Jary Czewski Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Moje pytanie brzmi może mało męsko, ale nieciekawie wygląda to w praktyce. Co robić z włosami cienkimi, które się łamią? Odżywki obciążają, czyli powodują przetłuszczanie się włosów, które już po kilku godzinach wyglądają nieświeżo. Cytuj
Koma Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Bardzo cienkie włosy to sprawa genetyczna, więc ciężko coś poradzić. Można spróbować suplementacji cynkiem i żelazem. Cytuj
01Lilith Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Ja choć mam grube włosy, niestety również łamliwe i dłuższy czas dość ostro mi wypadały. Są bardzo wrażliwe, więc po pierwsze nigdy ich nie wycieram ręcznikiem (jedynie owijam) i nie suszę suszarką, nie farbuję, itp. Z odżywkami też miałam problem, bo włosy się przetłuszczały, ale fryzjerka zawsze mi powtarzała, że odżywkę dobiera się indywidualnie, żebym się nie zrażała. Aktualnie stosuję odżywkę Joanny z jedwabiem, taką w sprayu, na przemian z odżywką z olejkiem arganowym (kończy mi się jedwab, to kupuję z olejkiem) i jest naprawdę bardzo ok. Nie muszę też stosować po każdym umyciu- teraz nakładam przez dwa mycia, potem 1-2 mycia przerwa. Pamiętam zawsze o codziennym dodatku owoców i warzyw w diecie i oliwie z oliwek, bo jej dodatek jest ważny dla tych witamin, które rozpuszczalne są jedynie w tłuszczu (A, D, E, K). Co poza tym ? Przyjmuję witaminę A+E (w dawce zaleconej przez dermatologa), beta karoten, fryzjerka zaleciła mi też przyjmowanie wit. C. Przy okazji miałam robione badanie stężenia hormonów, mam strasznie rozchwianie. To kwestia o tyle ważna, że np. niedobór estrogenów może powodować, że włosy są słabe, łamliwe i wypadają. Teraz biorę więc również tabletki hormonalne. Efekt tych działań na razie jest dla mnie bardzo zadowalający, przestało mi nawet przybywać siwych włosów Cytuj
McPhee Napisano 8 Maja 2017 Napisano 8 Maja 2017 Ja do tego co pisze Koma spróbowałabym kuracji ziołowej, płukanki ze skrzypu, pokrzywy, rozmarynu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi