Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ismer Napisano 11 Maja 2018 Administrator Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Burak czerwony to cenna roślina jadalna i lecznicza. Należy do rodziny komosowatych – Chenopodiaceae. Korzeń i liście zawierają czerwone betacyjaniny = betacyanins i żółte betaksantyny.. Czerwone barwniki buraka nie należą do stabilnych związków. Są wrażliwe na utlenianie, zmianę odczynu, metale, wysoką temperaturę. Stabilizująco na barwnik buraczany wpływa witamina C, kwas sorbowy i kwas cytrynowy. Barwa jest stabilna przy pH 4,5-5,5. Przy pH poniżej 3 ma barwę czerwono-fioletową. Przy pH 4-6 przybiera barwę czerwoną. Przy pH 6,5-8 zyskuje barwę niebiesko-fioletową. Przy pH ponad 8 ulega degradacji i brunatnieje. Rozkłada się w temperaturze ponad 70 stopni C. Betanina znalazła zastosowanie w przemyśle spożywczym jako barwnik, oznaczany symbolem E 162. Burak jest zasobny w betainę (źródło grup metylowych) o działaniu lipotropowym i hepatoprotekcyjnym. Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach. Burak oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację. Działa krwiotwórczo. Wzmacnia ogólnie. Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie. Reguluje wypróżnienia. U niektórych osób lekko rozwalnia kał. Wspomaga procesy odnowy organizmu. W Polsce jest dostępny gotowy sok z buraka, niestety z dodatkiem soków z innych warzyw lub jabłka. Czasem spotkałem z małych firm naturalny surowy sok buraczany o ziemistym posmaku i zapachu. Tylko taki jest najwartościowszy do celów leczniczych. W większości są one zagotowane, dlatego nie mają specyficznego posmaku surowizny buraczano-ziemistej. Niestety taki zagotowany sok z buraka dostarcza jedynie sole mineralne i niektóre witaminy, pektyny, aminy, ma wartość smakową. Najbardziej aktywny jest surowy sok z buraka, ze specyficznym posmakiem, stabilizowany kwasem askorbinowym lub cytrynowym. Na Zachodzie można nabyć czysty sok buraczany o pełnej aktywności. Po dłuższym zażywaniu takiego naturalnego soku buraczanego, nasyceniu organizmu, następuje zmiana zabarwienia moczu i kału, zmienia się też zapach potu. Działanie preparatu jest odczuwalne. źródło: dr. H.Różański Burak czerwony Beta vulgaris L. Znany jest w Polsce od wieków. Oprócz kapusty i marchwi jest najczęściej stosowany w kuchni. W krajach śródziemnomorskich zaczęto spożywać korzenie buraka dzikiego już 800 lat p.n.e. W Babilonii stosowano liście buraków jako ziele lecznicze. Z czasem wyhodowano podgatunki: burak korzeniowy i burak liściowy, czyli boćwinę. Z korzeniowego powstały trzy najważniejsze odmiany: sławny od czasów Napoleona, burak cukrowy, który zaczął rywalizować z trzciną cukrową oraz pastewny i ćwikłowy czerwony. Właściwości i wskazania lecznicze Burak pobudza apetyt, jest witalizujący i łatwostrawny, ma właściwości odtruwające W leczeniu naturalistycznym jest stosowany na anemię, demineralizację organizmu, nerwicę, grypę, gruźlicę, nowotwory, przeciw zapaleniu nerwów i wątroby. Utarty burak gotowany z utartym chrzanem z dodatkiem kminku, czyli ćwikła, poprawia prace wątroby, odkwasza, ułatwia trawienie różnych mięs. Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jest zasadotwórczy. Działanie odkwaszające buraka na organizm jest niezależne od tego, w jakiej spożywamy go formie. Nawet na słodko zachowuje te właściwości. Ma duża wartość biologiczną ze względu na zawartość biopierwiastków promieniotwórczych (rubid) Sposób użycia Buraki spożywa się gotowane, ale najlepiej jeść je na surowo, utarte i jako dodatek do surówek, np. z jabłkami. Sok: popijać dziennie jedna szklankę z utartego buraka lub sok z ćwikły. Kawa z buraków. Rozdrobnione buraki suszy się i przypala w piecu. Otrzymany produkt miele się w młynku elektrycznym. Tak otrzymany proszek jest lepszy w miarę odpowiedniego przechowywania. Leczniczo działa barszcz kiszony z dodatkiem soku cytrynowego. Boćwina, czyli burak liściowy nie tworzy