl a nie 80zl),oraz o 170zl ekspsktatywy za ew. Zużycie ogrzewania (rozliczenie jest w styczniu). Długo trwały negocjacje bo Pani sądziła ze pieniądze otrzyma na gebe. Kiedy powiedziałam ze prędzej wezmę policję niż odpuszczę, zgodziła się śpią ośw. w którym zobowiązała się do końca lutego okazac mi rozliczenie, i jeśli nie będzie nadpłaty zwrócić reszte. Koleżanka była świadkiem i taka adnotacje odniosla na piśmie. Spisalysmy liczniki, zrobiliśmy przy niej zdj. mieszkania w stanie takim jakim go pozostawiam.

Kobieta była wściekła, nie mówiła a syczala jak wąż. Obejrzała każdy kat a gdy nie było się do czego przyczepić zaczęła robić problem z tego ze ona świadka nie wzięła, oświadczenia nie chce czytać, itp.

Padło na tym, że rozliczenie ma być okazane w innym wypadku, naczelnikowi zostanie okazany donos.

Miałysce racje, paź denarow odniósł się do oddania części kaucji.

Raz jeszcze wielkie dzieki:)

Napisano

oddać odda...ale ile przy tym się namęczysz....

Kaucja to w ogóle jakaś głupota...zazwyczaj wlaściciele i tak nie oddają całej..