korzenia spichrzowego. W dawnej Polsce była bardzo ceniona. Boćwinę gotujemy w dużej ilości wody, która odlewamy, aby pozbyć się kwasu szczawiowego. W celu uzupełnienia ubytku wapnia zaleca się dodać kawałek sera lub szklankę mleka. źródło: J.Górnicka "Apteka natury" Buraki Jemy buraczki do szynki, do zająca, gotujemy z nich barszcz wigilijny – i nawet nie podejrzewamy, ile niezwykłych przeznaczeń może mieć to warzywo. Bo burak jest też doskonałym lekiem. Wiedzieli o tym ludzie tysiące lat temu. Cudownie pomaga przy odchudzaniu, ponieważ zawiera duże ilości niezbędnych do życia pierwiastków alkalicznych – sód, potas, magnez, wapń, ponadto żelazo, kobalt, rubid i cez oraz około 10 proc. witaminy B i prawie 0 kalorii. Burak dzięki pierwiastkom alkalicznym odkwasza nasz organizm – tępi nieznośne zgagi, pieczenia w dołku i uspokaja nerwy. Dzięki żelazu leczy niedokrwistość. Kobiety cierpiące na obfite miesiączki, szczególnie w okresie przekwitania, powinny wypijać codziennie 1/2 szklanki soku buraczanego – rano i wieczorem przed jedzeniem. Powinni go też pić chorzy na nowotwory, ponieważ burak czerwony hamuje ich rozwój. Jeżeli ktoś nie lubi soku, może jeść buraka gotowanego. Stwierdzono bowiem, że czynnik zwalczający raka nie ulega zniszczeniu podczas gotowania. Sok z surowego buraka zmieszany pół na pół z miodem pszczelim leczy nadciśnienie. Burak w postaci jarzynki lub sałatki działa tonizująco i leczniczo przy otyłości, zaparciach, dolegliwościach wątroby i nerek. Cukrzycy nie powinni stosować buraka w dużych ilościach. Odchudzanie Sałatka: 1 kg buraczków ugotuj, zetrzyj na tarce, dodaj ugotowaną białą fasolkę (l szklanka), 3 kwaszone ogórki. Rozgnieć ząbek czosnku, dodaj odrobinę ziołowych przypraw – tymianek, koper i kminek. Do łyżki oleju z oliwek dodaj łyżeczkę octu winnego. Sosem zalej warzywa i wymieszaj. Sałatka jest doskonała dla tych, którzy się odchudzają, zapewnia bowiem pełen zestaw minerałów i witamin. Dzięki niej poprawi się też twoja cera i nie będzie problemów z wypróżnianiem. Anemia Do 1 szklanki soku z buraka dodaj łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki soku z pietruszki. Przez 14 dni pij 2 razy dziennie połowę porcji rano – przed śniadaniem, drugą połowę wieczorem – przed snem Zaparcia trwałe Do 1/2 szklanki świeżego soku z buraka dodaj 3 łyżki soku z selera z odrobiną mielonego kminku. Pij przed śniadaniem przez 21 dni. Nerwica Do 1/2 szklanki świeżego soku z buraka dodaj 1/2 szklanki soku z białych winogron i nieco mięty pieprzowej (świeżej lub suszonej). Pij przed snem przez 14 dni. Polecam osobom cierpiącym na bezsenność. Uporczywy kaszel pogrypowy 1 kg buraczków ugotuj na miękko, obierz ze skórki, zetrzyj i wyciśnij sok przez lniane płótno. Zażywaj 2 razy dziennie łyżkę stołową soku zmieszanego z łyżką miodu akacjowego; rano o 11 i wieczorem o 17, aż do ustąpienia kaszlu. Tę miksturkę można też podawać dzieciom. Sok wyciśnięty z buraczków upieczonych w piekarniku działa znacznie mocniej. źródło: M. Leśnicka "Zielska, zioła i ziółka" 1 4 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ava55 Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) raz na jakiś czas, jak mnie najdzie robię sok z buraków, tj. kiszę (podobnie jak ogórki kiszone) - mniammm.... Edytowane 25 Listopada 2019 przez Ava55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piko Napisano 25 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 48 minut temu, Ava55 napisał: tj. kiszę u mnie całe małe surowe buraki idą do blendera i miksowane z bananem , dają pyszny napój... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Frida Napisano 12 Listopada 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Napisano 12 Listopada 2020 U mnie coś z buraków musi być raz w tygodniu w jadłospisie. Czyści krew jak mówią i działa dobroczynnie na wątrobę. No i profilaktyka antyrakowa to też jest wielką jego zaletą. 9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.